Trabzon'da öğrencilerin isyanı! Erdoğan'a çağrı...

İşitme Engelli öğrenciler, okullarının kapatılarak Çorum'a gönderilecek olmalarına tepki gösterdi

Trabzon'da öğrencilerin isyanı! Erdoğan'a çağrı...

Trabzon Çamlık Özel Eğitim Meslek Lisesi’nde öğrenim gören İşitme Engelli öğrenciler, gelecek yıldan itibaren Çorum’da eğitim görecek olmalarına tepki göstererek okullarının kapanmaması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a işaret diliyle seslendi. 

Milli Eğitim Bakanlığı'nın kaynakların etkili ve verimli kullanılmasına yönelik olarak aldığı karar doğrultusunda Trabzon Çamlık Özel Eğitim Meslek Lisesi’nde öğrenim gören işitme engelli öğrencilerin akran gruplarının yetersiz ve mevcudiyetin az olması nedeniyle Çorum’da eğitim görmelerine karar vermesinin ardından öğrenci ve veliler bu duruma tepki gösterdi. Konuyla ilgili yapılan basın açıklamasında öğrencilerin Çorum’a nakledilmesinde öğrenciler üzerinde olumsuz etki yapacağı belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon İşitme Engellileri Spor Kulübü Onursal Başkanı Ömer Ayar, okulun kapanması durumunda öğrenci ve velilerin büyük mağduriyet yaşayacağını belirterek “Milli Eğitim bakanlığımıza bağlı, Çamlık İşitme Engelliler Lisesi'nin 45 mevcudu ile Türkiye’nin en köklü ve başarılı okulu olarak gösterilirken, Bakanlıkça; yapılan inceleme sonucu; kaynakların etkili ve verimli kullanılması, akran gruplarının yetersiz görülmesi mevcudiyetin az olma bahanesi ile bölgedeki yakın okullara (Çorum) ve yahut alt yapısı hazır olmayan kaynaştırmaya gönderme kararı alınmıştır. Çevre illere gönderilecek olan öğrencilerin akıbetine ilişkin akıllarda bir çok soru işareti oluşmuştur. İşitme Engellilerin Trabzon’da eğitim alacağı hiçbir okul yokken, özel alt sınıflar açılmamışken, ailelerin maddi ve manevi kayıplarının hassasiyetle incelememişken bu okulu kapatmanın kime neye fayda sağlayacaktır, kamu oyunun takdirine bırakıyorum. Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin eğitim ihtiyaçları, yeterlilikleri, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kendi kendilerine yeterli duruma gelmelerine, üst öğrenime, iş ve meslek alanlarına, hayata hazırlanmalarına görevli olan birimlerin bu detayları gözden kaçırdıklarını düşünmekteyiz. Bölgede tek okul olsun diye yürütülen Rize’deki çalışmada okulumuz açılalı 3 yıl olmasına rağmen kapatılma kararı alınmamıştır. Öğrencilerimizin nakil yapılması düşünülen Çorum’a yakın Ankara, Erzurum ve Van’daki okullar özel eğitime devam etmektedir. Kısacası; tüm velilerimiz özel eğitime muhtaç olan çocuklarımızın uzak illere (Çorum'a) göndermeyi kesinlikle düşünmemektedirler. İlimize yapılan bu yanlış tutumun, ailelerimizin mağduriyetini giderilmesi noktasında Bakanlığımızın ivedilikle kararlarını gözden geçirip, kararın iptalini talep ediyoruz. Lütfen okulumuza dokunup bizleri kendi dünyamıza hapsetmeyin. Buradaki kafesin anlamı da eğer okulumuzu kapatırsanız bizi bu kafesin içine sokmuş olursunuz. Mesajımız budur Unutmayın ki eğitim hakkı engellenemez” dedi.
Trabzon'da öğrencilerin isyanı! Erdoğan'a çağrı...
İşitme Engelleri Spor Kulübü yöneticilerinden Aykut Memiş de ”Bu okulun kapmasını hiçbir şekilde istemiyoruz. Yıllarca bu okulda okudum, buradan mezun oldum. Böyle bir sürpriz kararın alınması çok enteresan oldu. Milli Eğitim Bakanına yalvarıyorum; lütfen rica ediyorum ne olursunuz okulumuzu kapmayın. Eğer taşınma işi olursa buradaki öğrenciler zor durumda kalacak” diye konuştu.
Öğrencilerden Hümeyra Kazancı işaret diliyle yaptığı açıklamada “Okulun kapanmasını hiçbir şekilde istemiyorum. Çok üzülüyorum, psikolojim bozuldu. Okulun devam etmesini istiyorum. Buraya alıştım” derken, aynı yerde eğitim gören 15 Temmuz darbe girişiminde Ankara’da şehit düşen Sedat Kaplan’ın kardeşi Resul Kaplan ise “Okulun kapanmasını hiçbir şekilde istemiyorum. Burada işitme engelli arkadaşlarım var. Buraya alıştım. Uzak bir yere gittiğim zaman oraya alışamayacağım. Başıma herhangi bir kaza gelse yanımda ailem var. Uzakta olursam böyle bir şansım olmayacak” ifadelerini kullandı. 
Öğrenci ve veliler daha sonra hep birlikte işaret diliyle “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitimin Bakanımız, sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun bu konuya hassasiyet göstermelerini, tekrarlardan düşünmelerini ve okulumuzun kapanmamasını istiyoruz. Bu konuda duyarlılıklarını rica ediyoruz” dedi.
Öte yandan yetkililer okulun kapasitesinin 120'nin altında olması nedeniyle bakanlık kararıyla böyle bir uygulamanın olduğunu, öğrencilerin daha donanımlı okullarda öğrenim göreceğini kaydettiler. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler