Trabzon'da Jandarma dolandırıcılığa karşı uyardı! Neler yapılmalı?

Trabzon'da İl Jandarma Komutanlığı vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı.

Trabzon'da Jandarma dolandırıcılığa karşı uyardı! Neler yapılmalı?

Trabzon İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, vatandaşları dolandırıcılara karşı uyarmak için çalışma başlattı.

Yapılan bilgilendirmede dolandırıcıların yöntemleri ve vatandaşların alması gereken önlemler tek tek anlatıldı.

Trabzon İl J.K.lığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan açıklama şu şekilde;

Trabzon İl J.K.lığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce son günlerde sıkça karşılaşılan Telefon ve internet dolandırıcılığı ile ilgili olarak Vatandaşların bilgilendirilmesi ve olayların önlenmesi için çalışmalar başlatılmış olup, vatandaşlarımızdan telefonda kendini herhangi bir kurum, kurum yetkilisi, asker, polis,J andarma, Cumhuriyet Savıcısı, Hakim, Vali ve Kaymakam gibi arayarak adınız suça, terör örgütlerine karıştı, yardım kuruluşlarına para topluyoruz, devlet size yardım verecek, hesabınıza para yatıracağız gibi söylemlere itibar edilmemesi konusunda uyarılarda bulunmuştur.
Her yıl binlerce kişi Telefon ve internet üzerinden kandırılıyor. Peki biz bu tip durumlar için nasıl bir önlem alabiliriz.
Dolandırıcıların en büyük amacı para için, insanları telefon üzerinden kandırmak istemeleridir. İlk olarak size isminizle hitap ederek küçük bir konuşma yaparlar ve ardından aileniz hakkında sorular sorarlar. Güvendiğiniz bir firmayı ya da kişi adına aradıklarını söylerler. Ayrıca internet üzerinden reklam mecraları ile sizlerin onları araması için çalışma yaparlar.


Eğer kim olduğunu bilmediğiniz gelen aramalardan size birşeyler pazarladıklarını hissederseniz 'Hayır Teşekkürler' diyerek telefonunuzu kapatın çünkü Telefon görüşmesi ne kadar uzarsa sizi ikna etmeleri o kadar kolaylaşır. Sizi ikna ederler ise bu görüşmelerde sizden kimlik numarası, kredi kartı numarası talep edeceklerdir bu durumda ilgili mercilere ve '112 İhbar hattı vb..' bu durumu bildirmeniz fayda sağlayacaktır.


Telefon Dolandırıcılığı İşaretleri
Genellikle Telefon ile faaliyet gösteren dolandırıcılar, sizin şanslı olduğunuzu ve birşeyler kazandığınızı söyleyerek sizi ikna ederler ve bu durum karşısında sizi bir web sitesine ya da telefon üzerinden kart bilgilerinize erişmeye çalışırlar. Örnek Cep telefonu kazandınız derler sizden hediyenizin vergileri için 100 TL fark istiyoruz derler hem kart bilgilerinizi alırlar ya da düşündüğünüz telefondan alakasız bir telefon gönderirler adresinize.
Bu tip durumlarda 'Hayır Teşekkür Ederim İstemiyorum' diyebileceğiniz cümleler arasında geçebilecek bazı cümleleri sizler için not aldık.
Özel olarak (bu teklif için) seçildiniz.
Eğer bu ürünü satın alırsanız ücretsiz bonus kazanırsınız.
Beş değerli üründen birin kazandınız.
Bir kurada büyük para kazandınız.
Bu yatırım, düşük risklidir ve yüksek bir getiri sağlar.
Siz hemen karar vermek zorundasınız.
Haklısınız, bana güvenin.
Biz sadece kredi kartı bilgilerini nakliye ve taşıma ücretleri kullanacağız.
Sigorta yaptırmışsınız parasını ödememişsiniz.
İcra takibiniz var.
Aldığınız ürünü teslim almamışsınız firmamızı zarara uğratmışsınız, para yatırınız.
Dolandırıcılar Sizi  Nasıl Kandırırlar
Onlar öncelikle sizin ilginizi ve dikkatinizi çekebilecekleri tabiri caiz ise 'yem' olarak ürün veya hizmet anlatırlar. Bazıları sizi çağırabillir ve bazılarıda metin ve reklamlarını sundukları web sitelerine yönlendirebilirler.
Seyahat Paketleri, "Ücretsiz" veya "düşük maliyetli" tatiller önerebilirler.
Kredi kartı borçlarınızı taksitlendirme, bu dolandırıcılık seçenekleri arasında yer alır.
Kredi kartı ve banka kartı aidatlarını veya kredi masraflarını geri alabilirsiniz gibi söylemler,
Piyasa fiyatlarının çok altında satılan ürünler, ikinci el satış yapan siteler ve uygulamalar üzerinden satış yapıp ürünü kargo ile göndereceğiz diyerek öncelikle sizden para talep etmeleri ve ürünü göndermemeleri,
Yalan veya abartılı iş ve yatırım fırsatları, bu tip yaklaşımlar sizin uzun vade içinde kazanacağınıza ikna etmeye çalışmaları,
Hayırsever nedenler, genellikle son olan afetler kullanarak yaklaşmaları,
Ürünleri ücretsiz denetme, deneme süreleri çok kısa olabilir ve siz yüklü bir fatura ile karşılaşabilirsiniz.
Ucuz araç kiralama siteleri üzerinden aracı kapınıza getireceğiz diyerek para istemeleri ve parayı aldıktan sonra ulaşılmamaları bir diğer dolandırıcılık yöntemidir.


Neden Sizi Arıyorlar?
Herkes potansiyel bir hedeftir. Dolandırıcılık, etnik köken, cinsiyet, yaş, eğitim, gelir veya yaş sınırı tanımaz. Bazı dolandıracıların özellikle belirlediği gruplara yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Örneğin yaşlı ve tek yaşayan kişiler.
Beklenmedik bir satış telefon çağrısıyla nasıl başa çıkılmalı?
Bir Telefon Pazarlamacısıyla nasıl başa çıkılmalı?, kendinize sorun.
Kimin ve neden aradığını bilmiyorsanız 'Hayır Teşekkürler Diyerek' telefonu kibarca kapatınız. Acelen ne? Sizi acele ettiriyorlarsa acele etmeyin ve karşı tarafı dikkatlice dinledikten sonra uygunsuz olduğunu düşünüyorsanız kibarca telefonu kapatınız.
Herhangi bir kuruluştan aradıklarını söyleyerek istenen işlemleri yapmanızı isteyenlere;
Tebrikler ödül kazandınız şeklinde gelen mesaj ve çağrılara inanmayınız.
ATM cihazlarında size yardımcı olmak isteyen kişilere itibar etmeyiniz. Şifrenizi kişisel bilgilerinizi kesinlikle vermeyiniz. 
Kartınız ATM de sıkışmışsa ATM den ayrılmayınız ve mutlaka müşteri hizmetlerini arayarak kartınızı iptal ettiriniz.
Son dönemde Pandemi nedeniyle banka şubelerine gitmenin güvenli olmaması nedeniyle, İnternet Bankacılığı kullanımının artması, beraberinde İnternet üzerinden işlenen dolandırıcılık suçlarının artmasına neden oldu.
En büyük dolandırma yöntemleri ise adınız terör soruşturmalarına karıştı, hesaplarınıza terör örgütünce para aktarılmış,hesabınızı kontrol edeceğiz, adınız terör örgütü listesinde,siz terör örgütünün gizli kasasısınız elinizdeki paraları kontrol edeceğiz, altınlarınız sahte bize böyle bir ihbar var gelip altınlarınızı kontrol edeceğiz gibi yöntemlerle size yaklaşırlar.
Unutmamak gerekir ki hiçbir resmi kurum ve kuruluş sizden bu tip taleplerde bulunmazlar. Savcı,Hakim,Vali,Kaymakam,Asker,Polis,Jandarma Devletin hiçbir yetkilisi sizden para istemezler.
Sosyal devlet anlayışı ilkesine sahip Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşlarına yardımı mutlaka ulaştırır ancak banka hesabınıza Sosyal yardım yüklenecek, kredi kartı bilgilerinizi verin gibi söylemlerle asla yaklaşmaz. Size pandemi yardımı, sosyal yardım adı altında kredi kartı bilgilerinizi ve banka bilgilerinizi isteyen kimseler ile bu bilgileri paylaşmayınız. Kişisel bilgileriniz sizin güvenliğiniz olduğunu unutmayınız ve kimse ile paylaşmayınız.
Bankaların İnternet Bankacılığı sayfalarının ve uygulamalarının kopyalanması, kişilerin dikkatsizlik sonucu şifrelerini dolandırıcılara ait sitelerde veya uygulamalarda paylaşmaları ve dolandırıcıların da teknik yöntem olarak kendilerini geliştirmeleri ile son günlerde çok sayıda kişi mağdur olmakta ve yıllarca çabalayarak yaptıkları birikimlerini bir anda kaybetmektedirler.


İNTERNET DOLANDIRICILIĞINDA EN ÇOK KULLANILAN YÖNTEMLER
Dolandırıcılar bu konuda çok değişik yöntemler kullanmaktadırlar. Cep telefonunuzun başka bir telefona yönlendirilmesi, sim kartınızın sahte kimlik belgeleriyle yenisinin çıkartılması, gönderdikleri mesajlarla sahte internet sitesine yönlendirilen kişilerin İnternet Bankacılığı şifre ve diğer bilgilerinin çalınması, kişilere ait özel ve herkesçe bilinmesi mümkün olmayan bilgilerin telefonda kişiye söylenerek güveninin kazanılması ve bu sayede diğer bilgilerin alınması gibi sayısız yöntem bulunmaktadır.
Telefonunuz ayarlarında bulunan ‘bilinmeyen uygulamaları yükle’ seçeneğini mutlaka kapalı tutunuz. Bu nedenle öncelikle başınıza bu şekilde bir dolandırıcılığın gelmemesi için elbette bütün bilinen güvenlik önlemlerinin almanız, güvenilirliğinden emin olmadığınız mesajlarda bulunan web sitesi vb. bağlantıları tıklamamanız gerekmektedir.
Bu kadar çok ve çeşitli yöntem karşısında, hiç kimsenin “benim başıma gelmez, beni kandıramazlar” demesi mümkün değildir. Zira dolandırıcıların uzmanlık alanı kişileri ikna etmek ve dolandırmak olduğu için, eğitim ve kültür seviyesi ne olursa olsun maalesef çok fazla sayıda kişiyi ikna edebilmektedirler.
Ancak bütün bu önlemlere rağmen dolandırıldıysanız da, artık kendinize kızmayı bir kenara bırakıp, biran önce gerekli başvuruları ve dava açma işlemlerini yapmanız gerekmektedir. Zira birçok kişi, yaşadığı dolandırıcılık olayını gurur meselesi yaparak şikayette bulunmamakta, bu durum ise sadece dolandırıcıların işine yaramaktadır.
Sosyal medya kullanıyorsanız oradan sizden banka/kredi kartı bilgilerinizi isteyen yakınlarınızın profilinin kopyalandığını veya ele geçirildiğini unutmayınız ve bilgilerinizi paylaşmayınız.
Mail ve sosyal medya hesap şifrelerinizi birbirinden farklı yapınız ve kolay tahmin edilebilir doğum tarihi, araba plakası, çocuklarınızın ismi vb. şifreler kullanmayınız. Mutlaka büyük/küçük harf karışık rakam gurubu ve noktalama işareti kullanınız.(Örneğin Ygb4323*)

DOLANDIRILDIĞINIZI FARKETTİĞİNİZDE YAPMANIZ GEREKENLER
Başınıza bu şekilde bir olay geldiğinde, öncelikle ilk yapmanız gereken işlem, bankanızın bütün hesap ve kartlarınıza bloke koyduğundan emin olmaktır. Zira bazı bankalar, kendilerine telefonla yapılan dolandırıcılık bildirimlerine rağmen bloke işlemini hemen yapmamakta ve kişilerin zararının artmasına sebebiyet vermektedirler. Hesaplarınıza ve kartlarınıza hemen bloke koyulması konusunda ısrarcı olunuz. Yapılan işlemlerin hemen iptalinde ısrarcı olunuz.
Sonrasında yapmanız gereken işlem, hemen 112 Acil çağrı hattını arayınız, en yakın karakola veya suçüstü savcılığına başvuru yaparak başınıza gelen olayı anlatmak ve müracaatta bulununuz. Yaptığınız bu şikayet sonrasında dolandırıcılar çok büyük bir ihtimalle tespit edilerek yakalanacak ve açılacak ceza davası neticesinde ceza alacaklardır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler