Trabzon’da balıkçıların liman isteği

Trabzon’da balıkçılar kayıklarını güvenle çekecek bir liman istiyor.

Trabzon’da balıkçıların liman isteği

Haber61 - Haber Servisi - Tuncay Lakot - Trabzon’da balıkçılıkla uğraşan vatandaşlar kendileri için kayıklarını çekecekleri küçük bir liman istiyor.


Trabzon’un Akçaabat İlçesi Yıldızlı mahallesinde daha önce arıtma tesisi yapılması ile gündeme gelen ancak vatandaşların yaptığı eylemler sonucunda tesisin askıya alındığı alanda balıkçılıkla uğraşan vatandaşlar bölgenin küçük bir liman yapılarak kendilerinin kullanımına verilmesini istiyor.

“ARITMA TESİSİ PROJESİ VAR”

Konu ile ilgili olarak Haber61’e açıklamalarda bulunan Yıldızlı Mahallesi muhtarı Ufuk Can, “bize gelen talepler doğrultusunda öncelikle gittik Ulaştırma daire başkanı ile görüştük. Kendisinin bir proje çizdirdiğini ve bakanlığa gönderdiğini, bakanlıktan da ödenek geldiğini ve zemin etüdü yapılması istendiğini öğrendik. Bunun üzerine biz projenin neden başlamadığını sorduk ve Büyükşehir Belediyesi’nin izin vermediğini öğrendik. Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı ile görüşme yaptım. Kendisi bu alanı iyi bilen bir kişi. Kendisine Beşirli, Akyazı ve Yıldızlı olmak üzere 300 kişi dolayında balıkçılık yapan vatandaş var. Şuanda Beşirli ve Akyazı tamamen mağdur durumda, yakında Yıldızlı’da mağdur olacak dedim. Söğütlü’de yapılacak olan limana bu vatandaşların sığmayacağını ve dışarda kalacaklarını öğrendik. Sizin bu Yıldızlı’da yapılması planlanan limana onay vermemenizin sebebi nedir diye sorduğumuzda bu bölgede bir projeleri olduğunu söyledi. Bu projenin de arıtma tesisi olacağını söyledi. Bu projeye biz karşı çıkmıştık ve askıya alınmıştı. Aynı projeyi burada yaparak bu alanı tamamen kullanmak istediğinden dolayı limana karşı çıkıyor. Proje burada olmayacak. Biz yine karşı çıkacağız. Ama burada mağdur olan 300 tane balıkçı var” dedi.

“KURUNUN ARASINDA YAŞ DA YANDI”

Kötü amaçla kullanılan barakaların balıkçıların isteği ile yıkıldığını belirten, Muhtar Ufuk Can, “Burada gerçekten balıkçılık yapan vatandaşlarımız 2-3 ay önce valiliğe bir talepte bulundular. Burada gayri meşru barakaların yıkılmasını zaten buradaki balıkçılar istedi. Dernek başkanının kendi talebi ile bunlar yıkıldı. Burada kurunun arasında yaş da yandı. Tabi demek değil ki bütün insanlar burada zevk için barınak istiyor. Buradaki 300 kişinin en az 250’si bu işten geçimini sağlıyor. Diğerleri buradan ayıklandı ve barakaları yıkıldı. Onların daha buraya gelme şansı da yok. Bizim talebimiz bu işi gerçek anlamda yapan vatandaşlarımız için küçük bir liman. Baraka da istenmiyoruz. Yapmasınlar. Sadece kayıklarımızı güvenli bir şekilde bu limana park edelim diyor. Başka bir şey istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

TALEBİMİZ BİR DALGAKIRAN

Balıkçı Atilla Korkmaz, burada bir dalga kıran yapılmasını istediklerini ifade ederek, “Emeklilikten sonra burada denizden rızkımızı çıkarmaya çalışıyoruz iyi ya da kötü. Bizim burada en büyük talebimiz buraya bir dalgakıran yapılması. Biz dam falan herhangi bir lükse ayrılacak bir şey istemiyoruz. Sadece kayıklarımızı güvenli bir biçimde karaya çekip denize atabileceğimiz bir dalgakıran. Zaten deniz burayı doldurarak bu hale getirdi. Bundan 3-4 sene önce kayıklarımızı daha geriye çekiyorduk. Dalgakıran olmaması nedeniyle kumsal uzuyor ve biz burada çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz.” dedi.

“KENDİMİZİ VALİLİĞE ŞİKAYET ETTİK”

Kötü amaçla yapılan barakaları kendilerini şikayet ederek yıktırdıklarını sözlerine ekleyen Korkmaz, “Biz burada yapılan kötü işlerden dolayı kendimizi Valiliğe şikayet ettik. Burada kötü amaçlı yapılan barakaları yıktırdık. Sadece bizim ihtiyacımızı karşılayacak 1.5’a 1.5 ebadında küçük barakalar yaptık malzemelerimizi koyabilmek için. Bunun dışında biz hiç bir şey istemiyoruz. Kooperatif başkanımız Mustafa Bey bu konuda çok titiz davranıyor. Başta yapılan barakaların hepsi tek tip şekilde yapılmış görsel güzellik olsun diye. Bundan sonrakiler de aynı şekilde olacak. Zaten başkan çok titiz davranıyor ve tep tip olmayan barakaları da yıktıracağını söylüyor. Hepsi tep tip olacak.” şeklinde konuştu.

Balıkçı Hüseyin Seçilmiş yaptığı açıklamada, “güzel bir yerin bize yapılmasını ve dalgakıran yapılmasını istiyoruz baya zor şartlarda çalışıyoruz. Yeri geldiğinde buradan denize ağ sermeye çalıştığımızda çıkma sıkıntısı yaşıyoruz. Bayağı bir tehlike atlatıyoruz. Gerekenin yapılmasını istiyoruz.” dedi.

Muhtar Ufuk Can son olarak ise, “Biz son olarak sayın belediye başkanımızdan esnek davranmasını ve bu vatandaşlarımızı mağdur etmemelerini rica ediyorum. Bu vatandaşlar bizim vatandaşımız. İnsanlar bizim insanımız. Bunlara yardımcı olalım. İsteklerini kırmayalım diyorum başkanımıza ve teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber