Trabzon'da atık piller, artık toprağı kirletmeyecek

Eczaneler atık pil toplayacak.

Trabzon'da atık piller, artık toprağı kirletmeyecek

Ortahisar Belediyesi, ilçede bulunan 140 eczaneye atık pil kutusu yerleştirdi. Belediye, ilçede bulunan bütün muhtarlıklara ve AVM'lere atık pil ve yağ kutusu dağıtılmasıyla ilgili çalışmalarına da devam ediyor.  

Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, 'Temiz çevre, sağlıklı yaşam' anlayışıyla hareket ettiklerini belirterek, çok küçük yaşlarda çocuklara çevre temizliği bilincinin aşılanması gerektiğini söyledi. Eczane sahipleri ve muhtarlarla birlikte bu çalışmayı yürüttüklerini ifade eden Başkan Genç, "Sağolsunlar; muhtarlarımız ve eczane sahipleri bu konuda büyük duyarlılık göstererek bize çok yardımcı oluyorlar. Diğer yandan muhtarlıklarımıza da atık pil ve yağ kutusu dağıtılması çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ben bu duyarlılıklarından ötürü bir kez daha eczane sahiplerine-çalışanlarımıza ve muhtarlarımıza çok teşekkür ediyorum." dedi.



TOPRAĞI VE SUYU KİRLETİYOR 

Pillerin içeriğinde toprağı ve su kaynaklarını kirleten radyoaktif maddelerin bulunduğuna dikkat çeken Başkan Genç, pillerin rastgele çöplere ya da gelişigüzel çevreye bırakılmaması gerektiğini kaydederek, "Bir pilin ne kadar büyük bir tahribat yarattığını çocuklarımıza iyi anlatmalıyız. Bu toprakların atalarımızdan bize miras değil, çocuklarımızdan bize emanet olarak bırakıldığı anlayışını paylaşıyoruz. Ve en güzel şekilde onlara devir ve teslim etmeliyiz. Piller küçük boyutta olduğundan dolayı elimize aldığımız gibi sokaklara ve doğaya rahatça atabiliyoruz. Ama onların çevremizi ne kadar çok kirlettiğinin bilincinde değiliz. Pillerin içinde bulunan elementler cıva, kadmiyum, çinko, kurşun, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ile oluşmaktadır. Bu maddeler toprağa karıştıklarında büyük sorunları beraberinde getiriyor. Maalesef insanlar bilinçsizliklerinden dolayı atık piller çevreye rahatlıkça atılabiliyor.Toprağa karışan piller yok olmayıp zamanla içindeki elementlere ayrışırlar bunlar yer altı sularına karışarak su kaynaklarını zehirliyorlar. Su kaynaklarının zehirlenmesi canlıların hayatını tehdit etmektedir." şeklinde konuştu. 



ZARARLARI ÜZERİNE ÖRNEKLER VERDİ

Atık pillerin doğaya ve insan sağlığına verdiği zararlar üzerinde çeşitli örnekler veren Başkan Genç, şu ifadelere yer verdi: Atık pillerde bulunan bir gram civanın, pilin doğaya atılması durumunda; 20 ton sebze, 10 milyon litre temiz suyu zehirlediği yapılan araştırmalar sonucunda ortaya koyuldu. Sadece bir adet kalem pilin denize atılması durumunda, 2 ton balık pilin içerdiği cıva sebebiyle zehirleniyor. Hatta yine bir adet kalem pilin toprağa bırakılması sonucu, birkaç ay içerisinde çevresindeki 6 metrekare toprağı tamamen zehirlediği bilim adamları tarafından defaatle ifade edildi. Pillerin bu zararlı etkilerinin doğadan temizlenmesi yüzlerce yılı bulabiliyor.  Piller, insan sağlığına da zarar veriyor. İçersinde bulunan elementler insanlar üzerinde nörolojik, sinir, sistem, böbrek, karaciğer, tansiyon gibi birçok hastalığın sebebi olmaktadır. O nedenle atık pil ve yağ konusuna Ortahisar Belediyesi olarak olabildiğince dikkat çekerek, bu bilincin oluşturulması için çalışıyoruz. 


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler