Trabzon’da İmar Barışı fırsatçılığı! Kaçak yapı inşa girişimleri durduruldu

Trabzon’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İmar Barışı uygulamasını fırsat bilen bazı kişiler Akçaabat’ta kaçak yapı inşa etmeye çalışınca yetkililer müdahale etti.

Trabzon’da İmar Barışı fırsatçılığı! Kaçak yapı inşa girişimleri durduruldu

Haber61 - Haber Servisi - Tuncay Lakot - Trabzon’un Akçaabat ilçesi Hıdırnebi Yaylası’nda İmar Barışı’nda yararlanabileceğini düşünen bazı kişiler kaçak yapı inşa etmeye çalışınca yetkililer olaya el koyarak yapıları yıktı.

Trabzon’un Akçaabat ilçesi Hıdırnebi Yaylası’nda bugün kaçak yapı yıkım işlemleri yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yürürlüğe giren ve 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kayıt altına almayı amaçlayan İmar Barışı Kanunu’nu fırsata çevirmek isteyenler, uygulama kapsamı dışında kaçak yapı inşa etmeye çalıştı. Vatandaşların ihbarı üzerine Akçaabat Belediyesi yetkililerince vatandaşlara uyarı yapılırken kaçak inşaat girişimleri durduruldu.

Kaçak yapı yıkımlarıyla ilgili açıklama yapan Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca uygulanan İmar Barışı’nı fırsat bilenlerin uygulamayı suiistimal ettiğini söyledi. 

İMAR BARIŞI’NI SUİSTİMAL ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Kaçak yapı inşaatıyla ilgili çeşitli ihbar aldıklarını anlatan Şefik Türkmen, “Bize gelen ihbar doğrultusunda 5 kez girişim oldu ve bunları yıktık. Kimisi temel atmıştı, kimisi konteyner yapıp üzerini kapatmıştı. Bunlar yeni yapı bile değil. Bakanlığın İmar Barışı’ndan yararlanabileceğini düşünen ancak kanunu suiistimal eden kişiler. Bunlara müsaade etmiyoruz ve etmeyeceğiz” dedi. 

KANUN YENİ YAPILARI KAPSAMIYOR

İmar Barışı Kanunu’nun 31 Aralık 2017’den sonraki hiçbir yapı için geçerli olmadığının altını çizen Şefik Türkmen, “İmar Barışı ile mevcut yapılar kayıt altına alınıyor, bu yasa yeni yapılara müsaade etmiyor. Bundan sonra kaçak yapı yapılamaz ancak vatandaşlar kanunları dinlemeyip buna devam ediyor. Bugüne kadar zaten yaylalarda çok fazla düzensiz yapılaşma olmuş” diye konuştu. 

Trabzon’da İmar Barışı fırsatçılığı! Kaçak yapı inşa girişimleri durduruldu

YAYLALAR HERKESİN

Türkmen, Trabzon yaylalarında çok fazla kaçak yapı olduğunu belirterek, “Akçaabat’ta çoğunluğu benden önceki dönemde gerçekleşen yapılaşmalar var. Bu konuda titizlik gösteriyoruz ancak bizim dönemimizde de gözden kaçanlar olmuştur. Yaylalarımız esas itibariyle hayvancılık yapanlar ve yaylacılar içindir ve kamu arazisidir. Bir kısmı meralıktır bir kısmı ormanlıktır ama netice olarak buralara tecavüz edilmemesi lazım. Bir bakıyoruz, dışardan gelenler en güzel çayırı bulup en güzel yerine bina dikiyor. Geçmişte bu yapılarda çokça yıkmıştık. Biz henüz teşebbüs halindeyken buna müdahale ediyoruz, daha fazla masraf etmesine izin vermiyoruz. Önleyebildiklerimiz var” şeklinde ifade etti. 

İHBARDA BULUNUN

İmar Barışı’nın kaçak inşaatları teşvik etmediğini vurgulayan ve vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya çağıran Türkmen, “İmar Barışı yasasıyla mevcut yapılar kayıt altına alınarak elektrik ve su verilebilecek ama bu kaçak yapılaşmanın teşvik edilmesi anlamına gelmiyor. Zaten İmar Barışı’nın kapsamı 31 Aralık 2017 yılından önceki yapılara kadar. 1 Ocak 2018’den sonraki hiçbir yapı için geçerli değil. Bu nedenle vatandaşlara sesleniyoruz, kaçak yapıya müsaade etmeyin ve gördüğünüz yerde ihbar edin. Kaçak yapı ihbarlarını Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Akçaabat Belediyemiz ile tüm belediyelerimiz, Jandarma, Zabıta ve diğer tüm yetkililere ihbar edebilirsiniz” diye hatırlattı.

Trabzon’da İmar Barışı fırsatçılığı! Kaçak yapı inşa girişimleri durduruldu

KİMSE YANLIŞ YAPMASIN

“İmar Barışı elbette bir milattır ancak yaylalara artık kimse artık bir şey inşa etmesin. Yaylalarımız bizim için nimettir. Bakanımızın bu konuda açıklamaları var. Eğer devam edecekse kaçak yapılaşmanın ne anlamı var?” sözleriyle seslenen Türkmen “Bir medeni bir ülkeyiz ve bu ülkede kanunsuz işler yapılmaz. Sonradan ‘ben ev yaptım, yıktılar’ demesinler, o yüzden bu kanunsuzluğa hiç teşebbüs etmesinler. Kimse yanlış yapmasın. Trabzon’daki bütün kurumlar takipte” sözleriyle uyardı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber