Trabzon'da 15 temmuz paneli düzenlendi

Trabzon’da “15 Temmuz; Olmak ya da Olmamak” Paneli düzenlendi.

Trabzon'da 15 temmuz paneli düzenlendi

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Trabzon Temsilciliği, FETÖ/PDY tarafından düzenlenen 15 Temmuz darbe girişiminin ele alındığı “15 Temmuz; Olmak ya da Olmamak” adlı panel düzenledi. 

Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde gerçekleşen moderatörlüğünü KADEM Trabzon Temsilcisi KTÜ Tıp Fakültesi Patoloji AD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevdegül Mungan’ın yaptığı panelde konuşmacı olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Gazeteci Yazar Sadık Albayrak ve Gazeteci Fadime Özkan yer aldı. Panele Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ve vatandaşlar katıldı.



Panelde konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, darbecilerin Türk Silahlı Kuvvetlerine ve devlete çok büyük zararlar verdiğini belirterek, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir darbe girişiminin savuşturulduğunu söyledi. Hakyemez, “Bizde darbeler çok fazla. 1960, 1971, 1980, 28 Şubat, 27 Nisan gibi tarihin değişik zamanlarında hemen hemen 10 yılda bir darbe veya benzeri bir müdahale söz konusu oluyor. Burada mantık hep aynı. Seçilmiş olan yönetimleri zor kullanarak uzaklaştırmak. Bunu yaparken aslında halkı, yönetilenleri ve egemenliğin sahibi olanları hor görmek. Bu bakış açısı TSK’nın içinde 1960’dan beri çok yoğun bir şekilde yerleşti. Bu silahlı kuvvetlerin darbeci olduğu anlamına gelmez. Silahlı Kuvvetler Türkiye’nin gözbebeğidir. Bunu PKK’ya karşı mücadele ederken de görüyoruz. Türkiye’de darbeciler TSK’ya ve devlete çok büyük zararlar vermişlerdir. Türkiye’de silahlı kuvvetlerin bu algıdan bir an önce kurtulması için yapıcı reformları hayata geçirmek gerekiyor. Yoksa bu bakış açısıyla hareket ettiğinizde belki de bu gibi sıkıntılarla karşı karşıya kalınabilir. 15 Temmuz diğerlerinden çok farklı. Cumhuriyet tarihinde ilk defa darbe girişimi savuşturuldu. Bu savuşturma bizim 50 yıllık geçmişten çıkardığımız dersin sonucudur” dedi.



“Sıra akıl vermeye geldi mi müthiş akıl veriyorlar”

Darbenin karşısında uluslararası aktörlerin veya diğer devletlerin pozisyonlarının çok önemli olduğunu dile getiren Hakyemez, “Maalesef Amerika Birleşik Devletleri, maalesef Avrupa’daki uluslararası kuruluşlar bu süreçte iyi bir sınav veremediler. Ama sıra akıl vermeye geldi mi müthiş akıl veriyorlar. Dolayısıyla biz kendi aklımızı kullanarak çok güzel yönlendirmeler yapabiliriz” şeklinde konuştu.



“Hepimizi katledeceklerdi”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünürü Gazateci-Yazar Sadık Albayrak ise, “Bir uçak kalkıyor. Bunun içinde küçük bir melek var. 8 aylık Sadık. Onun yanında Emine Mahinur, ağabeyi Ahmet Akif. Elbette Yahya Kemal’in ‘Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan’ sözü var ama bu uçaktı meçhule gitmiyordu” ifadelerini kullandı.

Çok çileler çektiğini söyleyen Albayrak, “Ben çok çileler çektim. Hapishanelerde yattım, bir sürü psikopatlarla uğraştım. Bütün bunlar bir kenara şahsı ve kişisel bir olay değil bu. Bu batı emperyalizminin yedi düvelin yüz sene sonra ki kıyamıdır. Hepimizi katledeceklerdi. Hepimizin listesi vardı. O küçük Sadık’ı da yok edeceklerdi. O uçak Cumhurbaşkanının kullandığı büyük uçaklardan değil. Birkaç tane uçak vardı. Küçük, süratli ve manevrası olan bir uçak. Resmini görünce Hz. Yunus’un kanını alan yunus balığına benzettim. Aynı yunus balığı da öyle zıplar gider. Benim oğlum abdest aldı sefer namazı kıldı diyor. Bu imanla beraber haşrolmak güzelliklerin şereflerin en üstüdür” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber