Trabzon Büyükşehir’in su zammı gündeme oturdu!

Bu iş çok su kaldırır! En pahalı suyu Ortahisar içiyor!

Trabzon Büyükşehir’in su zammı gündeme oturdu!

Haber61/Haber Servisi

SUSARAK YAŞANMAZ, SUSUZ HİÇ YAŞANMAZ…

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen Kanalizasyon Trabzon İçme suyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TİSKİ) genel kurul toplantısında Trabzon’da suya yüzde 19 zam önergesi kabul edildi. Muhalefetle birlikte Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de zammın istişare yapılmadan alındığını belirterek onay vermedi.

Başkan Genç, “TİSKİ Genel Müdürlüğümüz gerek Büyükşehrimiz ve komisyonumuz tarafından ilçe belediye başkanlarının görüşü alınsaydı daha iyi olurdu.” dedi.

Su tartışması gündeme bomba gibi düştü.

CHP’den açıklama geldi.

Ortahisar Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Oktay Söğüt, Ortahisar en pahalı suyu içiyor dedi.

Söğüt şunları kaydetti;

“Sosyal devletin, ilgili kamu kuruluşlarının ve belediyelerin en başta gelen görev ve sorumluluklarından birisi, tüketiciye - vatandaşa yeterli, sağlıklı, ucuz, hiçbir geliri olmayanlara ise ücretsiz su sağlamak iken; suya yüzde 18,5 zam geldi.

Yüzde 18,5’luk bu zam ile; suyun bir insan hakkı olarak görülmediği ve suyu kamu hizmeti gören yönetim anlayışından hızla uzaklaşan -özellikle- büyükşehir belediyelerine artık Trabzon’da eklenmiş oldu.

Suyun tam maliyet prensibiyle ücretlendirilmesi, su hizmetlerinin tüm yükünün vatandaşların omuzlarına yüklenmesi ve sudan kar elde edilmesi toplumsal adalet açısından asla kabul edilebilir bir durum değildir.

Hemen tüm büyükşehir belediyelerinde olduğu gibi Trabzon’da da su fiyatları, tüketici haklarına ve kamu yararına aykırı olarak piyasa mantığı ile belirlenmektedir. Bunun sonucu; su faturalarında su tutarı dışında, atık su ücreti, bakım bedeli, çevre temizlik vergisi ve iki ayrı KDV olmak üzere bir faturaya 6 bedel ödenmektedir. Bu altı bedelin en ağırı olan su tutarına yapılan yüzde 18,5’luk zam, faturaları daha da şişirecek, cepleri yakacaktır.

Trabzon’da en pahalı suyu, en kalabalık ilçe olan Ortahisar kullanıyor. Ortahisar’da suyun metreküp fiyatı 3.25 lira iken, yeni zamla birlikte metreküp fiyatı 3.85 lira oldu. Bu tutara ek;
*Kullanılan her bir metreküp su için 0.45 lira atık su bedeli,
*Toplam su ve atık su miktarının yüzde 8’i kadar KDV,
*Her metreküp su için 0.39 lira çevre temizlik vergisi,
*2.90 lira bakım bedeli,
*Ve bakım bedelinin yüzde 18’i olan 0.52 lira KDV ödeniyor.

Örneklendirmek gerekirse; 20 metre küp su kullanan bir hane; zamdan önce 65, zamdan sonra 77 lira fatura ödemesi gerekirken; 9 lira atık su bedeli, 6.88 lira %8 KDV, 7.80 lira çevre temizlik vergisi, 2.90 lira bakım bedeli, 0.52 lira %18 KDV olmak üzere toplam 104.10 lira fatura ödemek zorunda kalıyor. Yani su faturası ödenen bedellerle 77 liradan, 104.10 liraya çıkıyor.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Van valisi iken aynı zamanda Van Büyükşehir Belediyesi’nde de kayyum olarak görev yapıyordu. Trabzon’da suyun metreküpü yeni zamla 3.85, atık su bedeli 0.45 olmak üzere toplam 4.30 lira iken, Sayın Zorluoğlu’nun görev yaptığı Van’da 2019 yılı suyun metreküpü 1.47, atık su bedeli 0.73 lira olmak üzere toplam 2,20 liradır. Kısacası Trabzon’da su, Van’dan neredeyse iki kat pahalıdır.

Suyun bol olduğu bu coğrafya insanının, en ucuz suyu kullanması gerekirken, hayat pahalılığının her geçen gün biraz daha bunalttığı bu dönemde yapılan bu zam ile Trabzonlu vatandaşın ekonomisi daha da zorlaşacaktır. Susarak yaşanmaz, susuz hiç yaşanmaz…”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler