Trabzon'da kar 5 metreyi buldu!

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kentin yüksek kesimlerinde kar kalınlığının 5 metreye ulaştığını bildirdi.   Gümrükçüoğlu, Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı'ndaki konuşma

Trabzon'da kar 5 metreyi buldu!
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kentin yüksek kesimlerinde kar kalınlığının 5 metreye ulaştığını bildirdi.
 
Gümrükçüoğlu, Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı'ndaki konuşmasında, Doğu Karadeniz'de etkili olan karın ardından yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aktardı.
 
Trabzon'da bu sezon ilk kar yağışının 30 Aralık'ta yaşandığını daha sonra ise bu ayın sonunda 3 gün kesintisiz yağan, yoğun kar yağışıyla karşılaştıklarını belirten Gümrükçüoğlu, meteorolojik tahminlerden yola çıkarak aralık ayından sonra büyükşehir belediyesi ve tüm ilçe belediyelerle kara karşı hazırlıklarını yaptıklarını ifade etti.
 
Gümrükçüoğlu, büyükşehir belediyesi olarak mazot, iş makinesi ve operatör gibi ilçelerin karla mücadeledeki ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını anlatarak, bu ayın sonundaki kar yağışının ardından da koordineli çalıştıklarını dile getirdi.
20160131_2_14054738_5063050_web.jpg
Son kar yağışında il merkezinde 850 personel, il genelinde ise bazıları kiralık 277 iş makinesiyle karla mücadele ettiklerini anlatan Gümrükçüoğlu, "Kar mücadelesi protokolü çerçevesinde büyükşehir belediyesi tarafından 1 milyon 150 bin lira bedelle 430 iş makinesinin lastiği, 472 bin lira bedelle 199 takım zincir ve 200 kar bıçağıyla toplam ilçelerimizin isteklerini karşılanması yoluna gidildi. Buna ilaveten birinci ve ikinci kar döneminde tüm ilçelerimize verilen akaryakıt desteği yaklaşık 200 bin litredir. Aralık ve ocak ayındaki kar yağışı dönemdeki masrafımızın tümü yaklaşık 3 milyon liradır. Türkiye'nin hiçbir büyükşehir belediyesi, hiçbir ilçe belediyesine böyle bir destek vermiş değildir" diye konuştu.
 
Gümrükçüoğlu, bu hizmetlerin hükumetin gayreti ile olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:
 
"Karla mücadelede önce ana yolların, sonra tali yolların açık tutulmasına öncelik verdik. Okullar, yurtlar, hastaneler, kamu kurum ve kuruluşlarının yollarını devamlı açık tutmaya çalıştık. 112 ile irtibatla hiçbir hastayı hekime ulaştırmamış olmamak için gayret gösterdik. Kardan kapanan yolları açarak her hastayı hastaneye ulaştırdık. Olası bir çığ ya da heyelan durumunda da AFAD ile koordineli çalışarak hiçbir can kaybına sebep olmamak için çalışma yürüttük. Ayrıca cenaze hizmetlerinin yapılabilmesi için yol açma çalışmalarını harfiyen yerine getirdik. Bu çalışmalarda tüm ilçe ve büyükşehir belediyesi olarak birlikte çalıştık. Karla mücadele çalışmamız bir dünya örneğidir. Çünkü 'en gelişmiş ülkeyim' diyen ABD'de bir kar fırtınası oldu. Bu kar fırtınasındaki toplam kar kalınlığı 68 santimetre bir eyalette, 76 santimetre diğer eyalette idi. Orada 30 insan can verdi. Trabzon'da 1,5-2 metre kar kalınlığı olan yerler vardı. Tüm bu sürede bizim eksikliğimizden kaynaklanan herhangi bir can kaybı olmadı."
 
-Yangında ölen 2 çocuk
 
Son kar yağışında Trabzon'da kendi eksikliklerinden dolayı bir can kaybı olmadığını ifade eden Gümrükçüoğlu, "Çimenli Mahallesi'nde bir hastaya kar yağışı sırasında ulaşıldı, ambulansa konuldu ve kalp krizi geçiren hasta yolda hayatını kaybetti. 2 hasta düşerek beyin kanaması geçirdi. Bu hastalardan birini kaybettik, diğeri yoğun bakımda. Bunun dışında kar engeli olmamak kaydıyla 3 gün önce Çukurçayır Mahallesi'ndeki bir binanın 7. katında yangın çıktı. İlk ihbardan 40 saniye sonra itfaiye yerinden hareket etti ve 11 dakika sonra yanan eve ulaştı. İtfaiye anında eve girip ev sakinlerini dışarı çıkardı ancak maalesef 2 çocuk dumandan boğularak vefat etti" diye konuştu.
 
- Meteoroloji görevlileri 5 metrelik karda mahsur kaldı
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, kentte aralık ayındaki kar yağışının Of ilçesi ve çevresinde, ocak ayında ise kent merkezinde etkili olduğuna dikkati çekerek, "Ocak ayındaki karda kent merkezinde daha büyük kar yağışı meydana gelmiştir. Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün kentin yüksek bir tepesinde olan merkezindeki kar kalınlığı 5 metreye ulaştı. 5 metrelik bir kar kalınlığına rağmen oradaki meteoroloji görevlilerine ulaştık" ifadelerini kullandı.
 
Karla mücadelede kuşların ve sokak köpeklerinin de beslenmesine özen gösterdiklerini anlatan Gümrükçüoğlu, karın erimesi sebebiyle "yayla altı" denilen bazı mezralarda ise şu anda kar temizleme çalışması yapmadıklarını söyledi.
 
Bu tehlikenin geçmesinin ardından söz konusu alanlarda da gerekli karla mücadele çalışması yapacaklarını dile getiren Gümrükçüoğlu, Trabzon'da karla mücadelede örnek bir çalışma yürüttüklerini sözlerine ekledi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber