Trabzon Üniversitesi ile ilgili çarpıcı tespitler

Türk Eğitim Sen Trabzon 2 Nolu Şube Başkanı Metin İskenderoğlu, “Trabzon Üniversitesi Bayburt ve Gümüşhane Üniversitesi’nin arka bahçesi olmuştur. “ dedi.

Trabzon Üniversitesi ile ilgili çarpıcı tespitler

Haber61/Haber Servisi

Türk Eğitim Sen Trabzon 2 Nolu Şube Başkanı Metin İskenderoğlu, “Trabzon Üniversitesi Bayburt ve Gümüşhane Üniversitesi’nin arka bahçesi olmuştur. “ dedi.

Geçen hafta Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin neden mutsuz olduğunu yazmıştık.

Röportajımda sorularıma cevap veren Türk Eğitim Sen Trabzon 2 Nolu Şube Başkanı Metin İskenderoğlu, çarpıcı analizleriyle, örnekleriyle idari ve akademik personellerin sorunlarını ortaya koydu.

O röportajda Trabzon Üniversitesi ile alakalı da bir detay vermiştik. Ama konuya giremedik. KTÜ konusu başlı başına önemliydi. Hatta eksik bile kaldığımızı röportaj yayınlandıktan sonra daha iyi anladık.

Şimdi Trabzon Üniversitesi’ni, konuşacağız.

İlk röportaja olan ilgi büyüktü. 
“KTÜ(TRU)’ye yaptığınız gibi Trabzon Üniversitesi’ni de konuşun, KTÜ’den çok Trabzon Üniversitesi’nin sorunlar var” diyenler de oldukça fazla idi.
Şaşırdım.
Yeni kurulan bir üniversite..
Evet var geçmişi ama böyle Rektör yapılanması falan yeni oldu.

Neyse uzatmadan konuya gireyim.

Türk Eğitim Sen Trabzon 2 Nolu Şube Başkanı Metin İskenderoğlu, ile yeniden buluştuk.  
Trabzon Üniversitesi’ni konuştuk.
 

HİÇBİRŞEY İFADE ETMEMİŞ! 

İşte o röportajdan satırbaşları;

Sizce de KTÜ’nün sorunlarından daha fazla mı TRU’nun sorunları?

Kesinlikle. KTÜ’nün sorunu birse TRU’nun sorunu 10’dur.

Neden böyle?

Biz Emine Aşıkkutlu Trabzon Üniversitesi Rektörü atadığımız zaman ümitlendik. Kendisi KTÜ’de iken Personelden sorumlu Rektör Yardımcısı idi. Personelin değerini bilen üniversitenin gelişiminde nitelikli personelin önemini bilen bir kişi olduğunu sanıyorduk.
Ancak üniversite kurulduktan sonra gördük ki, bunlar sayın hocamız için hiçbirşey ifade etmiyordu. 


ADINI SADECE DİPLOMADA GÖRENLER!

Ne gibi hareketlerinden yada kararlarından bun kanıya vardınız?

Levent bey üniversiteyi yönetmek bir bilgi birikim ve tercüme ister. Üniversitelerde şube müdürleri ve daire başkanları tıpkı bir memur gibi çalışır. Sorunları yerinde tespit eder. Maalesef TRU’da yapılan şube müdürü ve daire başkanları atamalarına baktığımızda (3 tanesi hariç) hiçbir şekilde üniversite geçmişi olmayan üniversitenin adını sadece diplomasında gören insanlardır. 
 

DAİRE BAŞKANLIĞINA ESKİ REKTÖRÜN KAYNI ATANDI 

Ama zaten üniversite yeni bir üniversite? Nasıl olur da geçmiş ararsınız? Yeni bir kadro kurulacak sonuçta!

Biz üniversite kurulduktan sonra Rektör hocamıza hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. Bu ziyareti kendisine ihtiyaç duyduğu idari personeli üniversite bünyesinde bulunan Fatih Eğitim, İletişim, ilahiyat Fakülteleri ve MYO’ndaki idari personelden karşılayabileceğini yetersiz kalması durumunda ise KTÜ’den karşılaması gerektiğini açık bir şekilde beyan ettik.
Kendisinin KTÜ’de personelden sorumlu rektör yardımcısı olduğunu özellikle vurgulayarak bu sorunu bu yöntemlerle rahat aşabileceğini ilettik. Yaşanan sürece bakılınca öğrenci işleri daire başkanlığına milli eğitim bakanlığında bir müdürü, genel sekreter yardımcılığına milli eğitim bakanlığında görevli bir müdür yardımcısını, şube müdürlüklerine ise farklı kurumlardan farklı kişileri atadığını gördük. Bir daire başkanlığına ise eski bir rektörün kaynını atadı. 

Bu örnekleri çoğaltabilirim. Hatta Haçkalıbaba Devlet Hastanesi’nde çalışan bir memuru önce kurumlar arası geçişle TRU’ye almış, 6 ay sonra ise meslek yüksek okuluna yüksek okul sekreteri olarak atamıştır. 

Yani şimdi doğru mu anladım? Bu atamalar sizce hem kurumu rahatsız etti, hem liyakatsız atamalar olarak görüldü, hemde torpil yapıldı mı?

Bizim köyde çok güzel bir söz vardır. Özür dileyerek söylüyorum. Torpil değil ağababası yapıldı.

Size bu yönden şikayetler geliyor doğru mu?

Doğrudur.


TRU ARKA BAHÇE OLDU 

Neler yapıyorsunuz? Neler diyorsunuz?

Biz bu konuda bilgi edinme yasası çerçevesinde yapılan atamalarla ilgili olarak dilekçeler verdik.  Bilgi alma görüşmelerine gittik. Ancak dilekçelerimize kişisel verileri koruma kanunu çerçevesinde açıklayanını cevap verilmedi.
Biz ne olduğunu biliyoruz. Üniversitenin web sayfasında tüm personelin atandığı yerler vardır.
Hatta Trabzon Üniversitesi Bayburt ve Gümüşhane Üniversitesi’nin arka bahçesi olmuştur. 

Bu ciddi bit itham!

Bu ciddi itham değil. Gelen kişilerin hangi kurumlardan geldiğine bakarsınız bunun doğru olduğunu sizde göreceksiniz!

Normal değil mi? Sonuçta onlar da  bir üniversite…

Yasal açıdan bakıldığında bir sorun yok. Ancak bir kurum çalışanı olarak aidiyet duygusu hisseden birisi olarak bu atamaları içime sindiremiyorum. Ben bu kurumda 20 yıldır çalışıyorum. Çalışan üreten üniversitesine değer veren bir kişi olarak nasıl yükseleceğim? Görevde yükselme ünvan değişikliği sınavını açmamışsın. Benim belediye başkanım akrabam yok. Rektörlük yapan eniştem yok, kimsem yok! Kim beni takdir edecek? Çalışanı kim takdir edecek? Ben KTÜ’de personelden sorumlu bir rektör yardımcısının Trabzon Üniversitesi’ne rektör atanınca sevindim. Tüm personelin özlük dosyalarını bilgisini becerisini eğitim durumlarını görebilecekti. NBunların içinde işe yarayacak hiçim bir arkadaşımız yok..

Huzursuzluk devam edecek mi?  

Çalışanlar artık bu kurumda yükselemeyeceğine inanmaya başladı.  Başka kurumlara gidişlerinin engellenmiş olması huzursuzluğu daha da artırmaktadır. Uzun yıllardan beri üniversitede kariyer yapan kendini geliştiren kişilerin üniversite bünyesindeki görevlere atanması ve ünvanları alması ile ilgili herhangi bir şey yapılmadı. Biz yapılan atamalara, açılan kadrolara bizim üyelerimizden atama yapılsın istemiyoruz. Hangi sendikadan olursa olsun ama kurum içinden atanma şartlarını sağlayan kişilerin atanmasını talep ediyoruz. Akademik ve İdari personeller küstürülmesin. Üniversitemizin fiziki mekan olarak ihtiyaçlarının karşılanması kapasitesinin artırılması, çalışanların fiziki şartlarının iyileştirilmesi, üniversitemizin sayılı üniversiteler arasına girmesi için çaba sarf etmemiz gerekirken. Bizim konuştuğumuz şeylere bakın? Nufüsa bakıldığında ilimizin iki devlet bir vakıf üniversitesi olduğu görülmektedir. Bu nufüsla iki devlet bir de vakıf üniversitesi taşıyan Türkiye’de başka bir il yoktur. Bu da Trabzon insanının maharetini becerisini ağır yükler altında kalkabilme kabiliyetinin bir göstergesidir. Üniversitemizin yapılanmasında Trabzon insanının bu maharetini maalesef göreniyoruz
 

BİLİM TEŞVİK EDİLMEDİĞİ YERİ TERKEDER

Peki akademik personeller konusunda ne diyeceksiniz?  

Onların durumu daha vahim.

KTÜ’deki röportajımız gibi bir örnek verebilir misiniZ?

Bilimsel araştırmalarla ilgili proje desteği yok! Yurt içi yurt dışı seminer desteği yok.

Pandemiden dolayı olabilir mi?

Hayır. Onla alakası yok. 

Üniversitenini online kütüphane erişimi yok. KTÜ yönetimine teşekkür ederim. www.ktu.edu.tr e posta hesapları ile online dökümanlara erişmektedirler.
Daha öncede söylediğimiz gibi bilim masraflı ve pahalı bir iştir. Parasız bilim olmaz! Bilim teşvik edilmediği yeri terkeder.

Son bir örnek verelim. Siyasetçi bir akrabamla görüşmemde Trabzonlu bir iş insanının fakülte yaptırmak istediğini söyledi. Bende rektör hocamla yaptırım görüşmede kendisine ilettim. Bir ilçemize fakülte yapılmasını istedi. Bunu rektöre ilettiğimde biz butik bir üniversite olacağız o ilçede ne işimiz var dedi. Ben sadece yutkundum. Bu kadar ekonomik imkansızlığın içinde bir imkan oluşturduk. En azından nezaketen ilgili kişiyi arayıp “yatırımı başka bir yere çekebilir miyiz?” diye sormasını beklerken sadece yutkunabildim. 

2018 yılında beraber kurulan bir çok üniversite yüksek öğretim kalite kurulunun memnuniyet anketine katılırken maalesef TRU katılmadı. 
 

KADRO BEKLEYEN BİR ÇOK ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ VAR 

Akademik personellerden size şikayet geliyor mu?

Sürekli geliyor.

Ne cevap veriyor sunuz?

Biz sendika olarak bize gelen talepleri toparlayarak yazılı ve sözlü olarak Trabzon 
Üniversitesine mutlaka iletiriz. Ancak kurum kendisini rektörlük binasına kapattı. Hiç bir sorun ile ciddi şekilde maalesef ilgilenilmiyor. Uzun zamandır kadro bekleyen bir çok araştırma görevlimiz var.
Bunların durumu ne olacak belli değil. Kadro ilanına çıkabilmesi için ya genel sekreterin yakını veya akrabası mı olması yada dostumu olması gerekiyor? 

Trabzon Üniversitesi vermiş olduğu ilk akademik ilanını hatırlayın.

Sayın Genel Sekreterimiz kendi çalıştığı ana bilim dalına kendi oğlunu araştırma görevlisi olarak aldı.

O zaman kendilerine şunu demiştik; Oğlunuz çok başarılı ve çalışkan olabilir. Ancak bu atama kesinlikle etik değildir.

Ne cevap verdiler buna?

Cevabı söylemek istemiyorum. 

Küfür mü yediniz?

Küfür yemedim. Öyle bir şeye tenezzül ve cesaret edemezler. Ancak “Haklısınız, etik olmadı, şık olmadı” cevabını bekliyordum. Bu atama daha sonra Türkiye gündemini sarsan atamalara neden oldu. 

Biraz daha konuyu açar mısınız?

Üniversitenin ilana çıkmış olduğu 4B sözleşmeli personel alımı ilanını hatırlayın. Orada İHA sertifikalı personel ilanı vardı. 

O ilan kimle alakalıydı?

O ilan üniversitede çalışan bir akademisyenin kızıyla alakalıydı.

Akademisyen yönetici miydi?

Yöneticiydi.

İsmi yayınlandı diye biliyorum sizde söylemek istermisiniz?

Ben söylemek istemiyorum, kamu oyu tarafından ismi zaten biliniyor.

Aynı ilanda göden kaçan başka bir ilan daha vardı.

Bir dakika bir dakika..

Bu iHA alımını biraz açalım sonra diğerine geçelim.

Nasıl oturdu Türkiye gündemine? Ben biliyorum ama tekrar okurlarım için soruyorum. 

Altıncı ayın 26’sı Resmi gazetede Trabzon Üniversitesi 4B sözleli personel alım ilanına çıktı.

Bu ilanların toplamda 800’ün üzerinde başvuru oldu. Ancak ilan numarası 2020 B05 ve 2020B08’e sadece 2 kişi başvurdu.

Bu olamaz mı yani?

Olamaz.

Eğer siz kişinin özelliklerini yazarsanız başkalarının çocukları 90 KPSS puanı ile devlet memuru olamaz ken özel şart ile 63 puanla başkalarının çocukları devlete atanır.
 

İŞTEN ANLAMAYAN KİŞİNİN YAPTIĞI MÜLAKAT!

Şu alımdaki İHA kullanma şartı o mu?

B05 ilan o’dur…

Bu örneklerim artırmak mümkündür. Üniversitemiz 4D sözleşmeli işçi alımı ilanına çıktı. Bu ilanda elektrik sıhhi tesisat ve benzeri vasfı olan işçi alınacaktı. Bunların mülakatlarını elektrik sıhhi tesisat alanında uzman kişiler yapması gerekirken mülakatlarını ve puanlamalarını alan dışında kişilere yaptırdılar.

İşten anlamayan bir kişinin yaptığı mülakat ne kadar sağlıklı olabilir. Bu konuları sabaha kadar konuşabiliriz ancak şehrinde 2 devlet üniversitesi ve bir vakıf üniversitesi olan şehir bu şekilde yönetilmez. Sayın hocamızdan artık elini taşın altına koymasını bekliyoruz.

Başka söyleyeceğiniz bir şey var mı? 


Çok şey var ama zaman ve sayfamız sınırlı olduğu için şimdilik bırakabiliriz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler