Trabzon'da lokantacılar dertli: Lokantalar aşırı ve plansız çoğalıyor!

Trabzon Lokantacılar ve Esnaf Odası başkanı Hüseyin Er'den önemli açıklamalar.

Trabzon'da lokantacılar dertli: Lokantalar aşırı ve plansız çoğalıyor!

Trabzon Lokantacılar Esnaf odası başkanı Hüseyin Er Lokanta sektörünün sorunları ile ilgili açıklamalar yaptı. Trabzon'da lokantacılık sekjtörünün çok cazip geldiğini ancak tecrübesilik sonucu bir çoğunun kapandığını vurgulayan Er, Lokantalar arası 500 metre kuralı olması gerektiğini belirtti. Er ayrıca lokantalara gelen müşterilerin trafik polisleriyle yaşadığı sorunları anlatann Er, Avrupa ülkelerini örnek gösterdi ve turistlerin Trabzon'a gelişlerinde artık 2 kere düşündüklerini belirtti.

Trabzon Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Er ayrıca bazı lokantaların camında 100 Gram et dönerin 10 TL'ye satıldığı gibi yazıların görüldüğünü ancak bunun maliyet açısından mümkün olmadığını belirtti.

Hüseyin Er'in açıklamaları şu şekilde:

Turizm şehirleri arasında önemli bir yere sahip olan Trabzon’umuzda yiyecek içecek hizmeti , takdir edersiniz ki çok büyük bir alana ve potansiyele sahip bir sektör haline gelmiştir. Mutfak çeşitliliği ile her kesime hitap eden, yerli mutfağımız dışında, Türk ve dünya mutfağını kapsayan bir çok alanda şehrimiz esnafı çoğalmakta ve hizmet vermektedir. Ancak geldiğimiz şu noktada maalesef işin ehli ve ustası olmayan , hatta yeni evlenip eşinin kolundaki bilezikleri bile bozdurup, evini satıp sıcak para hevesi ile lokantacılık işine giren yeni nesil arkadaşlarımız olmaktadır. Şehir merkezinde 500-600 bin TL. hava parası verip sonra da hem işin ustalığını bilmeden hem de aynı alan içerisinde aynı iş yerlerinin çokluğundan, gelirlerin giderleri karşılayamamasından çoğu iş yeri batak duruma düşmektedir. Daha önce odamız olarak Trabzon Büyükşehir ve Ortahisar Belediyelerinden yazılı olarak talep ettiğimiz “aynı meslekteki iş yerleri arasında en az 500 metre mesafe kuralı olması” ile ilgili yazımıza herhangi bir sonuç sağlanmamıştır. Bulunduğumuz şu dönemde iş yerleri arası mesafe sınırı çok önemlidir. İlçeler dahil Trabzon ilinde 2315 lokanta olduğu ve 1 lokantaya 40 bin kişi düştüğü düşünülürse, bu rakamlara baktığımızda sektörümüzün ne kadar zor durumda olduğu anlaşılmaktadır. Karşılıklı istişarelerde bulunduğumuz ,belediye zabıta ekiplerinin çalışmalarından ve gösterdikleri hassasiyetten, işini doğru yapan esnafımızın haklarını korumak adına yapılan her türlü işlemden memnunuz. Umarız yeni dönem belediye hizmetlerinde lokantacılık mesleğimizin sıkıntılarını çözmek adına gerekli çalışmalar, projeler üretilecektir.

Dışarıdan her yönüyle cazip görünen yiyecek ve içecek sektörümüz, birçok kişinin çekim alanına dönüştü. Ancak bu sene Arap turistlerin 3/1 ‘i ilimize geldi. Hatırlarsınız ki geçen sene çocuğu arabadayken trafik polisinin turistin arabasını çektirmesi unutulur gibi bir olay değildi. İspanya’nın en işlek caddesinde bile Trafik polisi anında trafiği durdurur. İnsana saygı had safhadadır. Türkiye’de maalesef bu tür kötü örneklere rastlamaktayız. Bu nedenle bu tür duyumları alan yabancı turistler ise Türkiye’ye gelmek için iki kere düşünür oldu. 

Lokantaların aşırı ve plansız çoğalmasının yarattığı dar boğaz, arz ve talebin bozulmasına, her geçen gün artan işletme masrafları ile birleşince, kazancı oldukça sınırlı olan lokantacının kâr oranlarını aşağı çekmeye ve iflaslara neden olmaya başladı. Ayakta kalmasını başarabilenler, günlük yaşamını idame ettirebilmek için çareler aramaya başladılar. Lokantacılık mesleğini yapan, bu işe gönlünü verdiği gibi, sabah 4 de iş yerini açıp gece çok geç saatlere kadar, hatta sabaha kadar çalışarak ne aile hayatı ne de sosyal yaşamı olan vefakar, cefakar ustalarımız, meslektaşlarımız için çalışmalarımızı her zaman sürdüreceğiz ve haksız rekabeti önlemek adına, merdiven altı hizmet veren , kayıtsız, belgesiz iş yerlerinin peşini hiç bırakmayacağız. 

İşini her yönüyle en iyi şekilde yapan esnafımızın mağdur olmaması, piyasada meydana gelen artışlar ve enflasyon oranları da göz önünde bulundurulduğunda yeni ücret tarifesi için fiyatları belirledik ve Birlik Yönetim Kurulu ve Başkanımızın onayına sunduk. Birlik Başkanımızın da konuya hassas davranacağı ve esnafımızın hakkı olan fiyatları onaylayacağına eminiz. 5362 sayılı yasaya göre lokanta iş yerlerinde bulundurulması gereken ücret tariflerindeki fiyatlar azami hadleri göstermektedir. İsteyen esnafımız özellikle belirtmeliyiz ki ; gramaj ve porsiyon miktarını belirterek azami hadlerin altında satış yapabilir. Ancak son zamanlarda şahit olduğumuz ve aynı zamanda rahatsız olduğumuz ve yasal olarak da legal olmayan bir sistem gelişmiştir. İş yerleri örneğin 10 TL. ye et döner diye afişler asmaktadır. Bu halkı kandırmacadan başka bir şey değildir. Bizim mesleğimizin en önemli taraflarından biri de sağlıktır. Sağlık açısından en önemli mesleklerden biridir. Günümüz şartlarında 100 gr. Et dönerin 10 TL. olması mümkün değildir. Mümkün gibi görünen yerlerde ya et yemiyorsunuzdur ya da gramajı çok az et yiyorsunuz demektir. Lokantacı ölçü ve tartı aleti kullanmak zorunda olduğu gibi gramajı da belirtmek zorundadır. Bununla ilgili takip ve işlemlerimiz devam edecektir. Haksız rekabet ile satış yapanların mesleğimizi ayaklar altına almasına izin vermeyeceğiz. 

Ben buradan tüm değerli meslektaşlarımın her sorununda, sıkıntısında yanında olacağımı belirtir, sonuna kadar haklarının savunucusu olmaya devam edeceğimi bilmelerini isterim. Yönetim Kurulumuz nezdinde hepinizi saygı ve sevgiyle selamlarım.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler