Trabzon'da seçmenler sandığın ayağına gelmesini istemiş

Trabzon Barosu Seçim hukuku ve güvenliği komisyonu, 24 Haziran seçimlerinde Trabzon'da yaşanan çeşitli sorunları değerlendirdi.

Trabzon'da seçmenler sandığın ayağına gelmesini istemiş

Trabzon Barosu Seçim hukuku ve güvenliği komisyonu, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde 24 Haziran seçimleriyle ilgili basın açıklaması yaptı.

Komisyon adına konuşan Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez, komisyonun kuruluşu sırasında siyasi partilere yazı gönderilerek 1 avukatın komisyonda görev almasını talep ettiklerini ve komisyonda 50 avukatın görev aldığını söyledi. Komisyonun çalışmaları sırasında yardımcı olan sakdık görevlileri, il ve ilçe seçim kurullarıyla adliye çalışanlarına teşekkür eden Suiçmez, "Komisyon üyesi avukatlar tarafından il merkezi ve ilçelerde seçim izlenmiş, gelen ihbarlara ve sorulara karşı çözüm üretilmiş ilçe seçim kurulları ile seçmenler arasında koordinasyonun sağlanmasına yardımcı olunmuştur. Sorunların ısrarla devam ettiği yerlere de avukatlarımız bizzat giderek sorunu yerinde çözmeye çalışmışlardır. Sandıklar kapandıktan sonra da il ve ilçe seçim kurullarında gözlemci sıfatıyla oyların sayımı takip edilmiştir." diye konuştu.

Seçim süresince Trabzon'da karşılaşılan sorunlara ilişkin komisyon raporu hazırlanarak Trabzon Valiliğiyle tüm siyasi partiler ve ve İl Seçim Kurulu'na ileteceklerini söyleyen Suiçmez, komisyona yansıyan sorunları paylaştı. 

Komisyona gelen şikayetleri ve karşılaştıkları sorunları Suiçmez şöyle sıraladı: 

- Sandık görevlilerinin eğitilmelerine rağmen tutanaklarını eksik tuttukları gözlemlenmiştir. Bu bu durum tutanakların aktarımında gecikmeye yol açmıştır.
- “Seyyar sandık” olayı konusunda vatandaşın yeterince bilgilendirilmediği ve bu nedenle seyyar sandık uygulamasının yanlış anlaşıldığı gözlemlenmiştir. Bunun sonucunda vatandaş sabit sandıkların taşınmasını ve oyunu bu şekilde atmayı ısrarla talep etmiş, bu da gerginliğe ve genelgeye aykırı uygulamalara yol açmıştır. Genelge 135/2 nin vatandaşa anlatılması gerekmektedir.
- Engellilerin oy kullanmasına ilişkin 135 sayılı genelgenin 32. maddesinin, yani refakatçi ile oy kullandırılması hükmünün vatandaşlar tarafından genelgeye aykırı şekilde uygulanmasının ısrarla talep ettiği gözlemlenmiştir. Genelgeye uygun hareket eden sandıkların üzerinde baskı uygulanmaya çalışılmıştır.
- Okuma- yazma bilmeyen kişilerin oy kullanması durumu genelgenin 33 maddesinde çok açıkken, vatandaşlar refakatçi ile oy kullanma konusunda ısrarcı olmuş ve bu konuda ihtilaflar yaşanmıştır. 
- Az olmakla birlikte mükerrer oy kullanımı, yanlış sandıkta oy kullanımı gözlemlenmiştir.
- Tüm uyarılara rağmen bazı sandıklarda oy pusulalarının mühürlenmesinin unutulduğu, fark edildiğinde eksikliğin giderildiği gözlemlenmiştir.
- Birçok sandıkta müşahitlerin sandık alanına engellenmeye çalışılmış, bu konuda Seçim Kurulu devreye girmek zorunda kalmıştır.
- Bazı okullarda muhtarların seçmen kâğıdı dağıtmak için masa açtığı ve bu esnada yönlendirme yaptığı gözlemlenmiştir. Bu hususta da seçim kurulu devreye girmiştir.

Genelge hükümlerinin sandık kurulları ve vatandaşlarca yeterince bilinmemesi nedeniyle sorunların oluştuğunun altını çizen Suiçmez, komisyonda bu konuda halkı bilgilendirmek ve seçim görevlilerini eğitmeye hazır olduklarını açıkladı. 

Suiçmez, Trabzon Barosu olarak 24 Haziran Seçimlerinde Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı ve tüm 27. dönem milletvekillerini kutladı. Bununla birlikte Meclis'e giren kadın milletvekili sayısını yetersiz bulduklarını ve bu nedenle Trabzon'dan Bahar Ayvazoğlu'nun seçilmesinin önemli olduğunu kaydeden Suiçmez, meslektaşları Salih Cora'nın seçilmesinin ildeki adalet sorunlarının çözümümüne katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi. Suiçmez konuşmasını, Trabzon'un sorunlarının çözümlerinin çözülmesinde AK Parti, CHP ve İYİ Parti milletvekillerinin birlikte hareket edeceğini ümit ettiklerini ifade ederek tamamladı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber