Trabzon'un fethi ne zaman? İşte onaylanan tarih

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, tartışma konusu olan Trabzon Fethi'nin tarihine açıklık getirdi.

Trabzon'un fethi ne zaman? İşte onaylanan tarih

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanlığına  soru olarak yazdığı yazıyla, tarışma konusu olan Trabzon Fethi tarihine açıklık getirdi. 

Ustaoğlu konuşmasında şu satırlara yer verdi:

"Bir süredir kamuoyunda Trabzon’un Fethi’nin tarihi tartışma konusu olarak gündemdeydi. Geriye dönüp baktığımızda zaman zaman kamuoyuna intikal eden fetih tarihinin başka bir tarih olduğu hususuyla alakalı kamuoyunda tartışılan konuşulan bu konu bizim Trabzon Valiliği tarafından Şubat ayı içerisinde bu işin danışılacak ve bilgi alınacak en önemli merkezi olan Türk Tarih Kurumu Başkanlığına yazılı soru olarak sormamızla konu nihayet buldu.

Bu noktada zaten bir süre önce Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığımız tarafından düzenlenen bir tarih sempozyumunda arkadaşlarımızın dillendirdiği Trabzon’un Fetih tarihinin 26 Ekim değil, 15 Ağustos olması gerektiği hususu o tarih sempozyumunda da konuşulmuştur. Kamuoyunda da sizlerin malum gündeme gelmişti. Ondan sonraki süreçte bizler bu konuyu daha sonra Türk Tarih Kurumumuzla hatta geçen yıl resmi twitter hesabından da 15 Ağustos’un Trabzon’un Fetih kutlaması hakkında Türk Tarih Kurumu paylaşım yapmıştı. Ama biz bu işin resmiyet kazanması açısından geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde Türk Tarih Kurumu Başkanlığına yazmış olduğumuz yazıyla kamuoyundaki tartışılan bu tarih ile ilgili kendilerine yazımızı yazdık.

10.06.2022 tarihli yazısıyla Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığına bağlı Bilimsel Çalışmalar Müdürlüğü tarafından bize bir yazıyla bu tarihin 15 Ağustos 1461’in Trabzon’un Fetih tarihi olduğu hususunun genel kanaatin bu olduğu belirtilmiştir.

İnşallah bundan sonraki süreçte bu yıl da dâhil Trabzon’umuzun artık fetih kutlamalarını 15 Ağustos olarak yapacağız." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber