Trabzon Atatürk Heykelini kim yaptı?

Trabzon şehrinin göbeği olan Meydan Parkı'nda bulunan Atatürk Heykeli'ni şehre gelip de görmeyen yoktur. Peki Trabzon Meydan'daki Atatürk Heykelini kim yaptı? İşte detaylar

Trabzon Atatürk Heykelini kim yaptı?

Trabzon'un simgelerinden biri de Meydan Parkı'nda bulunan Atatürk Heykelidir. Peki hiçTrabzon Meydan'daki Atatürk Heykelini kim yaptı? sorusunun yanıtını merak ettiniz mi? 

Trabzon'daki Atatürk Heykelini heykeltraş Hüseyin Anka Özkan yaptı. Cumhuriyet tarihinin ilk ve önemli heykeltraşlarından olan aynı zamanda bakanlık da yapan Hüseyin Anka Özkan kimdir? İşte detaylar...

Hüseyin Anka Özkan kimdir?

hüseyin anka özkan

Türkiye'nin ilk heykeltraşlarından olan Anka 1909 yılında Edirne'de dünyaya geldi ve 13 Eylül 2001'de yaşamını yitirdi. En bilinen eserlerinden öne çıkanlar Ankara'daki Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi bahçesindeki Mimar Sinan Anıtı ve Anıtkabir'deki heykelleridir.

Edirne'de Öğretmen Okulu'ndaki öğretmeni aracılığıyla resime ilgi duymaya başlayan Özkan, bu okula ziyarete gelen Millî Eğitim Bakanı Mustafa Necati'nin ilgisini çekmesinin ardından İstanbul'a öğretmen olarak atandı ve 1931'de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde heykel bölümüne kaydoldu.

Burada Osgan Efendi, İhsan Özsoy ve Mahir Tomruk'tan ders aldıktan sonra 1937'nin ardından Rudolf Belling'in öğrecisi oldu. 1940'da mezun olduktan sonra serbest olarak çalışmaya başladı. Özellikle anıtsal heykellere imza attı. Antik Yunan heykellerinden de esinlenen Hüseyin Anka Özkan 1951-53 arasında Rudolf Belling denetiminde Anıtkabir'in değişik yüzey ve mekanlarındaki heykel ve kabartma uygulamalarını gerçekleştiren heykeltıraşlara arasında bulundu.

Türkiye Emlak ve Kredi Bankası'ndan aldığı sipariş üzerine 1956'da Mimar Sinan'ın ilk heykelini yaptı. Bu eser Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Binası bahçesine yerleştirildi.

1960 sonrasında Atatürk heykelleri üzerinde çalıştı. Türkiye'nin çeşitli illerinde Van, Aydın, Antakya Manisa, Trabzon, Gönen, İskenderun, Diyarbakır Atatürk anıtlarını yapmıştır.

1991'de Devlet Sanatçısı ünvanını alan Özkan, ilk ve tek soyut çalışması olan Yankı heykelini cumhuriyetin 50. yılı şerefine yapmıştır ve bu eser İstanbul'da Taksim-Dolmabahçe yolu kenarındaki park alanında bulunur.

Trabzon'daki Atatürk Heykelini kim yaptı?

Trabzon'daki Atatürk Heykeli

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler