Trabzon ve Ordu havalimanları vızır vızır!

Trabzon ve Ordu-Giresun havalimanlarında geçen yıla göre yolcu sayısında artış oldu

Trabzon ve Ordu havalimanları vızır vızır!
Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki iki havalimanından 2017 yılının 11 aylık döneminde 4 milyon 934 bin 167 kişi seyahat etti.

İç ve dış hatlar olmak üzere yılda 3,5 milyon yolcu kapasitesine sahip Trabzon Havalimanı'na, 14 büyük gövdeli uçak aynı anda park edebiliyor. 1988 yılında geçici hudut kapısı ilan edilen havalimanı, tarifeli, tarifesiz, iç ve dış hat uçuşlarında yerli ve yabancı havayolu şirketlerine 24 saat esasına göre hizmet veriyor.

Havaalanının 2008 yılında 14 bin 35 metrekare alan üzerine inşa edilen İç Hatlar Terminali, yörede 2015 yılında açılan Ordu-Giresun Havalimanı'na rağmen Artvin, Bayburt, Rize, Gümüşhane ve Giresun'dan gelen yolculara Ankara, İstanbul, Antalya ve İzmir başta olmak üzere birçok şehre direkt ya da aktarmalı uçuş imkanı sağlıyor. Dış Hatlar Terminali'nden ise Almanya ve Körfez ülkeleri başta olmak üzere bazı ülkelere direkt uçuşlar gerçekleştiriliyor.

Türkiye’nin ve Avrupa’nın deniz üzerine kurulu tek havalimanı olma özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havalimanı ise Türkiye'nin 54. havalimanı olarak 2015 yılında vatandaşlara hizmet vermeye başladı.

Açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle yapılan havalimanı, denize 36 milyon ton taş dökülmesi ve 7 kilometrelik dolgu tahkimatı ile yaklaşık 360 milyon liraya tamamlanmıştı.

- Geçen yılın aynı dönemine göre artış

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün istatistiklerine göre, Trabzon ve Ordu-Giresun havalimanları, geçen yılın kasım ayına göre sefer, yolcu ve yük taşımacılığı ile ticari uçak sayısında artış sağladı.

Trabzon Havalimanı, iç ve dış hatlarda geçen yılın aynı dönemine göre sefer sayısında yüzde 11, yolcu sayısında yüzde 11, ticari uçak ve yük taşımacılığında yüzde 13 artış yakaladı. 

Ordu-Giresun Havalimanı ise iç ve dış hatlarda geçen yılın aynı dönemine göre sefer sayısında yüzde 36, yolcu sayısında yüzde 51, ticari uçak seferinde yüzde 46, yük taşımacılığında ise yüzde 69 artış sağladı.

2016'da her iki havalimanını tercih eden 4 milyon 167 bin 456 olan yolcu sayısı, bu yıl 4 milyon 934 bin 167'ye, 30 bin 153 olan sefer sayısı da 38 bin 89'a yükseldi.

- Dış hatlarda Ordu-Giresun havalimanı rekor kırdı

Açıldığı yıldan itibaren yolcu, sefer ve yük taşımacılığı istatistiklerinde önemli artışlar sağlayan Ordu-Giresun Havalimanı, geçen yılın aynı dönemine göre dış hatlarda adeta rekor kırdı.

Geçen sene aynı dönem içerisinde dış hatlarda 160 seferin yapıldığı havalimanında, bu rakam 2017 yılında 664'e çıkarak yüzde 315'lik yükseliş yakaladı. Yine dış hatlarda geçen sene 16 bin 880 kişinin yolculuk yaptığı havalimanı, bu yıl yüzde 400'lük artışla 83 bin 408 kişiye hizmet etti. 

Ticari uçak seferlerinde gözle görülür bir artış yakalayan Ordu-Giresun Havalimanı'na geçen yıl gelen 134 ticari uçak sayısı, bu sene yüzde 393'lük artışla 660'a yükseldi. Bagaj, kargo ve postadan oluşan yük taşımacılığında 2016'da 233 ton yükün taşındığı havalimanında, bu sayı 2017'de yüzde 563 artarak bin 548 tona çıktı.

- "Artışın nedeni sefer sayısı ve direkt uçuşların çoğalması"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök,  yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda uçakla seyahat etmenin lüks olarak görüldüğünü ancak fiyatların makul seviyelere gelmesi ve sefer sayısının artmasıyla özellikle yurt içinde insanların daha çok uçakla yolcuğu tercih etmeye başladığını söyledi.

Trabzon ile Ordu-Giresun Havalimanı'nda iç hatlarda Antalya, İzmir, Ankara, Adana gibi illere doğrudan uçuşların yanı sıra İstanbul üzerinden tüm Türkiye'ye ve dünyaya ulaşılabildiğini ifade eden Gürkök, Doğu Karadeniz'e gelen yabancı turist sayısının artmasında sefer sayısı ve doğrudan uçuşların büyük katkı sağladığını belirtti.

Turizm sezonu içerisinde özellikle Trabzon'a, Suudi Arabistan, Almanya, Dubai ve Katar'dan direkt seferlerin sağlandığını anlatan Gürkök, "Dış hatlardan gelen yolcu sayısının artmasının en önemli nedeni, turizm sezonundaki sefer sayısı ve direkt uçuşların çoğalmasıdır. Özellikle turizm sezonu içerisinde Suudi Arabistan ve Almanya'dan günde 5, Dubai'den 3, Katar'dan da en az 2 olmak üzere direkt uçuşlar yapıldı. Yabancı ve yerli turistlerin bölgeye olan gelişlerinin büyük bir bölümünü hava yolu ile tercih etmesi hem Trabzon'da hem de Ordu-Giresun havalimanında her yıl artış sağlıyor." dedi.

- Körfez ülkelerinden talep

Gürkök, her iki havalimanının bundan sonraki yıllarda da yolcu sayısında önemli artışlar yaşayacağını tahmin ettiklerini vurgulayarak, "Sefer sayısı ve direkt uçuşların artmasından yöne önemli potansiyel olduğu görülüyor. Özellikle Katar'ın, Trabzon Havalimanı'ndan turizm sezonunda daha fazla sefer yapması planlanıyor. Bunun yanında Dubai ve bazı Körfez ülkelerinden de bu anlamda talep var. İç hatlarda ise destinasyonların genişleyeceğinden bahsetmek mümkün." değerlendirmesinde bulundu.

Ordu-Giresun Havalimanı'nın Trabzon'a göre daha yeni olduğunu anımsatan Gürkök, şunları kaydetti:

"Bölgemiz için yeni olan Ordu-Giresun Havalimanı da açıldığı ilk yıla nazaran her geçen sene yolcu sayısını artırıyor. Belki önümüzdeki yıllarda aynı Trabzon'da olduğu gibi Körfez ülkelerinden de direkt seferler başlayacak. Bu anlamda Ordu-Giresun Havalimanı'na olan talep her yıl artacaktır. Bölgemize gelen turistlerin büyük çoğunluğu doğa ve yayla turizmini tercih ediyor. Gelen turistlere verilen hizmetler, yapılan tanıtımlar gelecek olan yabancı turist sayısına etki ediyor. Özellikle önümüzde turizm sezonunda nisan ayından itibaren iki havalimanında yoğunluk bekliyoruz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler