Trabzon'da tarih öncesi insanların varlığı kanıtlandı

Trabzon’da Arkeolojik Yüzey Araştırmasının 2021 Sezonu Tamamlandı

Trabzon'da tarih öncesi insanların varlığı kanıtlandı

KTÜ Arkeoloji bölümü tarafından 2018 yılında başlayan Trabzon Protohistorik Dönem Yüzey Araştırması Projesi (TYAP) 2021 yılı çalışmaları 1 Eylül’de başlatılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ile KTÜ Arkeoloji Bölümü, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı'nın öncülüğünde gerçekleştirilen, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Düzköy Kaymakamlığı, Trabzon Mimarlar Odası ve Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından desteklenen Trabzon Protohistorik Dönem Yüzey Araştırması'nın 2021 yılı arazi çalışmaları tamamlandı.

Trabzon Protohistorik Dönem Yüzey Araştırması Projesi ile Trabzon’da tarihöncesi dönemlere ait maddi buluntuları tespit etmek ve kente yeni kültür varlıkları kazandırmak amaçlanırken Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Öğretim Üyelerinden Dr. Hülya Çalışkan Akgül ve Doç. Dr. Serkan Demirel tarafından yürütülen araştırma projesinin 2021 sezonu Van Yüzüncü Yıl, Ankara ve Sinop Üniversitelerinden araştırmacıların da katılımıyla birkaç gün önce başladı.

Trabzon'da tarih öncesi insanların varlığı kanıtlandı

2018 yılında bu yana sürdürülen yüzey araştırması sonucu pek çok arkeolojik buluntu tespit edilirken buluntu veren çok sayıda mağara, kaya altı sığınağı, kale ve çeşitli mimari kalıntılar bulundu.

Özellikle geçtiğimiz yıl Düzköy İlçesi’nde keşfedilen Koskarlı Mağarası’nda günümüzden 13 bin yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen çakmaktaşı ve obsidyenden yapılmış farklı boyutlarda 103 adet yontmataş alet bulunmuştu.

Trabzon kentinde en erken döneme ait ilk insan topluluğunun izlerini taşıyan bu mağara, tarih öncesinde insanların Trabzon’da var olduğunu kanıtladı

Trabzon’un tarih öncesine ait daha fazla bulgu ve buluntuya ulaşabilmek amacıyla Trabzon Yüzey Araştırması Projesi (TAYP) çalışmaları önümüzdeki yıllarda da devam edecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber