Trabzon'un yerel motifleri  dünyaya tanıtılacak 

Ünlü modacı Hüseyin Küçük, “Yedi Bölge Moda İçin El Ele” projesi için Trabzon'da.

Trabzon'un yerel motifleri  dünyaya tanıtılacak 

Karadeniz Bölgesi’nden Ortahisar İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin de aralarında bulunğu “Yedi Bölge Moda İçin El Ele” projenin tanıtım toplantısı gerçekletirildi. Ortahisar İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen ve ünlü modacı Hüseyin Küçük, Vali Yücel Yavuz’un eşi Hanımefendi Songül Yavuz, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Süleyman Adıgüzel’in yanı sıra okul müdürleri, veli ve öğrencilerin hazır bulunduğu tanıtım toplantısında Modacı Hüaseyin Küçük öğrencilerle bir söyleşi gerçekleştirdi.
 
İstanbul Avcılar İHKİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi koordinatörlüğünde; tüm öğrencilerin milli ve manevi değerler konusunda kazanımlarını ve farkındalık düzeylerini artırmak, diğer bölge okullarımızla iletişime geçerek gençlerimizin Türk kültürünü ve geleneksel Türk kıyafetlerinin motiflerini, renklerini, kumaş ve aksesuar zenginliğini tanımalarını sağlamak, geçmiş ve günümüz arasında köprü oluşturarak yaşam ve kıyafet taşlarını günümüze taşımak, üretime yönelik tasarımlar gerçekleştirerek hazır giyim sektöründe yer almalarını sağlamak amacıyla "Yedi Bölge Moda İçin El Ele" bir proje gerçekleştirildi.  

"Yedi Bölge Moda İçin El Ele" 

Proje kapsamında Marmara Bölgesi’ni İstanbul Avcılar İHKİB MTAL, Ege Bölgesi'ni Muğla Milas Atatürk MTAL, Akdeniz Bölgesi'ni Mersin Çamlıbel MTAL, İç Anadolu Bölgesi'ni  Sivas Necip Fazıl Kısakürek MTAL, Doğu Anadolu Bölgesi'ni Erzurum Hamidiye MTAL ve Van Vestel MTAL, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni  Diyarbakır Muazzez Sümer MTAL ve Karadeniz Bölgesi'ni ise Trabzon'dan okulumuz Ortahisar İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi temsil ediyor. Bu proje kapsamında Trabzon'un yerel motifleri  dünyaya tanıtılacak. 

Bu çerçevede İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi idarecileri, 'Yedi Bölge Moda İçin El Ele' projesi kapsamında ünlü Moda Tasarımcısı Hüseyin Küçük'ü öğrencilerle bir araya getirdi. Okulda düzenlenen söyleşide öğrencilere hitap eden Hüseyin Küçük, giyimin önemine değindi. İnsanın önce kendisini keşfetmesi gerektiğinin altını çizen Küçük, kız meslek liselerinde okul performanslarının artırılması, öğrencilerin özgüven kazanmaları, meslek liselerinin markalaşması konularına da değindi. Trabzon motiflerinin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Küçük, "Biz Trabzon'un orijinal kültürünü, örf ve adetlerini, gelenek ve göreneklerini modern dünyaya sevdirip buradaki öğrencilerin de önünü açmak için buradayız" dedi. 

Batıya özenmek anlamsızdır

İlk defa geldiği Trabzon' un tarih kokan eski sokaklarına hayran kaldığını, ancak insanların Batı'ya özenip giyinmelerine bir anlam veremediğini söyleyen Küçük "O eski sokaklarda dolaşan kişilerin kendine ve geleneklerine özgü kıyafetler giyinmelerini görmek isterdim" dedi. Yarınların Doğu'da olduğunu ve Batı'nın artık bittiğini vurgulayan Küçük, "Sanatı bulmak, çocuklarımızın sektörde kolayca iş bulmasını sağlamak için geldik. Çünkü burada bir emek var, çok okuyan çocuk var. Bunlara sermayenin gelmesi için, çocukların doğruyu öğrenmesi gerekiyor. Biz çocuklarımızın okurken markalaşmasını sağlamaya çalışacağız. Amacımız sektöre doğru insanları kazandırmaktır. "Herkes modacı olsun" demiyoruz. Moda dünyasında Modelist, Stilist, Grafik Tasarımcısı, Bilgi İşlemci, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri, El Sanatları, Desinatör olsun diyoruz" diye konuştu. 

Trabzon modanın merkezidir

Konuşmalarında Trabzon'un çok güzel bir moda merkezi olabileceğine de dikkat çeken Küçük, sözlerine şöyle devam etti: "Geçmişi bugüne yorumlamak önemlidir. Bugünün insanlarına geçmişteki giysileri giydiremeyiz; ama geçmişteki dokuları, desenleri, renkleri bugünkü moda kavramına alabiliriz. 40 ülkeye mal satıyoruz. Bu ürünlerle dünyaya Trabzon'un desenini, motiflerini, geçmişini tanıtarak metropol kadınına bu güzelliği tanıtabiliriz. 

Hüseyin Küçük'ün ardından konuşma yapan Ortahisar İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdiresi Lütfüye Kul, okul olarak Karadeniz Bölgesini temsil edecekleri için heyecanlı olduklarını belirterek, şunları söyledi:  "Trabzon'un eski giyimini, eski desenlerini, keşanını, peştamalını, kültürünü, ve mimarisini modaya taşıma hedeflerimiz var. Proje sonunda Trabzon'da yedi farklı bölgenin kültürünün ortaya koyulacağı bir defile yapılacaktır." 
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber