Trabzon Valiliği önünde hareketli anlar! Vatandaş, "Yıktırmayacağız"; Vali "Karar net, yıkacağız"

Yaylada evleri yıkılanlar Trabzon Valiliği önünde toplandı!

Trabzon Valiliği önünde hareketli anlar! Vatandaş, "Yıktırmayacağız"; Vali "Karar net, yıkacağız"

Haber61 - Haber Servisi

Trabzon’da yaylalarda başlatılan yıkımların mağdurları Trabzon Valiliği önünde toplandı.

Trabzon’da yıkım gerginliği sürüyor. Yaylalarda bulunan evlerin yıkımında dün hareketli anlar yaşanmıştı. Bugün de yaylalarda evleri yıkılan ve diğer yaylalarda ikamet eden yaklaşık 50 kişilik grup sosyal medya üzerinden organize olup Trabzon Valiliği önünde toplandı ve Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ile görüşmek istediklerini belirttiler.

Aralarından 2-3 kişilik bir ekip belirleyen grup Tabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ile görüştü.

Trabzon Valiliği önünde hareketli anlar! Yaylada evleri yıkılanlar oraya toplandı!

Vali İsmail Ustaoğlu ile yapılan görüşme sonrasında grup adına açıklama yapan Okan Koç, ifadelere yer verdi;

Halkımız, eskiden beri Düzköy yaylalarında dede, oğul, torun silsilesi halinde yaylacılık ve meracılık yapmaktadır. Yöre halkının hazine arazisi olduğu bu yerlerde eskiden kalma evleri nüfus fazlalığından yetersiz kalmaktadır. Mevcut olan eve tadilat veya eskiden beri süre gelen kullandığı yere ev yapmaktadır. Yöre halkının mağdur edildiği konular; 1- Hayvancılıkla uğraşıp yazın yaylalarda 5-6 ay süre için eski ev bir kardeşe kalmış veya yeterli olmadığından yenisini yaptığı için, 2- 31 Aralık 2017 tarihinden önce mevcut kapı numarası bile olan eve ait 6 Haziran 2018 tarihinde açıklanan imar barışı (Yapı Kayıt Belgesi Başvurusu) öncesi veya sonrasında tadilat veya yenileme yaptığı için, 3- Hayvancılığın geri kalması yöre insanımızı ekonomisini ikame edebilmesi için başka yerlere, gurbet ellerde çalışmasına, iş yapmasına veya memur olmasına teşvik etmiş akabinde hayalini kurduğu çocukluğunun ve gençliğinin geçtiği dededen kalma yere ev yaptığı için, Bu 3 nedenlerden ötürü mağdur edilen yöre insanını yap-sat yapan, ticari faaliyette bulunmak isteyen, otlak alanları işgal eden kişilerle aynı değerlendirilmesi yöre insanını üzmektedir.

Devletimizin 6 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan imar barışı (Yapı Kayıt Belgesi) başvuruları 31 Aralık 2017 tarihi ve öncesini kapsayan yapılar için olması yukarıda pelirttiğimiz 3 konuya cözüm olmamis yöre insanımızın mağdurluğu giderilmemiştir. Bu kanun değişmez değildir ek madde acılabilir bu 3 konu hakkında esneklik yapılabilir.

Yöre insanımızı dün gerçekleşen yıkımlar yüzünden askerimizle karşı karşıya getirmiş ama askerimize karşı en küçük bir taşkınlık yapılmamıştır. Bazı yazınsal sitelerde veya görsel kanallarda halkımızı arsız, çirkef ve devletine asi gösterilmiş haberler yapılmıştır. Bu haberleri kabul etmiyor kınadığımızı belirtmek istiyoruz.

Yıkımlar çözüm olmayıp doğasına uygun olacak şekil daha kalıcı çözümler istiyoruz. Yöre insanımızın ineğini satarak gurbet ellerde çalışarak veya borçlanarak bu evleri yapmıstır. Yıkılan veya yıkılması düsünülen bu yapilar kamuya ve milli sermayeye zarar vermektedir. Halkta kin ve nefrete sebep olmaktadır.

Halkımız bu sürecte kimsesiz kalmis rangi bir yetkilinin de desteğini alamamıstır. Halkımız tüm yetkililerden destek be valisini, milletvekillerini ve bakanlarını yanında istiyor. Bu sürecte vanımızda olmayacakta da ne zaman yanımızda olacak?

Yukarıda belirttiğimiz 3 maddeden dolayı valimizden, milletvekillerimizden, bakanlarımızdan özellikle yöremizi tanyan iç islerieri bakanımız Sayın Süleyman Soylu' dan destek beklivor yanımızda olmalarını istiyoruz.

Trabzon Valiliği önünde hareketli anlar! Yaylada evleri yıkılanlar oraya toplandı!

GERİ DÖNÜŞ YOK

Vali Ustaoğlu ile olan görüşemsine değinen Okan Koç, "Burada toplanmamızın amacı Vali ile görüşmekti. Burada toplanan herkes mağdurdur. Valimiz bizi kabul etti. Bizi dinledi. Bu yıkım çözüm değildir. Vali çok kararlı. Çünkü ona verilen bir talimat var. Ona uyacak. Dün Düzköy'de yıkıldı, bu yıkım devam edecekmiş. Önünde birikmiş dosyaları var. 'Geri dönüş yok' diyor. 'Bizim elimize bu verildi, biz bunu uygulayacağız' diyor. Vali beyin elinde bir liste var. 'Kimin ismi varsa yıkılacak' diyor. O zenginmiş, o bürokratmış ona ayrım yapılmıyor. Ama bize bir esneklik yapsınlar. Hayvancılıkla uğraşan, eski yapısı olupta yenileme yapanlara esneklik yapılsın istiyoruz" dedi.

Trabzon Valiliği önünde hareketli anlar! Yaylada evleri yıkılanlar oraya toplandı!

Trabzon Valiliği önünde hareketli anlar! Yaylada evleri yıkılanlar oraya toplandı!

Trabzon Valiliği önünde hareketli anlar! Yaylada evleri yıkılanlar oraya toplandı!

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
33 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler