Trabzon'da belediye müzik akademisi kuracak

Büyükşehir Belediyesi “Müzik Akademisi” kuruyor 

Trabzon'da belediye müzik akademisi kuracak
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Müzik Akademisi Kuruluş Çalıştayı bugün gerçekleştirildi. Müzik Akademisi çalışmaları için Trabzon Evi’ni kullanacaklarını kaydeden Gümrükçüoğlu, “Bu bizim için bir sevdadır” dedi. Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde icra edilen çalıştayda; Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kamu kurumları ve STK’ların yetkilileri ile akademisyenler hazır bulunurken “Büyükşehir Belediyesi Müzik Akademisi”ne ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.

Çalıştayda katılımcılara seslenen Başkan Gümrükçüoğlu, Müzik Akademisi çalışmasının Trabzon için bir sevda olduğunu kaydetti. Gümrükçüoğlu, “Trabzon 4 bin yıllık tarihi ile kültürün, sanatın, insan sevgisinin, uygarlığın şehriyse onu en iyi ortaya koyacak olan budur: Müzik Akademisi çalışmasının gerçekleştirilmesi, o müzik akademisinin yeri ve mekânıyla, programları ile birlikte adeta bir meşale gibi Doğu Karadeniz’den yükselmesi, bu meşalenin hiç sönmeyecek şekilde sürdürülmesidir” dedi.

NE GEREKİYORSA  YAPACAĞIZ 

Konuşmasında çocukluk yıllarında Trabzon şehir merkezinde kadınların keman çaldığına değinen Gümrükçüoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu konuda ne gerekirse yapacağımıza huzurlarınızda söz veriyoruz. Ben Yomra’nın eski ismi Mesano olan Namık Kemal Mahallesi’ndenim. Yazın orada fındık ocaklarında da çalıştım, kışın Eski ismi Faroz olan Yalı Mahallesi’nde evinde büyüdüm ve okudum. Ben bu şehirde yetiştim. İlkokulu, ortaokulu, liseyi, ilk bitirdiğim üniversiteyi bu şehirde okudum. O Faroz’da kemençe var, evet kolbastı var ama benim çocukluğumda bayanlar orada keman çalardı. Yüzmeye indiğimizde o keman seslerini duyardık. Hem de gayet güzel parçaları seslendirirlerdi. Trabzon böyle bir şehir, biz bunun çok gelişmesini, tarihteki o birikimine tekrar kavuşmasını, daha da geliştirilmesini istiyoruz. ‘Bunun için de ne yapalım’ diye düşündük. Bunun için bir mekân gerekiyor. ‘En estetik olan binayı Müzik Akademisine çalışma zemini yapalım’ dedik. Ümit ediyorum ki zamanla orası da yetmeyecek. Hakikaten estetik bir bina olan Trabzon Evi binamızı Müzik Akademisi çalışmalarımız için ayırdık.”

Avni Aker Stadyumu bölgesinde de Müzik Akademisi için alan kazabileceklerini kaydeden Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Orası yetmeyecek olursa bilahare ne gerekiyorsa yapacağımı sizlerin huzurunda söylemek isterim. Avni Aker’in olduğu bölgede tasarruf sahibi TOKİ’dir. TOKİ, bizden burası için tasarım yapmamızı istedi. Yaptık gönderdik. Bu tasarımda Yavuz Selim’in muhafaza edilmesi var. Avni Aker’in bir köşesi ile orada temsil edilmesi var. O alanda kültür-sanat-kütüphane olmasını öngördük. Orada müzik akademisine yine çalışma alanları ayırabileceğimizi de hesap ettik. Elbette o bölgede karar verici TOKİ’dir. Oradan kazanabileceğimiz yeri de yine müzik akademisine her zaman tahsis etmeye gayret ederiz. O olmasa da bütün Trabzon mekânlarında, elimizde ne imkânlar varsa bu güzel çalışma için devreye sokmaya kararlıyız. Buradaki bu güzel birlikteliği inşallah sizlerin katkıları ile başlatmış olacağız. Ben bir müzisyen olamam ama iyi bir dinleyeceğim. Bu konuda yeteneği olanların önünü açmamız gerektiğini biliyorum ve bunun için çalışıyoruz.”

KTÜ Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü-Müzikoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdullah Akat ise Başkan Gümrükçüoğlu’na sanata olan desteklerinden ötürü teşekkür etti. Akat, “Şehrimiz için çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir yapının ilk adımını atmak üzere buradayız. Yaklaşık bir yıllık bir emeğin, düşünce ve fikir alışverişinin sonunda gelmiş olduğumuz noktadayız. KTÜ Devlet Konservatuarı 2003 yılında kurulmasına rağmen eğitim ve öğretime 2011 yılında başlamıştır. Bundan 2 yıl önce şehrimizde müzik çalıştayı gerçekleştirmiştik. Burada çok açık bir ihtiyaç görüldü. Şehrimizde orta ve yüksek öğretimde belli eğitim kurumlarımız vardı ancak çocuklarımıza ne yazık ki biz müzik eğitimi adına devlet eliyle dokunamıyorduk. Bu anlamda Trabzon Büyükşehir Belediyemiz bize kucak açtı. Bu ihtiyacı ve düşüncemizi gerçekleştirmek üzere fikirlerimizi ilettiğimizde bunu çok olumlu karşıladılar. Büyükşehir Belediye Başkanımızın çok büyük desteği ile bu oluşumu bugüne taşımış olduk” şeklinde konuştu.  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler