Trabzon'da OHAL ve KHK'ya tepki için yürüdüler

Trabzon'da son yayınlanan KHK'ya tepki gösterenler, Trabzon Meydan Parkı'nda eylem yaptı.             

Trabzon'da OHAL ve KHK'ya tepki için yürüdüler

CHP, DSP, Haziran Hareketi, Halk Evleri, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, KESK ve Birleşik Kamu-İş'ten oluşan grup, son yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname'nin kaldırılmasını isteyerek OHAL sürecinin bitmesi için eylem yaptı. 


Grup adına Meydan Parkı Atatürk Anıtı önünde konuşma yapan KESK Dönem Sözcüsü Engin Nur, 17 aydır Türkiye'nin OHAL ve KHK'lar ile yönetildiğini söyleyerek OHAL'in bitmesi için hükümete seslendi. 

Engin Nur, şöyle konuştu: “Bugün ülke olarak tarihimizin belki de en karanlık döneminden geçiyoruz. 15 Temmuz darbe girişimini “Allahın bir lütfu” olarak nitelendiren AKP ve Saray rejimi  adeta  faşist bir  rejimi inşa etmek için saldırılarına her gün bir yenisini ekliyor. Son olarak pazar gecesi yayımlanan iki KHK, 17 aydır sürdürülen OHAL hukuksuzluğunun ülkede demokrasi, adalet, eşitlik, özgürlük, insanca bir yaşam isteyen milyonları hedef aldığını, bu kesimlere yönelik adeta bir düşman hukuku oluşturduğunu tüm açıklığı ile ortaya koymaktadır.”

OHAL SİLAHA DÖNÜŞTÜ

“Bilindiği üzere 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasında tüm toplumun ve parlamentoda yer alan, almayan tüm siyasi partilerin darbe karşıtı tutumu belirleyici olmuştur. Toplumda ve parlamentoda yaşanan bu geniş birlikteliğe rağmen AKP hükümeti 20 Temmuz’da Olağanüstü Hal ilan etmeyi tercih etmiştir.  İlan edildiğinde ‘üç aylık süreye gerek yok, bir iki ay içinde kaldırırız” denilen OHAL bugüne kadar tam beş kez uzatılmıştır; fakat darbe girişiminin siyasal ayağına ilişkin tek bir adım dahi atılmamıştır. Bunun yerine OHAL siyasal iktidar ve Saray’ın elinde tek adam yönetimi’nin  önündeki engelleri temizleme silahına dönüşmüştür.”

FAZLA BASKI UYGULUYORLAR 

“17 aydır süren OHAL düzeninde Meclis devre dışı bırakılıp yasama  işlevsizleştirilmiş, yürütme tek adamda toplanmış, yargı tamamen siyasi iktidarın önceliklerine ve gündemine uygun kararlar alır hale getirilmiştir. Türkiye yoksulluk, yasaklar, yolsuzluk ile birlikte anılan bir ülkeye dönüştürülmüştür. Yine Türkiye Cumhuriyetinin ve toplumsal yaşamın zaten sorumlu olan laik kimliği ve karakteri aşındırılmış , adete siyasal islamın kuşutması altına sokulmuştur. AKP-Saray rejimi artık OHAL dışında bir seçenekten yoksundur; OHAL tam da bu nedenle sürekli hale getirilmek istenmektedir. Baskı ve zora dayalı bir sistemi ilelebet ayakta tutamayacaklarını bilmelerine  rağmen içine düştükleri  yönetememe krizinden çıkmak için  çareyi daha fazla baskı  uygulamak  ve otoriterleşmekte bulmaktadırlar. “

696 SAYILI KHK KALDIRILSIN

“Yeni KHK’ler ile sadece ihraçlar yaşanmamış, siyasi mahkûmlara tek tip elbise zorunluluğundan,  15 Temmuz darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğinde eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden sivillere hukuki, idari, mali ve cezai muafiyet getirilmesine, Danıştay ve Yargıtay üyelerinin sayısının artırılmasından, Milli Savunma Bakanlığına açıktan memur atamasına, Savunma Sanayi Müsteşarlığının Cumhurbaşkanına bağlanıp burada sınavsız personel istihdam edilmesinden Şeker Kurumu’nun kapatılmasına kadar onlarca hukuksuz düzenlemeye daha imza atılmıştır. AKP iktidarı, 696 sayılı KHK ile iktidarına biat etmeyen tüm kesimleri hedef alan politikasına faşist rejimleri aratmayacak düzenlemeler eklemiştir.”

SALDIRILARA CEZASIZLIK GETİRİLİYOR

“Bunlardan en öne çıkanı, “Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında hukuki, idari, mali ve cezai muafiyet getiren Madde 121’deki düzenlemedir. Söz konusu düzenleme ile darbe girişimi ile masum askerleri, askeri öğrencileri hedef alan, linç boyutuna varan saldırılarda yer alanlara cezai muafiyet getirilmektedir. Öte yandan düzenlemede yer alan “bunların devamındaki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler” ibaresi ile kasıtlı olarak tam bir belirsizlik ve kaos ortamı yaratılmıştır. AKP iktidarına yönelik her eylemin hatta eleştirinin darbe ve terör torbasına konulduğu, Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı’nın dahi İçişleri Bakanı tarafından açıkça tehdit edildiği bir ortamda AKP-Saray rejimine muhalif her türlü eylem, etkinlik ve eleştirinin devam niteliğinde sayılabileceği, silahlandırılan paramiliter yapıların muhaliflere saldırmasının önünün açıldığı ve üstelik bu saldırılar için tam bir cezasızlık getirileceği açıktır.”

OHAL SONA ERMELİ

“İktidarın bu adımlarına karşı Demokrat, ilerici, yurtsever ve emekçi halkımızı birleşmeye, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz. OHAL-KHK düzenine son verelim, saray-AKP nin hukuksuz  rejimine karşı direnişi büyütelim. Ülkemizde eşitliğin, özgürlüğün, adaletin, emeğin ve barışın mücadelesini yükseltelim. Demokrasi, Laik, sosyal  Hukuk devletini ve tam demokrasiyi birlikte kuralım. Bu ülke de  ve dışarıda yaşayan tüm onurlu insanlarımız  Akp rejimine karşı asla diz çökmeyecektir. Umudu yükseltecek, mücadelemizi sürdürecek ve Onurlu geleceğimizi hep birlikte sahip çıkacağız. Cumhuriyetimizi ve ;Demokrasimizi yeniden kazanacağız. tüm bu nedenlerden dolayı bugün burada AKP iktidarına çağrıda bulunuyoruz. Derhal OHAL kaldırılsın, hukuksuz KHK’LAR geri çekilsin. Tam olarak demokratik Laik sosyal hukuk devleti düzenine geçilsin.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber