Suat Hacısalihoğlu her şeyi anlattı!

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu Haber61 TV’nin konuğu oldu. Trabzon’un gündemi programında Levent Ustabaşı’nın sorularını yanıtlayan Hacısalihoğlu önemli açıklamalarda bulundu. "Trabzon’da turizm olarak konuşmak doğru bir başlan

Suat Hacısalihoğlu her şeyi anlattı!

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Hacısalihoğlu Haber61 TV’nin konuğu oldu.

Trabzon’un gündemi programında Levent Ustabaşı’nın sorularını yanıtlayan Hacısalihoğlu önemli açıklamalarda bulundu.

"Trabzon’da turizm olarak konuşmak doğru bir başlangıç olur" diyen Suat Hacısalihoğlu, "Mevcut duruma baktığımızda önemli gelişmeler oldu Turizmin birçok ayağı büyüdü. Trabzon’da doğa tarih, eko Kurvaziyer, kongre ve kış turizmi ön plana çıktı. Bununla birlikte sağlık turizmi ön plana çıkıyor. Biz turizm deyip kısaca geçerdik. Şimdi detaya inme konusu gündeme geldi. Bunları artık çalıştaylarla ön plana çıkarıp detaylı bir şekilde çalışmalarımızı yapıyoruz." ifadelerini kullanarak açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;

YAYIN TEKRARINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN!

DÜNYA TİCARET MERKEZİ VE KONGRE MERKEZİ

Dünya ticaret merkezinin yerine yapılacak merkez ile kongre turizmini ön plana çıkarmak istiyoruz. Öncelikle Trabzon’da kongre merkezi kompleksi olması gerekiyordu. 300-500 kişilik kongreleri bile toparlayamıyorduk özellikle son zamanlarda Trabzon hızlı bir şekilde yapılanmaya girdi. Burada 3 bin 500 kişilik bir kongre merkezi. Fuar alanı ve otel burada yapılacak. En az 2 bin yatak kapasitesi lazım. Bölgedeki mevcut otelleri ve yapılmakta olan otelleri de göz önüne aldığımız da buna rahatlıkla ulaşacağız ve uluslararası kongreleri burada yapacağız. Kongre turizmi kış döneminde boş kalan otelleri doldurmak ve insanları Trabzon’a çekmek için gerekli. Bunun yanında uluslararası kongreleri Trabzon’a almak içinde belli bir çalışmamız var. Bunu da yakın zamanda açıklayacağız. Otellerimizin belli bir müşteri potansiyeli var. Bunu koruyup bunun üzerine yeni müşteriler alması gerekiyor. Bunu kışın kongre turizmi ile karşılaştığımızda sorun kalmayacak.

UZUNGÖL KAYAK MERKEZİ

Uzungöl’de bir kış turizmi planımız vardı. Bu konuda proje çalışmaları tamamlandı. Kayak tesisi için yatırımcı arıyoruz. Burada yapılacak olan kayak tesisi ile Uzungöl kışında dolu olacak. Burası yabancılar için önemli bir destinasyon haline geldi. Uzungöl sadece Trabzon’a değil bölgeye de turist çekiyor. En kısa zamanda burada kayak tesisinin ekipmanları en kısa zamanda yapılır ve burası bir cazibe merkezi haline gelir.

Trabzon’da kayak merkezi olarak olabilecek Zigana, Çakırgöl ve Uzungöl’de kar kalitesi bakımından kendini kanıtlamış. Zigana’da ve Çakırgöl’de kar sıkıntısı yok. Uzun gölde de yapılan çalışmalar sonucunda kar sıkıntısı yaşanmayacak. Kayak yapma süresini uzun tutmak amacı ile mekanik kar yapma tesisi kuruluyor. Buraları besliyorlar ve süreyi uzatıyorlar. Zigana’daki kayak tesislerinde böyle bir sistem olmadığı için kar yağıyor eriyor.

YATIRIM ADASI

Burada proje hazırlandı. Bu alanın dolgu projesi ön plana çıkıyor. Gerekli müracaatlarımızı yaptık. ÇED ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Cumhurbaşkanı’mız hala bu projeye desteğini sürdürüyor. Bakanımızı Süleyman Soylu Bey’de desteğini veriyor ve diğer bakanlıklarla ilişkilerde yardımcı oluyor. Arsin ve Büyükşehir belediyesi ve Vali Bey’de başta olmak üzere takip ediyoruz. Şehir olarak beraber yola çıktığımız DOKA Genel Sekreteri projeleri takip ediyoruz. Dolgu için protokolleri hazırlıyoruz. Henüz tam tarih belli değil ama takibini yapıyoruz. Yatırımcılarımız var. İzinler halledildi mi yatırımcılara problem göstermeden bu işi çözeceğiz. Burası 10 kişinin üzerinde istihdam sağlayacak. Trabzon ve bölge için önemli bir yatırım olacak.

 

DEVAMI İKİNCİ SAYFADA

DEMİRYOLU

Trabzon’da demiryolu hep önem arz etmiştir. Bizim demiryolu Trabzon Erzincan ve Batum’dan gelecek olan yol. En önemli konu Trabzon Erzincan bağlantısı. Gümüşhane bölgesi maden yatakları çok yoğun olan bir bölge bunların çıkarıldıktan sonra önemli bir lojistik hareketi var. Karayolu ile olduğunda rekabet edemezsiniz. Bunun demiryolu ile olması gerekiyor. Lojistik açıdan maliyetler düşün olunca rekabet edebilirsiniz. Burada yapılacak demiryolu daha çok insan değil yük taşımacılığı yapılması için kurulması gerekiyor. Bu proje inanıyoruz ki yatırım planına dâhil edilecek ve bölgenin gelişmesine büyük katkı sağlayacak. Batum’dan Türkiye’ye girecek olan demir yolunun önemli bir proje olacak ve Batum2dan Samsun’a kadar uzanan bir proje olacak ve bölgeye çok büyük bir katkı sağlayacak. 3.5 Milyar TL’lik bir proje oldu yapılan fizibilite sonucunda. Yatırım programı içine alınıp etap etap projeye başlamasıdır arzumuz. Bölgede bu kadar bakan varken Demiryolunun yapılmasının gerektiğini düşünüyorum. Bizlere düşen projelerin hazırlanması ve bu projelerin yapılamasın konusunda izinlerin alınması bakanlara büyük görev düşüyor.

ŞİNİK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Şinik OSB konusunda bir yatırım projesi var. Ve projeler hazırlanıyor. Bakanlarımızın destekleri var. Bu konuda hepsi büyük gayret gösteriyor. İstedikten sonra her şey oluyor. Bu dönem çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum.

TÜRKİYE RUSYA GERİLİMİ

Şuanda en önemli güncel konularımızdan bir tanesi Rusya ilişkileri. Uçak düşürme konusun olmadan önce Başkonsolosumuzla sürekli görüşme halindeyiz. Bu görüşmeler kapsamında Karadeniz’de yapılacak olan doğalgaz projesi. Dost olan iki ülke arasında olumsuzluk yarattı. Ticari ilişkilerde olumsuz etki devam ediyor. Sadece bizim değil onlarında bize taptıkları ihracatta sıkıntı yaşanıyor. Maliyet açısından en uygun ürünü bizden alıyorlardı. Her iki tarafında daha fazla zarar görmemesi adına gerekli şekilde bu olayın kapatılmasını istiyoruz. Sayın Putin’de sağduyu ile karar verir ve ilişkiler eskisi gibi iyi niyet içinde devam eder. Bundan en az şekilde etlenmemiz için liderler bunu sonlandırırlar. Biz bunu istiyoruz. Bahsedilen rakamlar önemi rakamlar bunun için bu konunun bir an önce çözülmesi gerekir. Geleceğe dönük ortak projeler çok. Önümüzdeki süreçte bir tarım fuarı yapılacaktı. Şu aşamada ne olduğu belli değil. Türkiye’den kapı üzerinden Rusya’ya girişlerde sıkıntı yaşanıyor. Her şey bir anda bu olayla kilitlendi. Bu sorunun çok ivedilikle çözülmesi gerekiyor.

İŞYERİ KİRASI KONUSU

İşyeri kirasının düşük ya da yüksek olması yaşanan hareketliliğe bağlı. İşyeri kiraları olarak Trabzon AVM’lerin açılması ile merkezde bir düşü var. Ama bazı yerlerde değerini korumaya devam ediyor. İşletme giderleri de AVM’lerde çok yüksek. Bununla ilgili sıkıntılar bize geliyor. Şehir merkezlerinin de hareketli olması gerekiyor. Buralar çok önemli yerler. Buralarda kalan insanlar hemen çarşı pazara inmek istiyor. Burada ücretleri yüksekliği konusunda denetlemeler sürüyor.

Trabzon’da noksanlarımız var. Büyüdükçe noksanlarımız artacak. Trabzon en yaşanabilir şehir olmaz özelliğini kaybetmemek için sürekli çalışmalı ve bu noksanları çok hızlı bir şekilde çözmemiz gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber