Trabzon'da kazdığı mezarların 43 yıldır kaydını tutuyor

Trabzon'da, inşaatlarda çalışan ve 1973'ten beri de mezar kazarak aile ekonomisine katkıda bulunan Altuntaş, kazdığı her mezarın kaydını tutuyor.

Trabzon'da kazdığı mezarların 43 yıldır kaydını tutuyor

Trabzon'da inşaat işçiliğinin yanında mezar kazarak da geçimini sağlayan Muzaffer Altuntaş, açtığı her mezarın kaydını tutuyor.

Trabzon'un Kireçhane mahallesinde yaşayan, 2 çocuğu ve 6 tane torunu olan 69 yaşındaki Muzaffer Altuntaş, ilerlemiş yaşına rağmen, tüm gününü çalışarak geçiriyor. İnşaatlarda çalışan, odunculuk yapan Altuntaş, 1973 yılından beri de mezar kazarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor.

Yaşadığı mahallenin yanı sıra ve çevre mahalle ve köylerde de mezar kazan Altuntaş, çevresi tarafından "mezarcı" olarak anılıyor. 

Altuntaş, yaptığı açıklamada mezarları çoğu kez tek başına kazdığını, yaşının ilerlemesi nedeniyle artık bazı kazı işlerine yanında bir kişi ile gittiğini ifade etti.

İstanbul'da 1965'e kadar iplik ustalığı yaptığını daha sonra askere gittiğini, askerden dönünce evlenip Trabzon'a yerleştiğini belirten Altuntaş, inşaatçılık, odunculuk, taşçılık ve fındık ayıklama gibi çeşitli işlerde çalıştığını söyledi.

"İŞ OLMAYINCA MEZAR KAZMAYA BAŞLADIM"
 
Altuntaş, diğer işlerinin yanında çevresindeki cenazeler için mezar kazdığını ve kazdığı mezarların birçoğunun cenazelerine katıldığını anlatarak "İnşaat gibi çeşitli işler yaparken o aralarda iş olmayınca cenaze olunca mezar kazmaya başladım. Böylece mezarcılığa askerden geldikten sonra 1973 yılında başladım. 12 köyde mezar kazıyorum, kimi köyde 50 tane mezar açtım kimi köyde 300 tane." dedi. 

Kazdığı mezarları yanında taşıdığı kahverengi kaplı eski defterine not aldığını aktaran Altuntaş, "1973 yılından beri bin 26 tane mezar açtım. Ortalama 3 günde bir mezar açıyorum. Bir köyde olmaz ise diğer köyde cenaze oluyor gidip mezarını kazıyorum." diye konuştu.

Altuntaş, 43 yıl önce mezar kazmaya başladığında bu işi yapacak iş makinaları olmadığını ifade ederek "O zamanlarda iş makinaları yoktu. Kazmayla, kürekle başladım kazmaya, geleneksel olarak da sürdürmeye devam ediyorum. Dizim tutana kadarda mezar kazmaya devam edeceğim. Ne zaman gücüm yetmezse o zaman kazma işini bırakacağım." ifadelerini kullandı.

Altuntaş yaptığı işten hem kazanç hem de sevap kazandığını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler