Trabzon'da derin deşarj tamamlandı

Akçaabat’ın Söğütlü Mahallesi’ndeki derin deniz deşarjı tesisi yenilendi

Trabzon'da derin deşarj tamamlandı
Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) tarafından gerçekleştirilen çalışma ile Akçaabat’ın Söğütlü Mahallesi’ndeki derin deniz deşarjı tesisi modernizasyonu ve kırık olan deşarj hattının yenilenmesi çalışmaları tamamlandı. 
Kapasite yetersizliği de bulunan eski derin deniz deşarjı tesisinin, deşarj hattının sık sık arıza yapması ve baypas hattının olmaması nedeniyle bölgede ortaya çıkan sorunları bertaraf etmek için harekete geçen TİSKİ’nin hazırladığı proje doğrultusunda 2015 yılının 10. ayı itibariyle ihale edilerek yüklenici firmaya yer teslimi yapılmak suretiyle çalışmalara başlanmıştı.

Yapım çalışmaları tamamlanan proje kapsamında kara tesisleri, derin deşarj hattı ve difüzör yenilendi. Giriş yapısı, kum tutucu ünite, kaba ve ince ızgara ünitelerinin inşaatı tamamlandı, mekanik kısımların montajı gerçekleştirildi. Tesiste atık suyu havalandırmak için blower binası inşaatı ve montaj işlemi tamamlandı. Söğütlü derin deniz deşarj tesisi inşaatı kapsamında elektrik sistemi yenilenerek trafolar bakımdan geçirildi, tesise skada ve otomasyon sistemi eklendi. Elektrik kesintilerinde sistemin sağlıklı çalışması için tesisi tam kapasite ile çalıştırabilecek jeneratör ilavesi yapıldı. Proje kapsamında koku ünitesi ilave edilen tesis, çevre düzenlemesi ile birlikte çevreye duyarlı hale getirildi.
Konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, 2 milyon 618 bin TL bedelle tamamlanan Söğütlü derin deniz deşarjı inşaatının bölge için çok önemli bir kazanım olduğunu söyledi. Tesisin hizmete alınmasıyla bölgede insan sağlığını tehdit eden unsurların ortadan kaldırıldığını Başkan Gümrükçüoğlu, “Sistemin sağlıklı çalışmaması nedeniyle bölgede ortaya çıkan sorunları tamamen ortadan kaldırmak için start verdiğimiz çalışmalarımızı tamamladık. Böylece Yıldızlı Deresi ile Söğütlü Deresi arasındaki mahallelerimizin atık suları bu noktada ön arıtmadan geçirilerek deşarjı sürdürülmeye başlandı. Böylece denizimiz, çevremiz çok daha sağlıklı hale geldi” dedi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler