Trabzon'da alkol ve uyuşturucu madde kullanım yaşı düşüyor 

Trabzon'da AMATEM’e müraacat edenlerin büyük çoğunluğu 18-30 yaş arası gençlerden oluşuyor.

 Trabzon'da alkol ve uyuşturucu madde kullanım yaşı düşüyor 

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi'ne (AMATEM) bu yılın Temmuz ayı itibariyle 763 kişi müracaat ederken, müracaat edenlerin yüzde 72’lik bölümünü 18-30 yaş arası gençler oluşturuyor. 


Trabzon'da geçtiğimiz yıl Ocak ayında hizmete giren ve aynı yıl içinde 938 kişinin müracaat ettiği AMATEM'e bu yılın sadece 7 ayında 863 kişi alkol ve uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için müracaat etti. 

Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM birim sorumlusu Uzm. Dr. Selçuk Özin, bağımlılığın son yıllarda artan sıklıkla getirmiş olduğu bir takım olumsuzluklara vurgu yaptı. Özin “Bağımlılık son yıllarda artan sıklıkla ve getirmiş olduğu ekonomik, tıbbi ve sosyal yükle karşımıza çıkmaktadır. Bağımlılık, kullanılan maddenin kişinin yaşantısını olumsuz etkilemesine rağmen, kişinin madde kullanımı üzerindeki denetleme hissini kaybetmesi ve buna bağlı olarak kontrol edilemez sıklıkta madde kullanımı olarak tarif edilebilir. Yapılan bilimsel çalışmalar son yıllarda alkol ve madde kullanım sıklığının arttığını, başlama yaşının daha erkene kaydığını göstermektedir. Alkol ve madde bağımlılığının kişi, ailesi ve toplum için olumsuz sonuçları olabilmektedir. Alkol ve madde kullanan her birey bağımlı olma riski taşımaktadır. Alkol ve madde kullanımında bağımlılar arasında görülen “Bir kereden bir şey olmaz” şeklindeki düşünce gerçekdışı bir yaklaşımdır. Çünkü ilk kullanımdan itibaren bağımlılık gelişebilmektedir. Kullanılan maddelere bağlı olarak tıbbi sorunlar gelişebilmekte, zaman zaman da medyada görüldüğü üzere ölümler görülebilmektedir” dedi.

Başvuranların büyük çoğunluğu erkek bağımlı 

Merkezlerine bu yılın Temmuz ayı itibariyle müracaat sayısının 863 olduğunu belirten Özin, “Trabzon’da AMATEM Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde 4 Ocak 2016 tarihinde açılmıştır. 2016 yılı içerisinde AMATEM polikliniğine müracaat eden hasta sayısı 931’i erkek, 7’si bayan olmak üzere 938’dir. Yatarak tedavi olan hasta sayısı 214 olarak kayıtlara geçmiştir. 2017 yılı Ocak-Temmuz dönemi polikliniğe müracaat eden hastaların 831’i erkek, 32’si bayan olmak poliklinik muayene sayısı 863 iken yatarak tedavi olan hasta sayısı 153'tür. 2016 yılı AMATEM’e başvuran hastaların yaş aralıkları incelendiğinde 18-30 yaş grubu arası yüzde 70 iken, 30 üzeri yaş grubu yüzde 30; 2017 yılı Ocak-Temmuz dönemi 18-30 yaş grubu arası yüzde 72 iken, 30 üzeri yaş grubu yüzde 28’ini oluşturmaktadır” diye konuştu.

“Madde bağımlılığı tedavisi çoğu zaman bir klinikte başlar ancak hayatın içinde devam eder”

Uzm. Dr. Selçuk Özin, madde bağımlılığı tedavisinin çoğu zaman bir klinikte başlayıp hayatın içinde devam ettiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Yatırılarak takip edilen hastalarda hastanın klinik durumuna göre maddeden arındırma tedavisi, psikososyal tedaviler, psikoterapi ve meşguliyet terapisi uygulanarak hastalar multidisipliner yaklaşım ile tedavi edilmektedir. Madde bırakmakta en önemli aşama hastanın madde bırakmaya karar vermesidir. AMATEM kliniğimizde özel olarak eğitim almış ve eğitimleri sürekli güncellenen Psikiyatri Uzmanı, Psikolog, Hemşire ve Sosyal Çalışmacı görev almaktadır. Tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarına ek olarak koruyucu çalışmalar da yapılmaktadır. Bu amaçla öğrenci ve öğretmenlere, sağlıklı haber dili oluşturulması için medya mensuplarına yönelik eğitim çalışmaları da yapılmaktadır. Madde bağımlılığı tedavisi çoğu zaman bir klinikte başlar ancak hayatın içinde devam eder. Bu nedenle madde bağımlısı bireyler için tıbbi tedavinin yanında gerek anne-baba, gerek yakın arkadaşlar, gerekse duyarlı vatandaşların sergileyeceği psikolojik destek hayati önem arz etmektedir. Hem fizyolojik hem de psikolojik baskı altında bulunan kişi zarar gördüğünü ve zarar verdiğini görse dahi bu maddeyi kullanmaya devam etmekte olup, zaman zaman da bu bağımlılıktan kurtulmayı düşünmekte ve sağlık kurumlarına başvurmaktadır. İşte bu noktada kişinin kurtulma isteği bu denli kuvvetli iken bizler sağlık çalışanları olarak gerekli imkânları sağlamayı ve bu insanları topluma kazandırmayı amaçlıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler