Trabzon'da Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sergi açacak

Trabzon'da Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sergi açacak.

Trabzon'da Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sergi açacak

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde tedavi gören hastaların yaptığı ürünler, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde sergilenecek

Merkezde görevli Uzman Psikolog Hakan Yılmaz, ruhsal hastalıkların garipsenmemesi gereken, diğer hastalıklar gibi bir organ hastalığı olduğunu söyledi.

Bu hastalıkların tedavisinin günümüzde büyük oranda yapıldığına işaret eden Yılmaz, "En azından belirtilerini yatıştırabiliyoruz, kontrol altına alabiliyoruz. Beyin hastalığı denildiğinde insanlara çok garip geliyor ama dediğim gibi o da bir organ hastalığıdır." ifadesini kullandı.

Yılmaz, şizofreni hastalarıyla ilgili toplumda ön yargı olduğunu belirterek, "Yaralanma ve ölüm olaylarında suçlu kişinin böbrek ya da karaciğer hastası olduğu vurgulanmıyor ancak ruhsal bir hastalığı varsa hemen 'şizofreni hastası birini öldürdü' diye yayınlanıyor. Evet, bu hastalık bu tarz şeyleri tetikleyebiliyor ama normal bir insana göre oranı çok daha düşük." dedi.

Hastanede kendi oluşturdukları programlar kapsamında hastalarının bazı kurslara katıldığını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:



"Tedavi programları kapsamında terapist arkadaşlarımız el becerisi, spor, müzik gibi yeteneğe sahip hastalarımıza yönelik çalışmalar yapıyor. Hemşire arkadaşlar ise hastalarımızın günlük bakımlarını takip ediyor. Belli bir plan çerçevesinde toplu çalışmalar da yapıyoruz. Örneğin son iki senedir Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde hastalarımız tarafından konserler verildi, Engelliler Haftası kapsamında farkındalık oluşturmaya çalıştık.Toplum içerisinde 'Biz de varız, bizler de bu toplumun bir parçasıyız' diyerek buna benzer çalışmalar içerisinde yer aldık."  

Yılmaz, merkezlerinde resim atölyesi olduğunu kaydederek, "Orada hastalarımızın terapistlerle birlikte yaptıkları çalışmalar, ürünler yer alıyor. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu'nun 1992'den beri yapmaya çalıştığı bir organizasyonda, bizler de hastalarımızın yapmış oldukları el işlerini sergiliyoruz." diye konuştu.

Yılmaz, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde hastalarının yaptığı resim ve el işlerinden oluşan sergi açacaklarını belirterek, bir gün açık kalacak sergide talep olması halinde satış yapılacağını söyledi.

El işlerinin gelirinin hastane döner sermayesine aktarılacağını ifade eden Yılmaz, "O gelir de yine hastalarımızın eğitiminde kullanılacak. Malzeme alarak ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullanacağız." diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber