"Trabzon’da bir hastanemiz olsa da gitsem"

O hastane kapılarını Haber61’e açtı.

"Trabzon’da bir hastanemiz olsa da gitsem"

Haber61/Haber Servisi - Söyleşi; Levent Ustabaşı - Türkiye’de sağlık sektörünün öncü kuruluşlarından biri olan Memorial Sağlık Grubu’nun CEO’su Uğur Genç, bir mühendis.. Üzerine bir de ABD’de İşletme Yüksek Lisansı (MBA) yapmış bir mühendis..


Evet yanlış duymadınız!

Hani bir sohbette hastaneden bahsedilse, yöneten kişinin doktor olma ihtimali üzerinde durulur genelde...

O kanıyı yerle bir eden Uğur Genç, Capital Dergisi tarafından düzenlenen yarışmada 40 yaş altı “En İyi Genç Genel Müdür” ödülüne bile layık görüldü...

Ofisinde bir araya gelerek sağlık sektörüyle ilgili sorular sordum.

Net cevaplar vererek, sektörün artılarından ve eksilerinden bahsetti.

Türkiye’de Amerika’daki sağlık sistemi ile aynı seviyede ve aynı kalitede sağlık kuruluşları olduğuna dikkati çekerken Sağlık Bakanlığı’nın son yıllarda sistem üzerinde önemli adımlar attığını ve başarılı olduğunun da altını çizdi.

Ayrıca Türk hekimlerinin de hakkını teslim etmesini bildi.

İçinde uhde olan ve onun gibi düşünen Memorial Sağlık Grubu’nun sahibi Turgut Aydın’ın da düşüncesinden bahsetti. Trabzon’a hastane projesi yapmak!

İşte bu ve buna benzer konulara değindik.

Sohbetimizden öne çıkanları sizler için derledim.

Memorial Sağlık Grubu CEO’su Uğur Genç’in cevapları ile sizi baş başa bırakıyorum. 

BİNE YAKIN DOKTORUMUZ VAR

Memorial Hastaneleri nerelerde hizmet veriyor? Kaç personeli bulunuyor?

Şu an 10 hastanemiz var. İstanbul, Ankara, Kayseri, Diyarbakır ve Antalya’da hastanelerimiz yüksek kalitesiyle halkımıza hizmet sunuyor. Bu hizmeti 6 bin çalışanımız ve 1000’e yakın hekimimiz ile başarıyla yerine getiriyoruz.

Ayakta kaç hasta işlem gördü? 

2016 yılında toplam 2,3 milyon ayaktan hastaya hizmet sunduk.

Bu sektör açısından önemli bir rakam mı?

Bu çok büyük bir sayı…

Hasta çokluğu kalitenizi düşürdü mü?

Hayır tabiki.. 2,3 milyon hastaya 10 hastanemizde hizmet ettik. Alanındaki en iyi hekimler, yüksek teknoloji, işini seven çalışanlar ve takım ruhu olduğu sürece ve hastamızı hayatımızın odağına aldığımız sürece tüm hastalarımızı memnun ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz.

Yatan hasta sayınız nedir peki?

2016’da yaklaşık 160 bin yatan hastamız oldu. 62 bin civarında ameliyat yaptık ki bu ameliyatlar nadir yapılan göreceli olarak zor, kompleks ameliyatlar.

İNSAN SAĞLIĞINI KAYBEDİNCE DEĞERİNİ ANLIYOR

Neye önem verir Memorial Hastaneleri? 

Türkiye’de farklı şeyler yapmaya çalışan kurumuz. Biz kaliteyle ve hastamızın bize duyduğu güvenle ön plana çıkmaya çalışıyoruz. Yaptığımız işin kaliteli olmasına özen gösteriyoruz. Çünkü insan sağlığı çok değerli. İnsan sağlığının değerini kaybedince anlıyor. Biz sektörde olanlar o değeri bilip hastalarımızın sağlığına gereken önemi ve değeri zamanında vermeye çalışmalıyız. Onun için standart branşlar değil de biraz daha özellikli branşlarda fark yaratmaya çalışıyor ve Memorial kalitesini daha fazla insana ulaştırmaya çalışıyoruz.



Hangileri bunlar?

Mesela karaciğer nakli, böbrek nakli yapıyoruz. Tüp bebek, onkoloji, ortopedi, beyin cerrahisi ve kalp hastalıklarında çok iyiyiz.

Mesela ne kadar yaptınız? 

2016 yılında 255 tane karaciğer nakli yaptık. 355 tane böbrek nakli, 250 kemik iliği nakli, 8000’e yakın tüp bebek denemesi, 2500 civarında kalp ameliyatı gibi…

Başarı oranı nedir?

Tüm oranlarımız dünya ile aynı seviyede. Mesela karaciğer naklinde yüzde 91, böbrek naklinde %99 başarı oranımız var. 

ORGAN BAĞIŞININ ÜLKEMİZDE AZ OLMASI BİZİ ZORLADI

Kıyas yaparsak?

Nakildeki bu oranlar Amerika’daki UNOS verileri ile aynı seviyelerdedir.

Diğer ülkelere göre Türkiye bu konuda nasıl?

Türkiye’nin bir özelliği, Memorial'ın da bir özelliği canlı vericiden karaciğer nakli yapmak. Yurt dışında çok kadavra olduğu için genellikle kadavralardan karaciğer alınıp insanların karaciğeri değiştiriliyor. Ama Türkiye’de organ bağışı maalesef çok az. Onun için Türkiye canlı vericiden nakilde dünyada önemli bir yerde. Yani hasta olan kişiye bir akrabası karaciğerini bağışlıyor ve karaciğerinin bir kısmı alınıp hasta olan alıcıya takılıyor ve alıcı hayata dönüyor. Bu riskli bir işlem. Bu riskli ameliyatlar ve bu ameliyatlardaki başarılarımız bizim tüm Memorial sistemindeki kalitenin bir göstergesi aslında. Amerika’dan 3 farklı üniversiteden profesörler geldi, Irak’tan Azerbaycan’dan bilim insanları, doktorlar geldi. Ortalama 6 ay kaldılar. Bizim canlı vericili karaciğer naklini nasıl yaptığımızı öğrenip kendi ülkelerinde yapmak için… Orada da yapılıyor ama çok az sayıda. Bize, “Buna sizi ne zorladı?” dediler. Organ bağışının çok az olması bunun sebebi.. Az önce belirttiğim gibi tüp bebek, onkoloji, ortopedi, beyin cerrahisi, kalp hastalıklarında da çok iyiyiz. Yurt dışından pek çok hastamız bu branşlarda tedavi olmak için özellikle Memorial’a geliyor.

TERÖR OLAYLARI YURTDIŞI HASTA SAYISINI DÜŞÜRDÜ

Yurt dışından ne kadar hasta geldi?

2015 yılında yaklaşık yurt dışından 33 bin hastamız Memorial’den tedavi olmak için gelmişti. 2016’da azaldı ve 20 bine düştü. 

Bu düşüşün sebebi nedir?

Türkiye’nin güvenilir olmadığını düşünmeye başladı insanlar. Nasıl turizmde oldu bir benzeri de sağlık turizmi sektöründe yaşandı. Şimdi sağolsun Dışişleri Bakanlığımız bir kolaylık sağladı ve düşüş azaldı.

Nasıl bir kolaylık?

Şöyleki hastalara medikal vize verebiliyoruz. Bazı ülkelerde eskiden vize sınırı yoktu şimdi vize konulduğu için hastalar ülkemize gelemiyorlar. Eskiden bizim en fazla hasta aldığımız iki ülke Irak ve Libya’ya 2015 yılında vize yoktu. 2016 başında vize konuldu. Medikal vize sayesinde artık bu ülkelerden hastalar ve yakınları kolayca gelip tedavi olabiliyorlar.

Hastalar nasıl başvuruyorlar bu vizeye?

Önce web sitemiz üzerinden bize baş vuruyorlar. Formlar mevcut. Biz konsolosluk üzerinden sürece destek verip hızlandırıyoruz. Sadece bize ulaşmaları yetiyor.

Memorial yeni bir hastane daha açacak mı?

Yeni bir hastane yapıyoruz Bahçelievler’de… Türkiye standartlarının üzerinde özelikli, farklı bir hastane olacak. Memorial Sağlık Grubu’nun 11. Hastanesi. Bahçelievler Hastanemizi 2017 yılsonuna doğru açmaya çalışıyoruz.

BU İŞİ YAPAN EMPATİ KURABİLMELİ

Personellerinizi nasıl seçiyorsunuz?

Bizde çok farklı gruplarda insanlar çalışıyorlar. Temizlik görevlilerimiz de var dünyaca ünlü cerrahlar da var. Hekimlerde farklı özelliklere bakıyoruz, diğer personellerimizde farklı ayrıntılara bakıyoruz.  Öncelikle bu işi yapan insanların çok şefkatli ve yardımsever olması lazım. Şefkatli olmayan insanların hastalarla ilgilenmesini veya onlara candan yardım etmesini bekleyemezsin. Sağlık sektörü çok zor bir sektör. Geçmişte yönetim danışmanlığı yaptığım süreçte, pek çok sektörde proje yaptım ve pek çok sektörün detayını öğrendim. Sağlık sektörü gibi zor bir sektör yok. Eğer hastaya değer vermezsen, hastanın ihtiyacını anlayamazsan, empati kurup onun yerine kendini koyamazsan bu işi yapman çok zor. Önce şefkatli ve sabırlı olmak lazım. Ayrıca bu iş takım işi, takım halinde başarıya inanmak lazım. Medikal bilgi yanında iletişim yeteneklerinin de önemli olduğu bir sektör. Algıların açık, beklentilerin farkında olunulması lazım.

Türkiye’de sağlık sektörü genel anlamda ne durumda?

Türkiye’de sağlık sektörü son 15 yılda çok gelişti ve iyileşti.. İnanılmaz şekilde büyümeye de devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı önemli hamleler sayesinde dünyanın her tarafından Türkiye’deki sistem iyi olduğu için hastalar ülkemizi tercih etmeye başladılar. Türk hekimlerinin çok iyi olması ve dünyayla her zaman entegre olmaları büyük fark yarattı. Ben Balkanlarda, Orta Asya’da, Ortadoğu’da ziyaretler yapıyorum.  Hepsi “biz 20 yıl önce Türkiye ile aynı seviyedeydik. Siz başınızı alıp gittiniz biz aynı yerde kaldık” diyorlar. Türkiye son 20 yılda çok büyük ivme kazandı. En büyük sıkıntımız şu an kalite ve ulaşılabilirlik. İnsanlarımızın biraz daha doktorlara kolay ulaşılabilir olması gerekir. Bir de tamamen kaliteye odaklanmalıyız. İkinci planda kalıyor kalite.. Finansal konular hep ön planda. Biraz daha doğru sonuçları üretecek sistemsel düzenlemeleri yapmak gerekiyor politik kaygılardan uzaklaşarak. Kalitenin önemini kavrayarak biraz da takım halinde çalışabilirsek Türk sağlık sistemi çok daha önemli bir noktaya gelecektir. Türkiye’de Amerika’daki hizmetin aynısını alabileceğin çok fazla merkez var. Ancak bunun her noktaya yaygınlaştırılması lazım. Bu gurur duyulması gereken birşey… Bir parçası olduğum için ben gurur duyuyorum.

Trabzon’da hastane açmayı düşünüyor musunuz? 

Memorial’in Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Bey’dir (Turgut Aydın) ve Memorial’ın çoğunluk hissesi ondadır. Turgut Bey Maçka’lı, ben de Çarşıbaşı’lıyım biliyorsun. Biz de çok istiyoruz Trabzon’a hastane yapmak. Turgut bey çok vefalıdır. Trabzon’a pek çok tesis kazandırmıştır. Ama Sağlık Bakanlığı 2008 yılından beri yeni hastane lisansı vermiyor. Yeni lisans verilmediği için maalesef Trabzon’a hastane yapma şansını yakalayamadık. Ama çok isteriz. Şu an 5 şehirde hastanemiz var. Onları ziyaret ederken hep “Trabzon’da hastanemiz olsa da gitsem” diyorum.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler