Trabzon'da "Matematiğin gözünden IMAGINARY" sergisi

Uluslararası gezici sergi bir haftada 500 öğrenciyi ağırladı

Trabzon'da "Matematiğin gözünden IMAGINARY" sergisi

Trabzon'da açılan "Matematiğin gözünden IMAGINARY" adlı uluslararası gezici sergiyi, bir haftada 500 öğrenci ziyaret etti.



Almanya'da Oberwolfach Matematik Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen sergi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Matematik Bölümünce Atatürk Kültür Merkezinde açıldı.

Önceki yıllarda Türkiye'nin farklı kentlerinde düzenlenen ve gençlere matematiğin sevdirilmesini amaçlayan sergiyi bir hafta boyunca 500 öğrenci gezdi.

KTÜ Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Pekşen, geçen hafta açılan sergiyi ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin gruplar halinde gezdiğini belirterek, ilçelerden de öğrencilerin geldiğini söyledi.

İlkokul yıllarında matematikle tanışan çocukların bu dersi ya sevdiğini ya da sevmediğini, bu nedenle matematiğin hep zor bir ders olarak algılandığını ifade eden Pekşen, bu algıyı kırmak için sergiyi Trabzon'a getirdiklerini kaydetti.

Pekşen, serginin 29 Mart'a kadar açık kalacağına işaret ederek, "İçerisinde matematiğin olduğu yüzey şekilleri, animasyonlar ve oyunlarımız var. Bunlar Alman enstitüsü tarafından geliştirilmiş ama Türk Matematik Derneği bunu Türkçe'ye çevirmiştir. Ayrıca Türklerin de bir kısım katkıları oldu. Türkler, günlük hayatta kullandığımız şekillerin matematiksel formülünü yazarak değişik şekiller ortaya çıkardı. Bunu daha iyi öğrencilere anlatmaya çalıştık, o nedenle de matematiğe öğrenci kazandırmak amacıyla sergiyi Trabzon'a getirdik." diye konuştu.

Sergideki sanatsal resimlerde bulunan motiflerin ortaya çıkmasında matematik formüllerinin rolü olduğunu dile getiren Pekşen, "Formüllerden çok güzel simetrik şekiller ortaya çıkıyor. Düzlemsel şekilde örneklerimiz var." dedi.

Pekşen, son yıllarda gelecek kaygısı nedeniyle matematik bölümünü tercih eden öğrencilerde düşüş yaşandığını belirterek, şunları söyledi:

"Öğrenciler iş odaklı bölümleri düşünüyor. O nedenle de tıp gibi alanlara yönelmeye çalışıyorlar. Ülkemizde olduğu gibi dünyada da matematiğe olan ihtiyaç 5-10 sene sonra giderek artacak. Matematikçiler parmakla gösterilecek. Amacımız çok iyi öğrencileri bölüme kazandırmak. Biz kendi bölüm öğrencilerimize ders verdiğimiz gibi mühendislik alanının tüm bölümlerine de 2 yıl içerisinde birçok ders veriyoruz. İlerde ülkemizi çok iyi bir duruma getirebileceğimizi düşünüyorum. Bütün gayretimiz de bu."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler