Trabzon'dan Katar'a satılan park iptal edildi!

Katarlı bir iş adamına Beşikdüzü'ndeki bir parkın satışı mahkeme tarafından durduruldu.

Trabzon'dan Katar'a satılan park iptal edildi!

Haber61 / Özel Haber: Şükrü Üçüncü 

Bu haber ve bilgiler kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Kullanılması halinde yasal işlem başlatılacaktır.

 

Trabzon'un Beşikdüzü Belediye Meclisi'nin almış olduğu kararla, ilçede bulunan Şehit Erdal Kurtoğlu Parkı'nın Katarlı iş adamına satışına Bölge İdare Mahkemesi ret kararı vererek satışı durdu.



Haber61.net’in edindiği bilgiye göre; konuyu yargıya taşıyan Avukat Ozan Karagöz, “Trabzon İli, Beşikdüzü İlçesi, Belediye Meclisinin 01.03.2017 tarih ve 1. Birleşim 1. Oturumunda alınan 14 sayılı Kararına konu, Cumhuriyet Mahallesi 311 Ada 3 Parselde mukim toplam 9.297,60 m2 alana sahip Şehit Erdal Kurtoğlu Parkı'nın Katarlı iş adamına satışına dair Meclis Kararının öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali talepli davamızda, Trabzon İdare Mahkemesi tarafından içinde bulunduğumuz zor ve hukuksuz günlerde Yürütmenin Durdurulması Kararı verilmiştir.”dedi.
 
Karagöz, “Mahkeme önüne taşınan Meclis Kararıyla birlikte, hemşehrilerin kullanımına arz edilmiş olan park alanı, devlet ihale kanunu hükümlerine uyulmaksızın Katarlı Al Ajaji Şirketine satılmak istenmişti. Sayın Mahkemenin Yürütmenin Durdurulması Kararı Türkiye'de devam eden çevre davalarına emsal nitelik taşıyacaktır. Anayasa’nın 56. maddesinde çevre hakkı herkes için öngörülmektedir. Dolayısıyla, herkes ekolojik açıdan dengeli ve temiz bir çevrenin alacaklısı konumundadır. Çevre hakkı; yalnız bugün yaşayan insanların değil, gelecek nesillerin de hakkını kapsamaktadır.”ifadelerine yer verdi.
 
Avukat Karagöz, “ Satış kararıyla birlikte park alanına AVM ve Rezidans inşası projelendirilmişti. Çağdaş kentlerde rezidans ve alışveriş merkezlerine kolaylık sağlamak yerine, bunları kent merkezlerinden uzaklaştırma çarelerinin arandığı, oysa yoğun yapılaşma karşısında yeşil alanların genişletilmesinin gerekli olduğu halde, somut olayda idarenin işleminin çevre düzenini bozacak nitelikte olduğu, bununla birlikte meclis kararıyla kişi başına düşen yeşil alan metrekaresinin azaltıldığı, meclis kararında anayasal hakların korunmasına dikkat edilmediği, aksine var olan estetik, tarihi, sembolik ve ekoloik değerleri yok edeceği için şehircilik ilkeleri ve kamu yararı açısından sakıncalı dava konusu meclis kararının iptal edilmesi davada talep edilmiştir.İnsanlar ancak kendilerine yaşam desteği sunan bir çevrede yaşayabilirler. Beşikdüzü'nde 2015 yılında alınan Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Kararıyla, yapılaşma yasağı bulunan alanlarda yeni yapı inşa etmenin yasal aracı haline dönüştürülmek istenmektedir. Hemşehriler, birey olarak, somut olayda olduğu gibi kent ve çevre degerlerine karşı girişilen saldırılarda, bundan menfaati zarar gören bir insan kimligi ile mahkemelere başvuru hakkı gereğince Trabzon İdare Mahkemesinde açmış olduğumuz iptal davası sonucunda, yürütmenin durdurulması kararı almıştır. Bu karar ile birlikte Şehit Erdal Kurtoğlu Parkı özel mülkiyete tahsis edilemeyecek, Beşikdüzü halkının kullanımında geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edecektir.”şeklinde konuştu.
 

Trabzon'dan Katar'a satılan park iptal edildi!Trabzon'dan Katar'a satılan park iptal edildi!






 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler