Sümela'ya kapsamlı restorasyon

 Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, önümüzdeki günlerde Sümela Manastırı'nda restorasyonla ilgili büyük ölçekli bir ihaleye çıkılacağını ve kısa sürede restorasyona başlayacaklarını bildirdi. Öz, Boztepe Mahallesi'nde restorasyon çalışması devam eden Kızlar M

Sümela'ya kapsamlı restorasyon

 Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, önümüzdeki günlerde Sümela Manastırı'nda restorasyonla ilgili büyük ölçekli bir ihaleye çıkılacağını ve kısa sürede restorasyona başlayacaklarını bildirdi.

Öz, Boztepe Mahallesi'nde restorasyon çalışması devam eden Kızlar Manastırı'nı ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

İncelemeler sonrası tarihi Sümela Manastırı ile ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Öz, Sümela Manastırı'nda uzun süredir devam eden restorasyon ve rölöve projesi çalışması olduğunu söyledi.

Öz, proje çalışmalarının kısa süre önce tamamlandığını belirterek, "Hazırlanan proje hem koruma hem de bilim kurulumuzun onayından geçti. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan restorasyon ihalesi için onay istemiştik ve Bakanlığımız da bu onayı verdi. Önümüzdeki günlerde Sümela Manastırı'nda restorasyonla ilgili büyük ölçekli bir ihaleye çıkarak kısa sürede restorasyona başlayacağız" dedi.

- "Sümela Manastırı'nda taş düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalındı"

Sümela Manastırı'nda bu süreçte farklı gelişmeler de yaşandığını ifade eden Öz, "Sümela Manastırı'nda özellikle taş düşmeleriyle ilgili profesyonel dağcılardan oluşan proje ekibiyle geniş kapsamlı çalışma başlatıldı. Bu çalışmanın raporu da geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığımıza ve kurumlarımıza iletildi. Bu raporlar üzerine son aylarda ve yıllardaki yağmur ile doğa şartları nedeniyle ciddi taş düşme riskleri görüldü" diye konuştu.

Öz, Sümela Manastırı'nda taş düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalındığına da dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sümela Manastırı'nın çeşitli boyutlarda taşların düşmesi yönünde tehlike arz ettiği ifade ediliyor ve buna dayanarak, taş düşme tehlikesinin önlenmesiyle ilgili de bir proje hazırlandı. Bu proje de son aşamada. O projenin de tamamlanarak kurul sürecimizden geçmesiyle ikinci bir iş olarak, orada taş ve kaya düşmesinin önlenmesine yönelik çeşitli tedbirler alınıp, projeler uygulanacak. Bu iki unsur bir araya geldiği için Kültür ve Turizm Bakanlığımız 22 Eylül tarihi itibariyle Sümela Manastırı'nın ziyaretçi trafiğine kapatılmasını ve restorasyon ihalesinin gerçekleşmesine karar verdi."

- "Restorasyon süreci bizim için önemli"

Özellikle taş ve kaya düşmesiyle ilgili uzman heyetin oluşturduğu raporun ciddi bir risk unsuru taşıdığını anlatan Öz, "O nedenle böyle bir uygulamaya mecburiyetimiz var ama amacımız restorasyon ihalesini biran önce gerçekleştirip, çalışmaya başlamak. Diğer taraftan da taş düşmesiyle ilgili projelerin tamamlanmasıyla, restorasyonda belli bir mesafe kat edildiği takdirde kademeli olarak ziyarete açma konusunda çalışmalarımızı  tekrar bakanlığımız ve kurumlarımızla eş zamanlı olarak yürüteceğiz" ifadesini kullandı.

Öz, Sümela Manastırı'nda yılda bir kez Ortodoks Hristiyanlarca yapılan ayinle ilgili de şunları kaydetti:

"Sümela Manastırı'nda yapılacak ayine o dönemde ihalede ve restorasyonda geldiğimiz aşamada karar vereceğiz. O nedenle restorasyon süreci bizim için önemli. Sümela Manastırı'nı ziyarete açıp açmama konusuna restorasyon sürecinde gelinen noktaya göre karar vereceğiz." 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler