Trabzon'da kamulaştırmadan mağdur olanlardan Aşkale için önemli iddia

Trabzon’da Kanuni Bulvarı için yapılan kamulaştırmaların yanlış hesaplandığını ve mağdur olduğunu öne süren vatandaşlar, haklarını aramaya ve yetkililere dertlerini anlatmaya devam ediyor.

Trabzon'da kamulaştırmadan mağdur olanlardan Aşkale için önemli iddia

Haber61.net’i ziyaret eden ve muhabirimiz Selay Saykal ile süreci görüşen vatandaşlardan Alparslan Genç, Ömer Çakmak ve Nurettin Kurt, “Yapılan uygulama kardeşi kardeşe kırdıracak. Bu işten en çok Aşkale Çimento karlı çıkacak. Herkesin hakkı gerçek sahiplerine bir an önce teslim edilmeli” dedi.



"HAKKIMIZI ARIYORUZ, PROVOKATÖR DEĞİLİZ"

Arazileri bedelsiz kamulaştırıldığı için haklarını arayan vatandaşlardan Nurettin Kurt, kendileri için provokatör algısı yaratıldığının altını çizerek “Bizler hakkını arayan ve sayısı 2 bini bulan sıradan vatandaşlarız. Bizi siyasi partiler veya kurumlara iliştirmeye çalışanlar var. Hak aramak ne zaman provokatörlük olmuş? Bu kadar insan evinden, yurdundan, arazisinden oluyor, ata topraklarını kaybediyor, bilmediği insanlarla mirasını paylaşmak zorunda bırakılıyor." sözleriyle savundu. 

Trabzon'da kamulaştırmadan mağdur olanlardan Aşkale için önemli iddia

"EN KARLI AŞKALE ÇİMENTO ÇIKACAK"

Arazisi bedelsiz kamulaştırılan vatandaşlardan Alparslan Genç, geçtiğimiz aylarda Değirmendere'deki eski fabrikanın yıkım kararı alınmasına rağmen çalışmalarını kaçak olarak sürdürdüğü ortaya çıkan Aşkale Çimento’nun, bölgedeki bedelsiz kamulaştırmadan en çok karlı çıkan taraf olduğunu öne sürdü. Kamulaştırmayla rant alanı sağlandığı iddiasında bulunan Alparslan Genç, "Vatandaşların arazilerini bedelsiz kamulaştırıp Aşkale Çimento’nun sahiplerine vermişler. Kanuni Bulvarı’nın geçtiği bölgenin yüzde 70’i kamulaştırıldı, geri kalan yüzde 30’u ise birilerine rant oluşturup pazarlandı. Aşkale Çimento’nun daha önce malzeme alımı yaptığı 300 dönümlük alanın 70 dönümlük kısmının terminal yapılacağı gerekçesiyle, kamulaştıran arazilerin yeni sanayi bölgesi olacak alandan 66 parsele ortak ediliyor. Gerçek sahipleri, arazilerini geri almak istediğinde ve Aşkale burayı kendi belirlediği bedelle alın dediğinde nasıl geri alacaklar? Ayrıca, Akyazı’dan başlayarak Şana’ya doğru bakılırsa, bu şehir artık yapılaşmaya doydu. Yakın gelecekte buralar şehirleşecek ve şimdi bunun hazırlığı yapılıyor. Belediye Başkanı’nın kendi ifadesiyle; Aşkale ile diyalogları çok iyi. Başkan bize ‘Sizin adınıza yerlerinizi Aşkale’den alıp iade edeceğiz’ diyor.  Biz de ona Aşkale’nin terk ettiği arazinin raiç bedelinden mi yoksa hissedar ettiğiniz arazilerin raiç bedelinden mi diyoruz vatandaşın arazisinin raiç bedelinden cevabını alıyoruz. Şu durumda vatandaşlar arazilerini almak için Aşkale’ye 300 bin lira ödemek zorunda kalacak. Aşkale şimdi bütün hissedarlarıyla mahkemelik. Bu kadar insanı mağdur edip ahını alanlar, gönül rahatlığıyla makamlarında nasıl oturuyorlar anlayamıyoruz.” şeklinde konuştu. 

Trabzon'da kamulaştırmadan mağdur olanlardan Aşkale için önemli iddia

"HESAPLAMA HATASINI ÜSTLENMİYORLAR"

Kamulaştırmalar yapılırken büyükşehir belediyesince hesaplama hatası yapıldığını ve üstlenmek istemediğini aktaran Nurettin Kurt, "Projeyi Trabzon Büyükşehir Belediyesi yaptı, arazilerimizi onlar böldü. Şimdi hakkımızı aradığımızda topu Karayolları Genel Müdürlüğü’ne atıyor. Karayolları yetkilileri de bize konunun kendileriyle ilgili olmadığını, kamulaştırma bedellerinin yanlış hesaplandığını ve devletin ek ödenek çıkamayacağını söylüyor. Yanlış hesaplayan ve 2 bine yakın kişiyi mağdur eden Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin planlayıcıları, konunun yetkilileri ve belediye başkanı ise bunun sorumluluğundan kurtulmaya çalışıyor. 

"MECLİS TOPLANTISINA ALMAK İSTEMEDİLER" 

Aylardır çalmadık kapı bırakmadıklarını ifade eden Ömer Çakmak, "Büyükşehir Belediye Meclis toplantılarına da katılıp derdimizi anlattık. Ancak geçtiğimiz gün toplantıya girmek istediğimizde kapıları kapatıp bizi almadılar. Israr edince almak zorunda kaldılar. Büyükşehir belediye başkanı hakkımızı aramamızı engellemeye çalışıyor. Meclis toplantılarına katılmak bizim vatandaşlık hakkımız." sözleriyle tepki gösterdi.

2 bin kişinin adına hak arama mücadelerine devam edeceklerini söyleyen Çakmak, "Kapısını çalmadığımız parti veya siyasetçi kalmadı. AK Parti dahil herkes bize destek veriyor. AK Parti de mağduriyetimizi kabul ediyor ve vicdanen bizi destekliyor. Bakanımız Süleyman Soylu da bizi yakından takip ediyor ve destekliyor. Yetkililere yine sesleniyoruz; burası Trabzon, başka yere benzemez. Fındık dalı yan bahçeye girdiği için cinayet bile işlenen bir kent. Kardeşi kardeşe, komşuyu komşuya kırdıracak bu uygulamadan vazgeçip haklarımızı versinler." diye yetkililere seslendi. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler