Trabzon Barosu'ndan o yasa teklifine tepki!

Cinsel istismarla ilgili yasa teklifine tepki gösterildi

Trabzon Barosu'ndan o yasa teklifine tepki!
 TRABZON Barosu, AK Partili milletvekilleri tarafından Meclis'e sunulan ve cinsel istismara uğrayan birey ile failin evlenmesi durumunda, failin cezasının geri bırakılması veya ertelenmesini içeren yasa teklifine tepki gösterdi.

Baronun internet sitesinde, Baro Başkanı Avukat Sibel Suiçmez imzasıyla yer alan açıklamada, "7.11.2016 tarihinde T.B.M.M görüşülmekte olan ceza muhakemesi kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı görüşmelerinde gece yarısına yakın verilen bir önerge ile cinsel istismar suçlarında, fail ile mağdurun evlenmesi durumunda cezayı ortadan kaldırıcı bir düzenlemeye yer verilmiş, Adalet Bakanlığı’nın önerge lehine tutum bildirmesi ile iktidar partisi milletvekillerinin oyları ile madde kabul edilmiş, tasarının tümü üzerinde oylama muhalefetin yoğun itirazları sonucu ertelenmiştir" denildi ve şu ifadelere yer verildi:

"Öncelikle bu kadar önemli bir düzenlemenin tasarı içerisine eklenmeden komisyonlarda ve kamuoyunda tartışılmasına izin verilmeksizin gece yarısı önergesi ile oldu bitti şeklinde yasalaştırılmaya çalışılması kabul edilemez. Mevcut ceza kanununda zaten 15 yaş ve daha büyük çocuklarda cebir, tehdit, hile olmaksızın cinsel birliktelikler şikayete bağlı olarak cezalandırılmaktadır. Yasanın hedef kitlesi 15 yaş altındaki çocuklardır ve akranlar arası olup olmadığı dikkate alınmaksızın bir düzenleme yapılmıştır. Yargıtay’ın ‘rıza’ konusunda toplumda infiale yol açmış içtihatları da göz önünde alındığında, bu düzenleme ile tam bir hukuki kaosla karşı karşıya kalınacaktır. Özellikle zaman aşımı süresince evliliğin devamı zorunluluğu, boşanmada failin kusurlu olması durumunda ceza alması gibi düzenlemelerde hukuki kaosu derinleştirecektir. ‘6 yaşındaki çocukla evlenilebilinir’ diye fetva verenlerin olduğu ülkemizde, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın 18 Kasım 2016 tarihinde resmi tweeter adresinden, ‘Düzenleme; sadece evlenmiş; ama yaş şartı nedeniyle nikah yapamamış olanların, resmi nikahla evlenmeleri halinde uygulanacaktır’ sözlerinin bu zihniyetteki kaç insana cesaret verdiğinin takdirini kamuoyuna bırakıyoruz. Tabzon Barosu olarak yasanın son oylama yapılmaksızın acilen geri çekilmesi talebimizdir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler