Atakan Kadıoğlu

Atakan Kadıoğlu

Trabzon İl Milli Eğitim Müdürü Burak Fettahoğlu'na açık çağrı

Son yıllarda engellilerin gelişimi ve desteklenmesi için devletin çok önemli destekleri oldu. Engelli hakları konusunda önemli gelişmeler ve farkındalıklar yaşandı.

Özellikle Milli Eğitim bünyesinde Trabzon gibi pek çok ilde engelli öğrenciler için önemli okullar ve merkezler hizmete girdi. Ancak bu güçlü devlet desteğini Trabzon’da bazı okul yöneticilerinin suistimal ettiği düşünülüyor. Şöyle ki önceki yıllarda her okulda 10-12 engelli öğrenci kontenjanının yer aldığı görülmekteyken, son yıllarda okul yöneticileri bu öğrencileri özel amaçlar için kurulmuş engelli okullarına yönlendirmeye başladı. Diyeceksiniz ki ne güzel işte daha ne istiyorsunuz! Ancak işin uzmanları hiç de öyle söylemiyor! Engelli öğrencilerin, engelli olmayan akranları ile aynı ortamda bulunması onların sosyal ve pedagojik gelişimi için hayati önem taşıyor. Aynı okulda yer alan engelli çocuk hayata daha iyi adapte olabilecek ve kendisini gelecek hayatında daha kabul edilmiş olarak hissedecektir. Aynı zamanda engeli bulunmayan çocuklarımız da engeli bulunan akranlarını daha iyi kabul edecek ve onlarla sosyal ortamını daha iyi paylaşacaktır. Çocukların sadece engellilerin bulunduğu özel okullara hapsedilmesi, çoğu engelli için bizim yarattığımız olumsuzluklarla yüzleşmemizi geciktirecektir. Malesef okul yöneticilerinin hatta bazı velilerin bu çoçukları okullarında istemediği acı bir gerçek. Oysa bu çocuklar engelli okullarına hapsedildiğinde normal akranlarının davranışlarını görüp hayatı öğrenmesi engellenecektir. Onları akranlarından uzak tutmak, sosyal hayattan izole etmek, kendi başlarına şehirden uzak okullarda bırakmak çok büyük vebaldir. 

Buradan İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Hüseyin Burak FETTAHOĞLU'na açık bir çağrıda bulunuyorum. Okullardaki engelli öğrenci kontenjanları arttırılmalıdır. Eskiden olduğu gibi şehir merkezlerindeki okullarda ya da köylerde özellikle kalabalık popüler okullarda engelli öğrencileri daha çok görmeliyiz. Bin kişilik okullarda 20 özel çocuğumuz olsa ne kaybederiz. Oysa geleceğimiz için çok şey kazanırız. Okul yöneticileri bu eleştiriden kaçmak için göstermelik birkaç özel öğrenciye kayıt hakkı tanıyarak kağıt üzerinde sorumluluğu üzerlerinden atamazlar. Ayrıca Trabzon’da yer alan pek çok modern engelli okullarımız da kalabalıktan kurtulup gerçekten ihtiyacı olan öğrencilerimize daha fazla katkı sağlar. Bu okullarımızın çok başarılı olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Servisinden yemek hizmetine, okul yönetiminden öğretmenlerine insanüstü gayretlerinden dolayı teşekkür ederim. Ancak Sayın Trabzon İl Milli Eğitim Müdürümüze çağrımı yineliyorum. Özel çocuklarımıza tüm okullarımızda sosyal ve pedagojik hayatımızın içerisinde daha çok yer alma fırsatını verelim.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR