Trabzon'da 9 mahalleyi kapsayan proje

Ortahisar çay alanlarının genişletilmesi projesi tanıtıldı.

Trabzon'da 9 mahalleyi kapsayan proje

Trabzon, Ortahisar ilçesinin 9 Mahallesini kapsayan “Ortahisar İlçesi Çay Alanlarının Genişletilmesi Projesi”nin tanıtımı yapıldı.


Yeşilvadi Mahallesi kültür tesisinde yapılan proje tanıtım programına Ortahisar Kaymamakamı Numan Hatipoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı A. Metin Genç, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Süleyman Eğilmez, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Cahit Gülbay, Ortahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Bayrak, Yeşilvadi Mahalle Muhtarı İhsan Öztürk ve diğer mahalle muhtarları ile çay üreticileri katıldılar. 
Ortahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Bülent Bayrak ve Proje koordinatörü, Ziraat Mühendisi Ayhan Baki, projenin kısa tanıtımını yaptılar. Ortahisar ilçesine bağlı Yeşilvadi, Sayvan, Pınaraltı, Esenyurt, Çağlayan, Kozluca, Özbirlik, Sevimli ve Yeşilyurt Mahallelerinde bulunan toplam 3 bin 38 dekar çay alanının, 5 bin dekarın üzerine çıkarılmasının amaçlandığı proje, tarım dışı arazileri kazanmaya dayanıyor. Hedeflenen arazilerin çay tarımına kazandırılması halinde, proje sahasında kurulacak günlük 100 ton yaş çay işleme kapasitesine sahip bir çay fabrikasının işletilebileceği ifade edildi.

Hazırlık aşaması süreci devam eden “Ortahisar İlçesi Çay Alanlarının Genişletilmesi Projesi”si kademeli olarak tamamlanacağından ilk hedefin, projenin birinci etabını oluşturan Yeşilvadi Mahallesindeki 400 dekarlık alan olacağı, diğer Mahalelerin ise kademeli olarak sürece dahil edileceği belirtildi. Bu proje ile Bölgeye yaklaşık 6 Milyon TL girdi sağlanacağı tahmin ediliyor. 

Projenin tanıtımı sonrası katılımcılar kısa konuşmalar yaptılar. Projeden 2 yıldır haberdar olduklarını, projenin sosyo-ekonomik değere sahip olduğunu, gelişmeleri heyecanla takip ettiklerini, bulundukları konumlar ve ellerindeki imkanlar dahilinde projeye katkı sağlamaktan mutluluk duyacaklarını beyan ettiler. 

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Cahit Gülbay, İlimizde toplam 150 bin dekar çaylık alanın bulunduğunu, bu alanların çoğunluğunun ilimizin doğu kısmında bulunan ilçelerden Of, Hayrat ve Sürmene olmak üzere diğer ilçelerde de kısmi ekilişlerin olduğunu; Ortahisar İlçemizde toplam 3038 dekar alanda çay üretimi yapıldığını, şu an uygulaması düşünülen “Çay Alanlarının Genişletilmesi Projesi”nin bu havzada olumlu etki yaratacağını; öncelikle çalılık alanlarının tarım alanına açılması ile ekonomik getiri sağlayacağını, daha sonraki aşamada verimi düşük olan fındık bahçelerinde dönüşüm olabileceği düşünüldüğünde havzada kayda değer çay üretimi olabileceğini söyledi. İl Müdürümüz, daha zor koşullarda çay tarımının yapıdığına ve kaliteli ürün elde edildiğine tanık olduğunu, bu bölgede zaten var olan çay kültürünün bir imkan olduğunu ve bu durumun projenin başarıya ulaşmasını kolaylaştıracağını ifade etti.  

“Ortahisar İlçesi Çay Alanlarının Genişletilmesi Projesi”nin uygulanabilmesi için gerekli kaynak talebinin Bakanlığımıza iletileceği belirtildi. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber