Trabzon'da belediyeden 14 maddelik soba uyarısı

"Karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçebilmek için tedbir alın "

Trabzon'da belediyeden 14 maddelik soba uyarısı
Trabzon Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada,  kış aylarında artan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine dikkat çekilirken karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için alınacak önlemler hakkında uyarılarda bulunuldu. 

Trabzon’da doğalgaz çalışmalarının ivedilikle sürdürüldüğünün belirtildiği açıklamada, soba ile ısınma yönteminin halen yaygın olarak kullanıldığına dikkat çekildi. Trabzon’un Ortahisar, Of ve Akçaabat ilçelerinde doğalgaz çalışmalarına devam edilirken diğer ilçelere doğalgaz arzı sağlanması için de çalışmaların sürdüğünün hatırlatıldığı açıklamada, ”Kömür sobasından kaynaklanan karbonmonoksit zehirlenmesi ülkemizin kanayan yarasıdır. Her yıl özellikle kış aylarında ısınmak amacıyla yakılan kömür sobaları birçok vatandaşımızın ölümüne neden olmaktadır. Ülkemizde kış sezonu boyunca ısıtmada kullanılan araçların yüzde 85,9’unu sobalar oluşturmaktadır. Bu sobaların yüzde 76,4’ünde ise kömür kullanılmaktadır. Bu yoğun kullanım beraberinde, soba-karbonmonoksit, CO zehirlenmelerini getirmekte, her yıl özellikle büyük kentlerimizde gündemindeki yerini korumaktadır” ifadelerine yer verildi.

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER 
Soba (karbonmonoksit) zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için alınması gereken tedbirlerinde sıralandığı açıklamada vatandaşlara şu uyarılarda bulunuldu:

1-) Bacalarınızı yılda en az 2 defa, soba borularınızı ayda 1 defa temizleyiniz veya temizletiniz.
2-) Tıkalı bacalarınızı açtırınız ve ve çatlak bacaları tamir ettiriniz.
3-) Bacaların çatıdan en az 1 metre yükseklikte olmasına dikkat ediniz.
4-) Zorunlu olmadıkça soba kurulumu esnasında fazla dirsek kullanmayınız.
5-) Soba borusunu baca deliğini daraltacak şekilde bacaya fazla sokmayınız.
6-) Sobalarınızın TSE standartlarına uygun olmasına ve emisyon belgesi bulunmasına dikkat ediniz.
7-) Sobaların ek bağlantı yerlerinin yüksek sıcaklığa dayanıklı sızdırmaz contalı olmasına dikkat ediniz.
8-) Sobaların ek bağlantı yerlerinin yüksek sıcaklığa dayanıklı sızdırmaz contalı olmasına dikkat ediniz.
9-) Sobalarınızda kalitesiz yakıtları ve aşırı is yapan (lastik-plastik) maddeleri kullanmayınız.
10-) Sobadaki kömür, yanıp kor haline gelmeden tekrar kömür atmayınız ve gece yatmadan önce sobaya kömür atmaktan kaçınınız.
11-) Yanan soba, oda içerisinde bulunan oksijeni bitireceği için, her gün düzenli aralıklarla ve gece yatmadan önce odanızı havalandırınız.
12-) Rüzgârlı (lodoslu) havalarda sobalardan sızan karbonmonoksit gazına karşı tedbirli olunuz.
13-) LPG tüpü kullanılan katalitik sobalar, dar ve kapalı mekânlarda oksijeni çok çabuk bitirip söneceği için gaz kaçağı yapıp tehlike arz edecektir. Dar ve kapalı mekânlarda uzun süre kullanmaktan kaçınınız.
14-) Hiçbir soba türü gözetmeksizin yukarıdaki tedbirleri uygulayınız ve halk arasında uyuyan soba olarak bilinen sobalarda da zehirlenme olabileceğini unutmayıp gece yatarken soba kapaklarını kapatmayınız.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber