Trabzon'da çaylar anne-kızdan

Trabzon'da anahtarcı dükkanını kapatan Yüksel Akbulut, çay ocağı açtı.

Trabzon'da çaylar anne-kızdan

Trabzon'da yaşayan anneyle kızı 30 metrekarelik dükkanda çay ocağı işletmeciliğini 8 yıldır birlikte yapıyor.

İskenderpaşa Mahallesi'nde, kendilerine ait anahtarcı dükkanının 10 yıl önce iş yapamadığı için kapanması üzerine Yüksel Akbulut, çay ocağı açma kararı aldı.

Açtığı çay ocağında ilk başta erkek personel işe alan ancak veriminden memnun kalmayan Akbulut, bunun üzerine yoluna kızı Gülmisal Çebi ile devam etmeye karar verdi.

Çay kazanının başına kendi geçen ve kısa sürede iyi diyaloglar kurduğu müşterilerinin "şapkacı abla" diye hitap ettiği Yüksel Akbulut, 8 yıldır çay ocağını işleterek çevredeki çay ocaklarına da kadın personel çalıştırma konusunda örnek oluyor.

Yüksel Akbulut, İskenderpaşa Mahallesi'nde 10 yıl önce eşinin anahtar dükkanını, çeşitli nedenlerle iş yapamaması üzerine kapatmak durumunda kaldıklarını belirtti.

Kendilerine ait iş yerini nasıl değerlendirebilecekleri konusunda düşündüklerini anlatan Akbulut, taze meyve suyu satışının yapılacağı "vitamin bar" açmayı düşündüklerini ancak vatandaşların çaya daha düşkün olmasını göz önünde bulundurarak 8 yıl önce çay ocağı açmaya karar verdiklerini söyledi.

Akbulut, çay ocağını açtıkları ilk gün sadece 45 bardak çay satabildiklerini ifade ederek, "İlk başta çay kazanının başında duracak ve çayı demleyecek erkek çalışan işe aldım. Kendisinden istediğimiz verimi alamayınca yollarımızı ayırdık. Bu durum bana, biz kadınların fiziksel olmasa da işi sahiplenme açısından erkeklerden daha güçlü olduğunu gösterdi. O gün bugündür kazanın başına ben geçtim ve kızımla birlikte bu iş yapmaya başladım." dedi.

"MÜŞTERİLERİM BANA ÇOK ALIŞTI"

Müşterilerinin kendisine "şapkalı abla" dediğini dile getiren Akbulut, şöyle devam etti:

"Müşterilerim bana çok alıştı. Çay ocağında olmadığımda 'şapkalı abla' nerede diye soruyorlar. Daha çok erkek mesleği olan bu işi bir kadın olarak yaptığım için çevreden hiç ama hiç olumsuzluk görmedim, hatta tüm tepkiler olumlu. Bu işe başladığımda buradaki çay ocağı sayısı ikiyken şimdi sokak neredeyse çay ocağı doldu. Bence bu işi kadınların yapması lazım, kadınlara daha çok yakışır. Ben işimi seviyorum, sağlığım oldukça bu işi yürüteceğim."

Akbulut, erkeklerin yaptığı bir çok işi yapabildiğini dile getirerek, "Kendi fırınımı kendim tamir ederim, yeni bir avize alsam kendim takarım. Bir insan bir işi 'yapacağım' derse yapar, hayal etmek yapmanın yarısıdır." ifadesini kullandı.

Akbulut'un kızı Gülmisal Çebi ise çaycılığa başladıkları ilk zamanlarda şaşıranlar olduğunu belirterek, "İnsanlar alıştı artık, Trabzon'da bilinir olduk. Bizi insanlar sevdikleri için diğer çay ocakları da kadın eleman çalıştırmaya başladı." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber