Trabzon Büyükşehir belediyesi yasaklı firmalardan mal aldı mı? Zorluoğlu'ndan açıklamageldi

Trabzon Büyükşehir belediye başkanı Murat Zorluoğlu iddialara cevap verdi.

Trabzon Büyükşehir belediyesi yasaklı firmalardan mal aldı mı? Zorluoğlu'ndan açıklamageldi

Trabzon Büyükşehir belediyesinin Aralık ayı meclis toplantıları başladı.

Meclisin ilk gününde açıklamalar yapan Başkan Murat Zorluoğlu sayısştay raporu eleştirilerine yanıt verdi.

Zorluoğlu,  son günlerde bazı basın yayın organları tarafından ‘Sayıştay Raporları’ üzerinden yapılan karalama çalışmalarıyla ilgili de net ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak büyük, küçük dokunuşlar fark etmeden tüm çalışmaları şeffaflık içerisinde yürüttüklerini belirten Başkan Zorluoğlu şu ifadeleri kullandı;  “Belediyeler kamu kurumlarıdır. Bir hukukları vardır. Devletin alım usulleri, ihale usullerine tabi kurumlardır. Belediyeler bakkal dükkânı değildir. Burada yapılan her bir kuruş harcamanın niye ve nasıl yapıldığı, doğru yapılıp yapılmadığı her şekilde denetlenir. En başta Sayıştay vardır. Eskiden 2-3 yılda bir gelir bir ay bir denetim yaparlardı, bazen evraklar isterdi. Çok uzun bir zamandan beri Sayıştay denetim yöntemini değiştirdi. Artık bizim personel kadar onlar da burada çalışıyorlar. Sürekli bir yerleri var ve sürekli bir denetim içerisindeler. Hem denetim yapıyorlar, hem bizim personelimize eğitim veriyorlar, rehberlik yapıyorlar. Biz Sayıştay’a yeni denetim anlayışı nedeniyle teşekkür ediyoruz. Gerçekten memnunuz. Burada sürekli bir denetimin olması bizim arkadaşlarımızı da diri tutuyor daha dikkatli davranmaya sevk ediyor.”
 
ELEŞTİRİLENLERİN HEPSİ AK PARTİLİ BELEDİYE
“2020 Sayıştay raporları yayımlandı. Belli gazete ve yayın organlarına son üç dört gündür bakın, hemen hemen tüm büyükşehirlerle ilgili olumsuz haberler yer alıyor. Bunların özelliği sol ve aşırı sol yayın yapan, hükümet karşıtlığından hükümet düşmanlığına dönmüş gazeteler ve yayın organları. İkinci özelliği ise burada bir tane muhalif belediye yok, hepsi AK Partili belediyeler. Tabi Trabzon’un da  muhalefeti çok seven, muhaliflerin sesi olan bir yerel gazetesi var. Hani şu parasız kaldığı zaman kitap yapıp satan gazete var ya ondan bahsediyorum. Onlar da az önce saydığım aşırı sol basından geri kalmıyor. O da aynı şeyleri Trabzon Büyükşehir için yazıyor, yani burada da kendilerini yalnız hissetmesinler.”
 
BÜYÜKŞEHİR’İN 2020 RAPORU YÜZ AKI BİR RAPORDUR
“Trabzon Büyükşehir Belediyesinin 2020 yılı Sayıştay raporu, yüz akı bir rapordur. 2020 Sayıştay raporunda bir tek kamu zararı, kişi zimmeti veya başka suç teşkil edecek bir iş ve işleme rastlanmamıştır. Burada yayınlanan Sayıştay’ın bulgular raporudur. Bu işi ben çok iyi bilirim, bilmeyenlere de anlatıyım. Bulgu ayrı iştir, sorgu ayrı iştir. 2020 raporunda az önce bahsettiğim gazetelerin mal bulmuş mağribi gibi sarıldıkları mesele, bulgulardır.  Bu bulgular Sayıştay denetim raporlarının böyle olsa daha iyi olur şeklinde tespitleri ve eleştirilerinin yer aldığı kısımlardır. Burada bir yolsuzluk, bir usulsüzlük bir kamu zararı varsa bu sorgu bölümünde alınır ve o kendi içinde devam eder. En nihayetinde kamu zararına sebep olan kamu görevlisinden tahsil edilinceye kadar da bu süreç devam eder.”
 
YÜZDE 83’Ü AÇIK İHALE
“Trabzon Büyükşehir Belediyesine gelirsek, biz 2020 yılında 306 milyon liralık ihale yaptık. Bunun yüzde 83’e yakını açık ihale, kalan yüzde 17’lik bölümü pazarlık usulü dediğimiz davetiye usulüyle gerçekleşmiş. Bu yüksek oranda açık ihale yaptığımızı gösteriyor. Türkiye’de en çok açık ihale yapan belediyelerden biri olduğumuza inanıyoruz. Ama Sayıştay’ın doğal olarak bu konuda belediyelerin hepsine ‘her ne kadar doğrudan temin yapıldıysa da bunun açık ihale ile olması daha iyi olurdu’ şeklinde eleştirilerini bulursunuz. Yaptığımız yüzlerce ihale içerisinde bir tanesinde Sayıştay demiş ki ‘Kızlar Manastırı’ndaki işi parçalara bölüp de doğrudan teminle yapmanız doğru değil, bunu açık ihale ile yapın.’ Biz de dedik ki doğrudur. İdare ile denetim yapan kuruluşlar her zaman aynı şeyi düşünemezler. Biz meseleye çabuk yapılsın diye zaruri görürüz pazarlık usulü yaparız ama Sayıştay der ki ‘açık ihale ile yapsanız daha iyi olur.’
 
TRABZON’U YÖNETME GÜÇLERİ ELLERİNDEN ALINDI
“Sayıştay bir tane ihaleye raporunda yer vermiş. Bu gazete kalkmış, sanki ortada bir usulsüzlük, bir yolsuzluk, bir kamu zararı varmış gibi manşetlere taşımış. Onun derdi başka. Onu bir gazete olarak görmüyorum. Bir cephe olarak görüyorum. Onların derdi Trabzon’u yönetebilme derdi. Bizimle birlikte Trabzon’u yönetme yetileri, becerileri, güçleri bütünüyle ellerinden alınmıştır. Bundan sonra bu güç kendilerine asla dönmeyecektir. Bunu net bir şekilde söyleyelim. Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar, bizim gizli saklı bir şeyimiz yok. Her şeyimiz şeffaf. İçişleri Bakanlığı, Sayıştay, Savcılıklar açık. Büyükşehir Belediyesi olarak biz şeffaf olmakla, işlerimizi hukuka, ahlaka uygun olarak yapmakla övünüyoruz. Bu bizim en güçlü yanımızdır. Bunla ilgili olarak her türlü denetime de açık olduğumuzu tekrar tekrar ifade etmek istiyorum.”  
 
YASAKLANMIŞ BİR FİRMADAN TEK BİR MAL ALINMADI
“Bir de CHP’li bir meclis üyesi de dile getirmiş, neymiş Sayıştay demiş ki ‘Büyükşehir Belediyesi yasaklanmış firmalardan mal aldı.’ Bir kere Sayıştay Raporlarında böyle bir şey yok. Daha önceki dönemde doğrudan temin yöntemiyle yapılan alımlarda, biz yasaklı firma sorgulaması evrakını dosyaya koymuyorduk. Böyle bir zaruret yoktu. Daha sonra Kamu İhale Kurumu bu uygulamayı değiştirdi. ‘Doğrudan teminle yapılan işlerde de malı temin edeceğiniz firmanın yasaklı olup olmadığını sorgulayacaksınız, sorgulandığına dair belgeyi dosyaya koyacaksınız’ şeklinde uygulama değişikliğine gidildi. Biz zaten doğrudan teminle yaptığımız bütün alımlarda şimdiye kadar yasaklı mı değil mi sorgulaması yapıyorduk. Sadece o belgeyi dosyaya koymuyorduk. Çünkü gerek yoktu. Şimdiden sonra gerek var. Yani bu iş zaten zorunlu değildi, zorunlu oldu yeni başladık. Biz zaten yasaklı firma sorgulamamızı yapıyorduk. Hiçbir tane yasaklı firmadan tek bir ürün alınmamıştır. Alınmışsa ortaya koysunlar. Olmayan bir şeyi söylemek yanlış.  Sayıştay raporunda ‘Trabzon Büyükşehir Belediyesi şu yasaklı firmadan mal aldı’ demiyor, ‘sorgulamanın dosyasında bulunması gerekiyor’ dedi. Sayıştay ‘sen buna bakıyorsan bile dosyasına koy’ diyor. Ama bu Büyükşehir Belediyesinin herhangi bir dönemde herhangi bir yasaklanmış firmadan mal aldığı anlamına asla gelemez. En yetkili ağız olarak diyorum ki Trabzon Büyükşehir Belediyesi benim dönemimde şu ana kadar yasaklanmış her hangi bir firmadan herhangi bir mal ve hizmet almamıştır.”
 
KENDİ MENFAATİNİ ÖNDE TUTANLARLA KAYBEDECEK VAKTİMİZ YOK
“Ne yapılırsa yapılsın, hangi iftira atılırsa atılsın, hangi yalan yazılırsa yazılsın, biz bunlardan korkmuyoruz. Trabzon’da ilk kez bu şer odaklarından endişe etmeyen bir yönetim iş başındadır. Bunu tekrar tekrar söylüyoruz. Kimseye eyvallahımız yoktur. Bizim rehberimiz hukuktur. İşimiz mevzuata göre belediyenin hizmetlerini yürütmektir. Bunun ötesinde hiçbir şekilde bizim önümüze bir şey çıkarılamaz. Hiç kimseyi de bu manada hesaba katmayız. Bu güç odakları da şunu bilmeli ki, biz Trabzon’u geliştiriyoruz, kalkındırıyoruz, dönüştürüyoruz ve bizim önümüze çıkan her engeli bu zamana kadar nasıl aştıysak bundan sonra da Allah’ın izniyle aşacağız. Şehrin menfaatinin önüne kendi menfaatini koyan insanlarla kaybedecek vaktimiz yoktur. Ne yazarsa yazsınlar tekrar ifade ediyorum, belediyeden bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bir kuruş para onlara verilmeyecektir, tek bir kişi onların söylemiyle işe alınmayacaktır. Tek bir idareci onların talep ettiği kişilerden yapılmayacaktır. Belediyenin hiçbir tane işi onların söylediği öncelik sorasına göre gerçekleştirilmeyecektir. Net ve açık.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber