Trabzon’da fındık esnafının nakliye isyanı! “Pazarkapı esnafını hiçe sayarak…”

Trabzon’da Pazarkapı’da fındık işi yapan esnaf yollarının kapandığını ileri sürerek sevkiyat yapamadıklarını ve mağdur olduklarını söylediler.

Trabzon’da fındık esnafının nakliye isyanı! “Pazarkapı esnafını hiçe sayarak…”

Trabzon’da fındık sezonunun başlamasıyla özellikle Ortahisar İlçesi Pazarkapı Mahallesinde hareketlilik yaşanıyor.

Vatandaştan fındık alan esnaflar bu fındıkları sevketmek istediklerinde ise sıkıntı yaşıyor. Bölgede yolların yanlış düzenlendiğini ve büyük kamyonların sevkiyat için dükkanların önüne girip-çıkmak konusunda sıkıntı yaşandığını belirten esnaflar mağdur olduklarını söylediler.  

Trabzon’da fındık esnafının nakliye isyanı! “Pazarkapı esnafını hiçe sayarak…”

“BİZİ DİNLİYORLAR AMA ÇÖZÜM KONUSUNDA DUYARSIZLAR”

Fındık esnafı Murat Kılıç Haber61’e yaptığı açıklamada “Yaklaşık 40 yıldır bu bölgede fındık işi ile uğraşan bir vatandaşım. Problemlerimiz tamamen buradaki araç giriş ve çıkışıyla alakalı. Problemin çıkış noktası Büyükşehir Belediyesinin burada yaptığı otopark. Anayolun üzerine otoparkı konuşlandırma ile başlayan büyük bir problemimiz oldu. Biz bunu yaklaşık 1 yıldır yetkililerle paylaşmaya çalıştık, sorunun hallolması, çözülmesi için birçok kaz başvuruda bulunduk. Balıkhane yapılmadan burada bir otopark vardı. O zaman bile biz tavsiyelerde bulunduk ama asla bunlar karşılık bulmadı. Burada bugün olduğu gibi tamamen bildiklerini okudular. Çözüm noktasında da bir şey göstermiyorlar. Biz onlardan daha yapıcı, düzenleyici ve sorunun çözümünü bekliyoruz ama onların yaptığı tek şey bizi dinlemek ve sadece “tamam sorunu biliyoruz, sorundan haberdarız” demek. Başka bir şey yok. Buradaki herkes işletme sahibi. Bizi dinliyorlar belki ama çözüm konusunda duyarsızlar. Burada anayolun üzerine otopark koyacaksın, insanların gırtlağına basar gibi işi çıkmaza sokacaksın ve diyeceksin ki ben burada belediye başkanlığı yapıyorum. Söylediklerinden bizim anladığımız şu; “bizim dediğimiz gibi olacak siz uymak zorundasınız. Ne sıkıntı çekerseniz çekin bizim umurumuzda değil.” Bu noktanın dışında burayı rahatlatacak bir nokta yok. Pazar kapı eski bir mahalle. Haliyle yollar zaten dar. Biz burayı kullanamazsak bizim, işimizi yürütme, sevkiyatımızı yapma şansımız yok. Bu taksi duraklarına otoparkın içinden yol veriyorlar çünkü taksiler rahatsız etmiyor. Ama kamyon çıkışını verdiklerinde bunu kaldırmaları gerekecek. Kaldırmamak için burayı açmıyorlar. Bu da ben sizin sorununuzu çözmeyeceğiz anlamına geliyor. Biz yetkililerden duyarlılık bekliyoruz. Pazarkapı esnafını hiçe sayarak orada durmak yakışmıyor” dedi.

Trabzon’da fındık esnafının nakliye isyanı! “Pazarkapı esnafını hiçe sayarak…”

“HATALARININ KENDİLERİ DE FARKINDA”

Bir diğer esnaf Hüseyin Coşkuner “Bende 30 yıldır burada fındık esnafıyım. Aynı sıkıntılar bizimde başımızda. Beraber belediyeye gittik imza topladık. Görüşmede gayet yapıcı, olumlu bir diyalog gerçekleşti. “oraya geleceğiz, sıkıntılarınızı biliyoruz, çözeceğiz” dediler. Bir hafta sonra geldiler, Murat kardeşle dolaştılar, yazdılar, çizdiler ama sonuç yok. Başkanla görüştüğümüzde bu traparkın geçici olduğunu, fındık sezonuna kadar kaldırılacağını söylemişlerdi. Ama kime gittiysek çözüm bulamadık. Burada bizim büyük kamyonlarla sevkiyat yapma şansımız yok. Buraya geldiklerinde “biz burayı küçük araçlara göre planladık, yanlış yaptık” dediler. Hatalarının kendileri de farkında. Fındıkçıları, büyük esnafı hesaba katmadılar. Haklısınız, biz çözeceğiz dediler. Çözün o zaman neden bizi şikayet etme durumuna getiriyorsunuz. Fındık sezonu başladı ve buranın trafiği yüzde 100 artacak. Büyük kamyonlar buraya girip çıkmaya başlayacak” şeklinde konuştu.

“5-10 TL İÇİN BU KADAR ESNAFI MAĞDUR ETMEK OLUR MU?”

Adnan Saygın ise “Burası 40 senelik yol. Bizde 30 senelik esnafız. Sürekli arabalar buradan gelip giderdi. Bu otoparktan alınacak 5-10 TL için bu kadar esnafı mağdur etmek olur mu? Benim dükkânımın önünde de aynı sorun var. 2 metrelik bir kaldırım var. Yolu kesiyor. Geriye gitsen ters olduğu için ceza yiyorsun.  Bu tarafa gelsin çıkış yok. Nasıl olacak?” dedi. 

“HANIMDAN HELALLİK ALIP EVDEN ÇIKACAĞIM”

Kamyon şoförü Zekeriya Kaşıkçı, “Ben kamyon şoförüyüm. Sıkıntı şuanda benden başlayacak. 10 teker kamyonu ben buraya nasıl sokacağım? Sokarsam nasıl çıkacağım? Buradan geçiş olmazsa yolu keserek geri geri üst geçide kadar çıkacağım. Burada çok kişi ile kavga edeceğim. Burada otoparkçı ile kavga edeceğim, orada seyyar ile kavga edeceğim. Ben burada belki de dayak yiyeceğim. Bu olaylar düzelecek ama benim başıma sıkıntı geldikten sonra. Traparktan bir kamyon geçişi bize nasip eylesin. Başka bir şey istemiyorum. Herkes burada ekmek parası için çalışıyor. Artık ben hanımdan helallik alıp evden çıkacağım” dedi.

“BİZEDE TOPTANCI HALİ YAPILSIN”

Fındık esnafına da bir toptancı hali yapılması gerektiğine vurgu yapan bir başka esnaf ise, “Ben burada trafik aksamasın diye saatlerce uğraşıyorum. Yolun genişliği bile bize yeterli oluyordu. Şimdi ise hem müşteri kaybediyorum. Park sorunu zaten ayrı bir dert. Yük alacağımız zaman arabalar trafiği kesiyor, kuyruk oluyor. Trafikte sıkıntı yaşıyoruz. Otoparkla ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Burası balıkhane değil, balıkhane deniz kenarında olur biz de destekleriz. Bize de toptancı hali yapılsın, bizde gidelim. Herkes rahat etsin. Başka gidecek yerimiz yok. Herkes ekmeğini yiyecek. Müşterimiz burada iki dakika duramıyor, alışveriş yapamıyor. Hemen trafik oluyor. Bizim derdimiz ekmeğimiz. Bize de bir yer yapsınlar para alacaklarsa da alsınlar. Herkes memnun olsun” ifadelerini kullandı.

Haber61 - Haber Servisi - 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber