Şükrü Köleoğlu’ndan Levent Ustabaşı’na önemli açıklamalar

Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, gündemden düşmeyen ama devamlı fiyatı aşağı düşen fındıkla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Geçen sene fındığın rekoltesinin 500 bin ton civarında gerçekleştiğini, bu yıl ise 700 bin t

Şükrü Köleoğlu’ndan Levent Ustabaşı’na önemli açıklamalar
Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, gündemden düşmeyen ama devamlı fiyatı aşağı düşen fındıkla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.
Geçen sene fındığın rekoltesinin 500 bin ton civarında gerçekleştiğini, bu yıl ise 700 bin tonu geçtiğini ifade eden Köleoğlu, “Rakamlar ortada… Yapılan spekülasyonlar doğru değil” dedi.
 
2015 rekoltesinin sadece Türkiye’de fazla olmadığını diğer ülkelerde de artış gösterdiğini bu nedenle fındıktaki fiyat düşüşünün doğal olduğunu ifade eden Köleoğlu, son günlerdeki gelişmelerin detaylarını “Azerbaycan’da, Gürcistan’da, İtalya ve İspanya’da da fındık üretimi fazla oldu.
 
Buna bağlı olarak fiyatında düşüş yaşandı.
Piyasaya fındığın inme miktarları da fiyatı etkiliyor.
Tabiki emanete fındık verme reaksiyonu da etkili oluyor” şeklinde özetledi.
 
Devletin, serbest piyasa hareketinin eksik kalan kısımları olan, ürün borsacılığı ve lisanslı depoculuk sistemini bir an önce faaliyete geçirmesi gerektiğini söyleyen Köleoğlu, “
Yıllardır söylüyoruz bu işin çarelerinden bir tanesi de lisanslı depoculuk sistemidir.
Üretici o lisanslı depolara fındığını verip o depolarda bekletecek.
Bu sistemi devlet kurması gerekir” derken bu sistemi şöyle açıkladı; 
“Lisanlı depoculukta, önce fındık üreticiler tarafından depolara getiriliyor. Bu depolarda bulunan silolara göre fındık randımanlarına göre ayrıştırılacak. Neminden rutubetine kadar sınıflandırılacak. 
 
Üreticiye teslim ettiği fındık karşılığı bir belge verilecek. O belgeyle üretici isterse bankada kredi çekebilecek. Yani nakde çevirebilip kullanabilecek. Üretici fındığını bıraktıktan sonra depolara gelip fiyatını kontrol edecek. Kendine en uygun fiyatı bulduğu an elindeli belgeyle satışını gerçekleştirebilecek. Sen fiyatı o depolarda gidip fiyatını takip edip beğenirsen oradan  satacaksın, o depo üzerinden satacaksın.
Tüccarda lazımsa gidip o depodan talip olacak. Bu karşılıklı alış veriş ile ürün borsacılığı sistemi de kurulmuş olacak.
 
Devlet bu sistemi kurduğunda en az 5 yıl üreticilerden ücret almaması gerekiyor ki, insanlar buna alışsınlar.  
2 yıl önce Devlet tarafından Ünye ve Düzce’de bu sistem kuruldu. Depolar tutuldu. Ama  tanıtımı ve uygulaması iyi anlatılıp, doğru yapılmadığından üretici tarafından kabul görmedi. Kısacası iyi anlatılamadı, iyi anlaşılamadı.
 
Giresun Ticaret Borsası tarafından,  Avrupa Birliği fonlarından sağlanan destekle yaklaşık 15 milyon euroluk bir proje ile lisanslı depolar hazırlanıyor. Bu yıl içinde hizmete girecek. Ancak bu depolar Giresun’a bile yetmez. Herz ilde kurulmadılır. Kurulmalıdır, çünkü yer olsa bile Trabzon’dan üretici Giresun’a gidemez. Gitmez. Onun için Trabzon ve diğer illerde de mutlaka hemen kurulmalıdır
 
Depoculuk sistemi için en az 15-20 dönümlük araziye ihtiyaç var. Silolar için özellikle.. 
 
Fındıkta gizli plan gibi şeyler yok.
Fındığın 500 bin ton olduğu yıldaki fiyatıyla 700 bin ton olduğu yıldaki fiyatının bir olması mümkün mü?
 
Trabzon’da,Ordu ve Giresun’dan gelenlerle birlikte Ziraat Odaları eylem yaptı. Neden Giresun’da yapmadılar?  Yabancı yatırımcı diyerek hedef gösteriyorlar. Ama Giresun’da da yabancı yatırımcının fabrikası bulunuyor. Orada neden yapmadılar eylemi? Burada aynı firma 1500 kişi çalıştırıyor.  825 milyon dolarlık ihracatı var. Kapanmasını mı istiyorlar? Üreten, istihdam yaratan bir firmayı, daha fazla yatırım için teşvik edecek yerde, böylesine yanlışlar yapıyorlar.
 
Fındığın fiyatının rekolteden dolayı düştüğünü bildikleri halde ellerinde siyah çelenk taşıyorlar! Yanlış söylem ve eylemlerine bahane arıyorlar. Hele hele Trabzon’dakiler, bindikleri dalı kesiyorlar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber