Taşönü halkı çöp tesisine karşı

Trabzon’un Araklı İlçesi Taşönü Mahallesi halkı Enerji Üreten Katı Atık Çöp tesisinin bölgeye yapılmasını istemiyor.

Taşönü halkı çöp tesisine karşı
Haber61 / Haber Merkezi

Trabzon’un Araklı İlçesi Taşönü Mahallesi’nde yapılması planlanan Enerji Üreten Katı Atık Çöp tesisine tepkiler bitmiyor. 

Daha önce Uzanlar’a ait olan, ardından Aşkale Çimento’ya devredilen ve son olarak da Aşkale Çimento'nun Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ne devrettiği taş ocağı arazisi üzerinde yapılması planlanan enerji üreten katı atık çöp tesisi halkla belediye yetkililerini karşı karşıya getirdi. 

Trabzon Belediyesi 15-04.2016 da belediye meclisinde görüştüğü ve 20 Nisan 2016 tarihinde Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi'nin karar verdiği tesise Rize ve Trabzon ilinin çöpleri dökülecek. 

Enerji üreten Katı Atık Çöp tesisinin yapılması için Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde yazışmalar devam ediyor. 

Taşönü Köyü Dernek Başkanı Sadık Yakupçebioğlu, tesisin Taşönü mahallesine yapılmasına sadece Taşönü köyü halkının karşı çıkmadığını belirterek, ”Turup süreciyle başlayan Trabzon ve Rize illeri yerel yönetimleri katı atık tesisleri yapım işi şimdi de Taşönü köyünü tehdit ediyor. Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin 20/04/2016 tarihli 342 karar nolu olarak 25 yıllığına Araklı Taşönü mevkiinde 243.563.54 metrekare alanın tahsis edildiği karara bağlanmıştır. Peki neden Araklı neden Taşönü köyü? Daha yanıbaşımızda Çamburnu'nun hali gözler önündeyken bu ısrar neden? Taşönü köyüne çöp tesisi yapılamaz, yaptırmayacağız da! Çünkü yapılacak alan ve çevresi yerleşim merkezi dahilindedir. Kanunen ÇED raporu almak imkansızdır. Bu alan Uzanlar tarafından taşocağı olarak işletilirken 19/102006 tarihinde heyelan meydana gelmiş ve tarihi eser camimiz, kur'an kursumuz, köy meydanımız ve köylülerimizin evleri yıkılmıştır. Heyelan tehlikesi devam etmekte olup, çöp tesisi yapılması daha fazla tehlike arz etmektedir. Bu arazi Uzanlar'dan TMSF'ye geçmiş ve TMSF'den de Aşkale çimentoya satılmıştır. Aşkale çimento neye karşılık bu alanı Trabzon büyükşehir Belediyesi'ne vermiştir? Şayet illa ki bu alan değerlendirilmek isteniyorsa inşaat ve moloz atıkları alanı olarak değerlendirilip, arazi düzeltildikten sonra yeşil alan olarak doğaya kazandırılabilir. aksi takdirde bu tesisten Araklı'nın Taşönü, Yeşilce, Ortaköy, Yiğitözü ve Ayvadere köyleri haricinde Arsin'e bağlı Yeniköy, fındıklı, Yolüstü, Çubuklu ve Çiçekli köyleri de olumsuz olarak etkilenecektir. Dereboyu dediğimiz alanda yer alan 10 mahalle halkı tesisin buraya yapılmasına karşı bizler de çöp tesisinin bu alana yapılmaması için gerekli başvurularımızı yapacağız.” dedi. 


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler