Trabzon ile Giresun arasında ekmek savaşı!

Trabzon’un meşhur Vakfıkebir Ekmeği 2018 yılında coğrafi işaret almıştı.

Trabzon ile Giresun arasında ekmek savaşı!

Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde üretilen ve dünyaca ünlenen Vakfıkebir ekmeği 2018 yılında coğrafi işaret almıştı. Vakfıkebir Belediyesi tarafından 03.08.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan başvuru sonrası coğrafi işaret almıştı.

Giresun’un Çavuşlu ilçesinden de geçtiğimiz günlerde ilginç bir açıklama geldi. Vakfıkebir ekmeğine benzeyen ve ilçede üretimi yapılan ekmeğe coğrafi işaret alındığı açıklandı.

Çavuşlu Belediyesi’nden yapılan açıklamada “2018 yılında Görele Belediyesi tarafından başvurusu yapılan Çavuşlu Ekmeğimizin, hak ettiği değere kavuşması adına yapılan çalışmalar sonucunda, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 16.11.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’nca “ÇAVUŞLU EKMEĞİ” coğrafi işaret alarak tescillenmiştir.” İfadelerine yer verildi.

Bu açıklamanın ardından Vakfıkebir Belediyesi’nden tepki geldi. “Taklitler aslını yansıtır” başlığı ile yayınlanan açıklamada “Vakfıkebir Ekmeğimiz, Belediyemizin başvurusu ile 03.08.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek Coğrafi İşaretini almıştır. Türk Patent ve Marka Kurumunun resmi internet sitesinden (https://www.turkpatent.gov.tr/TURKPATENT/ veya https://www.ci.gov.tr/) rahatlıkla takip edebileceğiniz gibi 26 Kasım 2020 tarihi itibariyle Vakfıkebir Ekmeğinin taklidi olan başka hiç bir ekmeğin coğrafi işareti yoktur. Yapılan başvuru bulunmakla beraber onaylanması halinde yasal yollara başvurularak Vakfıkebir Ekmeğimizin taklitleri ile sonuna kadar mücadele edeceğimizin bilinmesini isteriz. “ ifadelerine yer verildi.

Vakfıkebir Fırıncılar Derneği Başkanı Davut Kutoğlu da Çavuşlu Belde Belediyesinin resmi internet sitesinden yapmış olduğu açıklamaya duyarsız kalmayarak tepkisini ortaya koydu.

Kutoğlu ” Çavuşlu Belde Belediyesi Çavuşlu Ekmeği diye bir kavram ortaya koyuyor. Fakat böyle bir kavram yoktur. Tamamen algı operasyonu yapmak istiyorlar. Çünkü tek tescilli ekmek “Vakfıkebir Ekmeğidir.” Çavuşlu ancak başka bir şekil ekmek için belge isteyebilir. Coğrafi işaret tescilini Vakfıkebir Belediyesi’nin 2017 yılında yaptığı müracaat ve girişimler sonrası büyük bir çalışma ve başarı örneği göstererek 2018 yılında tescil belgesi alınarak tüm dünyaya Vakfıkebir ekmeğinin tescillendiğini kanıtladık. Coğrafi işaret kriterleri nelerdir, Tarzında, Sitilinde, Tipinde, Şeklinde ve İsminde, harfinde değişiklik yaparak bu ürünü üretmek suçtur. Çavuşlu Vakfıkebir ekmeğini yaptığını iddia ediyor. Beki Vakfıkebir Ekmeğinin coğrafi işareti alınmışken, Çavuşlu belde belediyesi neyin iddiasını ve müracaatını yapıyor. Ne yaparsa yapsınlar Vakfıkebir ekmeğinin kriterlerini taşıyan ekmek için coğrafi işaret tescil belgesi alamazlar. Ancak kendilerini ve belde halkını kandırırlar. Vakfıkebir Ekmeğinin en önemli kriterimiz nedir? Ekşi maya ve uzun süreli bayatlamamasıdır. Çavuşlu Belde Belediyesi belde halkını yanılgı içerisine sokmaktadır. Vakfıkebir ilçemizdeki fırıncı esnaflarının herhangi birinden bir ekmek alın, bir de Çavuşlu’daki en iyi fırından bir ekmek alın. Bakın görün onlar bizim fırıncı kardeşlerimizin yaptığı ekmek kalitesinin yanından bile geçemezler. Dünyaca ünlü Vakfıkebir Ekmeğimizin kalitesi tartışılmazdır.” İfadelerini kullandı.

Haber61 - Haber Servisi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
27 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler