Trabzon'dan uyarı! Sahte içmimarlara ve içmimarlık bürolarına dikkat!

İç mekân tadilatları konusunda TMMOB İçmimarlar Odası Trabzon Şubesinden uyarı.

Trabzon'dan uyarı! Sahte içmimarlara ve içmimarlık bürolarına dikkat!

TMMOB İçmimarlar Odası Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin İnce, “Ev ve işyerlerinizin en yüksek bütçe isteyen kalemi olan iç mekân tadilatlarını, içmimarlık ofisi taklidi işyerlerine teslim ederek bütçenizi riske atmayın; İçmimarlar Odasına kayıtlı ve büro tescil belgesi sahibi işyeriyle çalışmaya dikkat edin” uyarısında bulundu.

İçmimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Muhittin İnce, TMMOB İçmimarlar Odası’nın Anayasa, kanun ve yönetmeliklerle tanımlanmış en önemli görevinin içmimar ve işvereni arasındaki güveni hâkim kılmak ve her ikisini de korumak olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İçmimarların toplumdaki en önemli misyonu insanların yaşam ve barınma alanları olan mekânları,  insanın psikolojik ve sosyal ihtiyaçları doğrultusunda doğru malzeme ile fen ve sanat kurallarına uygun tasarlaması, mekân tasarımına yeni ve ekonomik çözümler getirmesidir. İçmimarlık mesleğini karalamak ve değersizleştirmek adına ortaya atılan, ‘Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir meslek yok’ ya da ‘mimarlık üzerine yüksek lisans ile kazanılan bir unvandır, Türkiye’de yanlış uzmanlaşmıştır’ iddiaları bilimsellikten uzak, son derece komik ve mesnetsizdir. Avrupa Komisyonu, içmimarlık mesleğini, sanat, teknik ve ekonomi açısından gerekli 5 meslek arasında göstermektedir. Avrupa ülkelerinde tüm mühendislik - mimarlık disiplinleri, içmimarlık dâhil 3 yıl teorik 2 yıl mesleki deneyim elde ettikten sonra diploma almakta; ayrıca meslek odasına kayıt olduktan sonra mesleki unvanlarını kullanabilmekte ve çalışma izni alabilmektedirler. Ülkemizde de durum farklı değildir Üniversitelerin içmimarlık bölümlerinde 4 yıl eğitim alan içmimarlık mezunları, Anayasamızın 135. maddesi gereği TMMOB İçmimarlar Odasına kayıt olarak çalışma izinlerini almaktadırlar. İçmimarlık mesleğini ve iç mimari proje ve uygulama sorumluluğunu; Anayasamızın 135. maddesi, 7303 sayılı kanun, TMMOB’nin 2005 yılında almış olduğu mimarlıktan ayrıştırma kararı, YÖK ve Danıştay kararları gereğince İçmimar dışında hiçbir meslek mensubu üstlenemez. Ev ve işyerlerinizin en yüksek bütçe isteyen kalemi olan iç mekân tadilatlarını, içmimarlık ofisi taklidi işyerlerine teslim ederek bütçenizi riske atmayın; İçmimarlar Odasına kayıtlı ve büro tescil belgesi sahibi işyeri olmasına dikkat edin. Bölgemizdeki 18 ilde bulunan 300 üyemiz ve tescilli içmimarlık bürolarımızla vatandaşlarına ve kamu kurumlarına kaliteli ve güvenli hizmet verme gayretindeyiz.”

HUKUKA AYKIRI İÇMİMARLIK BÜROLARIYLA MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Başkan İnce, “Anayasamızın 135. maddesine istinaden Serbest İçmimarlık faaliyetini, sadece TMMOB İçmimarlar Odasına Kayıtlı Büro tescil belgesine sahip üyeler gerçekleştirmeye yetkilidir. İçmimarlık hizmeti alacağınız kişilerin ve büroların İçmimarlar Odasına kayıtlı, Büro tescil Belgesi sahibi olmasına dikkat edin. İçmimarlar Odasına kayıtlı olmayan üyelerin içmimarlık hizmeti verme yetkisi yoktur. Bölgemizde içmimarlar dışında, farklı meslek mensuplarının, işyerlerine içmimarlık tabelası asarak içmimarlık faaliyeti sürdürmeleri hukuka aykırıdır. Odamıza şikâyet edilen sahte içmimarlık büroları ve sahte içmimarlar hakkında yasal işlem yapılmaktadır. Gitmiş olduğunuz İçmimarlık bürosunun gerçek bir İçmimarlık bürosu olduğunun kanıtı TMMOB İçmimarlar Odası Onaylı büro tescil belgesidir. Şüphe içerisinde bulunmanız durumunda TMMOB İçmimarlar Odası Trabzon Şubesinden bilgi almanız mümkündür. İç mimari uygulama projesi, İçmimarlar Odası Tip sözleşmesi ve yaklaşık maliyetlerinizi TMMOB İçmimarlar Odasından tescil ettirmeniz, ileride doğabilecek sorunların önlenmesine, ortaya çıkan uygulamanın iç mimari projeye uygun yapılıp yapılmadığının tespit edilmesine yardımcı olacaktır. Avrupa ülkelerinde iç mekân tadilat periyotları, 20 yılın üzerinde iken ülkemizde iç mimari projesiz ve içmimar denetlemesinden yoksun biçimde gerçekleştirilmesi sonucu tadilat periyotu 4-5 yıla düşmektedir. İçmimarlar, kullanıcı isteklerini ve ihtiyaçlarını, rasyonel bir bütçe ile projelendirme ve uygulama becerisine sahiptir. Sağlıklı, güvenli, ekonomik mekânlara; denetlenebilir proje ve yaklaşık maliyete ancak gerçek içmimarlar ve içmimarlık büroları ile çalıştığınızda ulaşabilirsiniz” ifadesini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler