Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde kiralanan araçlar gündeme geldi

Kiralanan araçlar gündem oldu, Şahin sordu, başkan Zorluoğlu iddialı şekilde cevap verdi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde kiralanan araçlar gündeme geldi

Haber61 – Haber Servisi – Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan iki ihale ile kiralanan araçlar Meclis gündemine taşındı.

CHP’li meclis üyesi Turgay Şahin’in gündeme getirdiği kiralık araçlar konusuna Başkan Zorluoğlu cevap verdi. 

Turgay Şahin, konu ile ilgili söz alarak “Yaklaşık iki ay önce mecliste bir konu gündeme geldi araç kiralamaları ile ilgili. Bizde destek verdik. Biraz önce gelirken gördüm biraz da rahatsız oldum. Sıfır model çok lüks araçlar. Bunlar nedir dedim. Bunlar kiralama marifetiyle alınan araçlar dediler. Bunlar kaç tanedir, kaç tane alınmıştır bilmiyorum. Kanunlarla resmi hizmete mahsus araçlar belirlenmiştir. Bu bir fakir ülkede, çocuğuna ekmek götüremediği için kendini yakan vatandaşın bulunduğu bu ülkede Bunları ben israf kabul ediyorum. Bu saltanata siz biz idarecilerin dur demesi lazım. Ben ona kabul oyu verdim. Allah beni affetsin diyorum ve takibini de size bırakıyorum” dedi.

Şahin’in sözleri üzerine konuşan Başkan Murat Zorluoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’deki bütün belediyeler arasında en iktisatlı ve en az sayıda araç kiralayan belediye olduğunu belirterek şunları söyledi;

“Konu biraz abartılarak tarafınızdan dile getirildi, fakat yapılan şudur. Biz bu yıl belediyeye gerekli olan araçlarla ilgili iki ayrı ihale yaptık. Geçen yıl bu tek bir ihalede birleştirilerek yapılmıştı. İhtiyacımız olan binek tipi araçları ayırdık. Ayrı bir ihale konusu yaptık. İhtiyacımız olan arazi tipi araçları, cenaze aracından tutun yarım otobüse kadar olan araçları da ayrı bir ihale konusu yaptık. Maliye Bakanlığının talimatı gereği binek tipi araçlarda kiralama bedeli sınırlandırılmıştır. Bir binek tipi aracın maksimum kiralama bedelim o aracın kasko değerinin yüzde 2’sidir. Binek tipi olamayan araçlarda böyle bir sınırlama yoktur. Biz bunları ayırmak suretiyle binek tipi olarak aldıklarımızı kendi hukuki çerçevesinde aldık. 

Şimdi ikinci ihale yapıldı. İkinci binek tipi olamayan araçlarla ilgili ihalede bana çok elverişli fiyatlar geldi. Çünkü birbirine karışmadığı zaman biri diğerini etkilemiyor. İkinci ihale sonucunu paylaşacağım çünkü idare açısından çok avantajlı şekilde bunu kapatacağız. Geçen yıla göre bu sene bir başka fark 3 yıllık süreyle bunu yaptık. Normalde biz bunu 1 yıllık yapabilirdik ve meclise de hiç gelmezdi. Biz baştan beri şeffaf bir yönetim uyguluyoruz ve meclisin denetimine sunuyoruz. 3 Yıl neden yaptık? Araç kiralamalarında 1 yıl yaptığınızda bu maliyetleri yüklenici için yükseltiyor. Halbuki 3 yıl o araçlarla devam edeceğinizi garanti altına aldığınızda ihaleye girenler daha uygun fiyatlar verebiliyorlar. Her iki ihale de açık ihale olarak yapıldı. Bunda hiçbir tereddüt yok. 

İkinci ihaleyi elektronik ihale olarak yaptık. Türkiye’nin her yerinden insanlar bu ihaleye elektronik ortamda girdiler. Geçen seneye göre bizim belediye olarak kiraladığımız araç sayısında çok çok cüzi bir artış var. Saltanat diye tabir edilebilecek bir artış olamadığı gibi araçların niteliklerine de baktığınızda saltanat olarak adlandırılacak bir durum söz konusu değil. Bizim araçlarımızın birçoğu hizmet odaklıdır, arazi tipidir. Birçoğu binek olarak en alt model sayılabilecek araçlardır. Bir kısmı yöneticilere tahsis edilmiş biraz daha güçlü araçlardır. Ben kendim belki de hiçbir Türkiye Cumhuriyeti Belediye Başkanının binmediği araca biniyorum.  Bizim böyle bir yaklaşımımız olamaz. 2019 model araç şartı koyduk. Ne yapsaydık yani 2015 model araç şartı mı koysaydık? 5 yıllık araç mı kiralasaydık? Biz 2020’de ihale yapıyoruz ve 2019 ve üstü araç istedik. 

Bunu da 3 yıl kullanacağımız için süreç içinde 4 yıllık araçla bitirmiş olacağız. Niye daha kötü araç alalım. Yeni araç olsun, güvenli araç olsun. Bu sene hangi fiyat olacaksa 3 yıl aynı fiyat geçerli olacak. Sizi temin ederim. Meclis olarak verdiğimiz bu yetki en ufak bir ihtimal olmadan söylüyorum, “fakirin fukaranın yetimin hakkı gözetilerek kullanılmıştır. Bu konuda şahsım dahil ekibin bütün belge ve bilgiyi sizlerle ve kamuoyuyla paylaşmaktan mutlu oluruz. Zaten bunları paylaştık, tekrar paylaşırız. Devraldığım belediye içinde aynı. İddia ile söylüyorum, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Türkiye’deki bütün belediyeler parti ayrımı yapmadan söylüyorum. En iktisatlı, en az sayıda araç kiralayan bir belediyedir.”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber