Trabzon'da çocukların hastane korkusu böyle yeniliyor

- "Projenin amacına ulaştığını gözlemliyoruz"

Trabzon'da çocukların hastane korkusu böyle yeniliyor
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesinde yaklaşık 10 yıldır çocuk anestezi doktoru olarak çalışan Doç. Dr. Şükran Geze'nin, çocukların hastane ve ameliyat korkularını yenebilmelerini sağlamak amacıyla hazırladığı "Şüko ameliyat oluyor" animasyon projesi, ameliyat olacak çocuklar tarafından büyük ilgiyle izleniyor.

Proje kapsamında çocukların bilinmeyenden korkmasından yola çıkan Geze, çocuklara hastaneyi ve ameliyat ortamını anlatmak maksadıyla 3D animasyon filmi hazırlatmaya karar verdi.

Geze, yaklaşık 1 yıllık çalışmanın ardından hazırlattığı "Şüko ameliyat oluyor" adlı animasyon filmi ile hem çocukların hastane ve ameliyat korkularının önüne geçiyor hem de çocuklarla ilgili hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor.

Yönetmenlik koltuğuna karikatürist Mehmet Şenocak'ın oturduğu animasyon filminin, senaristliğini çocuk öyküleri yazarı Nazlı Erol, müziklerini Erdem Tarabuş, seslendirmelerini de söz yazarı- besteci Aysuda Zeren ile Cemal Nedim Ergin, Lale Kaya ve Mehtap Sualp yapıyor.

Animasyonda, çocuklara "Şüko" karakteri üzerinden iğnenin minik bir "kelebek" olduğu, anestezi doktorunun "uyku doktoru" olduğu ve anestezinin korkulacak bir şey olmadığı, uyuyunca güzel rüyalar görüleceği anlatılarak, korkularının azaltılması amaçlanıyor.

- "Projenin amacına ulaştığını gözlemliyoruz"

Proje sorumlusu Geze,  yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır çocuk hastalara anestezi uyguladığını söyledi.

Bu süreçte çocuklarda ameliyathane ve hastane korkusunun çok fazla olduğunu gözlemlediğini dile getiren Geze, "Anestezi doktoru olarak bunu yenmek için elimizden geleni yapıyorduk ama bir türlü yeterli düzeye ulaşamadığımızı gördük. Bunu çocukların anlayabileceği bir dilde onlara anlatmamız gerekiyordu. Çünkü çocukların güvenini kazandığınızda, onlara güzel şeyler anlattığınızda bu sürecin daha rahat geçtiğini görüyorduk." diye konuştu.

Geze, çocukların kendisi için önemli olduğunu belirterek, bu nedenle çocukların anlayabileceği dilde ne yapabileceği, onların hastane ve ameliyat korkularını nasıl azaltabileceği konusunda bir çalışma yapmaya karar verdiğini ifade etti.

Bunun için de konuyu çocuklara daha rahat anlatabileceği en etkili yöntemin çizgi film olacağını düşündüğünü anlatan Geze, her zaman çocuklar için güzel şeyler yapmayı hayal ettiğini vurguladı. 

Geze, "Projenin doğuşu aslında hayalim olarak başlamıştı. Şimdi ise bu hayali gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyorum. Hastalarımıza ameliyat öncesi hazırlattığım "Şüko ameliyat oluyor" adlı filmi izlettirince, çocukların artık hastaneye daha kolay geldiğini gördük. Şu an baktığımızda gerçekten projenin amacına ulaştığını gözlemliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Repliklerin çoğu bizim her gün kullandığımız söylemler"

Doç. Dr. Geze, "Şüko"yu kendi adından yola çıkarak belirlediğini dile getirerek, Şüko adını çocukların hemen kabul ettiğini gördüğünü ve karakterin adının Şüko olmasına karar verdiğini belirtti.

Geze, Şüko'nun gerçekten sevimli, sıcak ve çocuklara hitap eden bir karakter olduğunu söyledi.

Filmin yönetmen koltuğuna da Mehmet Şenocak'ın oturduğunu aktaran Geze, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuklar hastaneye geliyorlar ve en büyük korkuları iğne. Biz yıllardır iğnenin minik kelebek olduğunu, çok az canlarının yanacağını söylüyorduk. Animasyondaki repliklerin çoğu bizim her gün kullandığımız söylemler. Çocuklar aslında bilinmeyenden korkuyor. Biz de o nedenle çocuklara korktukları objeleri ellerine almalarını, onlarla vakit geçirmelerini söylüyoruz. Bu sayede korkuyu azaltmaya çalıştık. Animasyon filmimizde de bunu Şüko karakteri üzerinden yaptık."

Geze, çocukların ameliyattan önce ilk anestezi doktoruyla karşılaştıklarını da söyleyerek, "Burada da uyku doktoru kavramımız ön plana çıkıyor. Filmi seyreden pek çok çocuğumuz, filmden hemen sonra uyku doktoruyla ilgili sorular sormaya başlıyor. Bu ismi bulmamızdaki amaç da ameliyat olmadan önce çocukların bir şekilde uyutulması ve anestezi alması gerekiyor. O nedenle bu kısmı biz de uyku doktoru olarak gelen çocuklara güzel rüyalar göreceğini söyleyerek, sakinleştirmek amacıyla kullandık." diye konuştu.

- "Projeyi Türkiye'ye yaymak adına görüşmelerimiz oldu"

Projenin yaklaşık 1 yılda 3 boyutlu animasyon filmi şeklini aldığına dikkati çeken Geze, 10 dakika olan filmin, 30 kişilik ekibin çalışması sonucu ortaya çıktığını da kaydetti.

Doç. Dr. Geze, çocukların korkularının önüne geçmek istediğini belirterek, "Amacım pratikte uyguladığım yöntemi, çizgi filmde çocuklara anlatmaktı ve çocukların bilerek, korkmadan hastaneye gelebilmelerini sağlamaktı. Bunu yavaş yavaş başardığımızı gözlemliyoruz. Çocuk polikliniklerimizde film sürekli gösterilmeye başlandı. Sadece çocuklar değil, erişkinlerde filmi keyifle izliyor." dedi.

Projeyi geliştirmeyi hedeflediğini de işaret eden Geze, şunları kaydetti:

Türkiye'de ve dünyada tüm ameliyat olacak çocukların bu animasyonu izlemesini istiyorum. Çünkü dünyada da anestezi ile ilgili böyle bir film yok. Büyük bir çocuk kitlesine ve ebeveyne ulaşmak amacındayım. Bunun dışında Şüko'nun sağlıkla ilgili yeni bölümlerinin, çocukların hastalık korkusunu yenmesi, yapılacak girişimlere ve müdahalelere de daha çok izin vermesiyle ilgili projenin devamının olmasını istiyorum. Projeyi Türkiye'ye yaymak adına da görüşmelerimiz oldu."

Geze, projenin geri dönüşlerini de araştıracaklarını anlatarak, sonuçları bilimsel olarak bir makaleye çevireceklerini sözlerine ekledi.

- "Şüko''ya ödül

"Şüko ameliyat oluyor" adlı 3D animasyon filmi, geçtiğimiz günlerde Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği 50. Ulusal Kongresi"nde de gösterilerek, bilimsel çalışmalar kapsamında birincilik ödülü aldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber