Semih Sarıalioğlu: "Haksız rekabet ortadan kalkacak"

Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkan Adayı Semih Sarıalioğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın açıklamalarını değerlendirdi.

Semih Sarıalioğlu: "Haksız rekabet ortadan kalkacak"

Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, artık yetki belgesi olmadan emlakçılık yapamayacaklar.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın, taşınmaz ticaretine ilişkin yönetmelik değişikliğiyle, emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılmasını, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçladıklarını belirterek, artık yetki belgesi almadan emlakçılık faaliyeti yapılamayacağını ve belgesi bulunmayan işletmelerin ilan sitelerine üye olamayacağını’ açıklamasının ardından yetki belgesi almayanlar artık sektörde faaliyet gösteremeyecekler.

Kararı çok doğru bulduğunu dile getiren Trabzon İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkan Adayı Semih Sarıalioğlu, “Ticaret Bakanımız Sayın Ruhsar Pekcan’a, taşınmaz ticaret yönetmeliğini değiştirdiği için çok teşekkür ediyorum. Düzenlemeyle emlakçılık faaliyetlerinde hizmet kalitesinin artırılacağı gibi, haksız rekabet ortadan kalkacak ve kayıt dışı emlakçılık da önlenmiş olacak. Bu sayede emlakçılık faaliyetlerinin adil rekabet koşullarında, kolay, hızlı ve güvenli bir ortamda yapılmasını sağlanacak. Sektörümüz daha nitelikli hale getirilerek sağlıklı bir işleyişe kavuşacaktır” dedi.

Yetki belgesi olmayanların ilan sitelerine üye olamayacağını vurgulayan Sarıalioğlu, “Tüm ilanlarda yetki belgesi numarasına yer verilmesi ve yetki belgesindeki işletme adı veya unvanının kullanılmasının zorunlu olacak. Taşınmaz ilanlarında, taşınmaza ilişkin bilgilerin eksik veya yanlış verilmesi ya da harita üzerinde taşınmazın yerinin hatalı işaretlenmesi gibi tüketicileri yanıltıcı hiçbir bilgiye yer verilemeyecek. Bu yükümlülüklere uymayan işletmelere Bakanlığımızca idari para cezası uygulanacak. Diğer taraftan, işletmelerin taşınmaz satış ilanlarının yayınlandığı ilan siteleri, yetki belgesine sahip olmayan işletmeleri üye yapamayacak, ilanlara ilişkin talep ve şikayetleri etkin şekilde sonuçlandıracak, ilan ve üyeliklere ilişkin ihtiyaç duyulan tüm bilgileri Bakanlığa iletecek. Vatandaşlarımızın, ticari faaliyet kapsamında olmayan taşınmaz ilanlarına ise herhangi bir kısıtlama getirilmemektedir. Bu ilanlar eskiden olduğu gibi verilmeye devam edilecek. Yapılan düzenlemeler sayesinde yetkisiz verilen ve aldatıcı niteliği bulunan ilanların sebep olduğu haksız rekabet ve tüketici mağduriyetleri önlenirken, yetki belgesiz ticari faaliyetler de Bakanlıkça takip edilerek cezalandırılabilecek” diye konuştu.

100 SAATLİK EĞİTİM ŞARTI 

Sarıalioğlu, yetki belgesi için eğitim şartının olduğunu da kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bundan böyle, yeni bir emlak işletmesi açılabilmesi için taşınmaz ticareti konusunda en az 100 saatlik eğitim alınması ve mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danışmanlığı yapılmış olması gerekmektedir. En az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak. Ayrıca, emlak işletmesi sahipleri ile şirket yetkililerinin Seviye 5, emlak işletmesinde sigortalı çalışanların ise Seviye 4 mesleki yeterlilik belgesi ile faaliyet gösterme yükümlülüğü olacak. Bu sayede sektördeki iş gücünün niteliğine önemli katkı sağlanacak ve tüketicilerin daha kaliteli hizmet alması mümkün olacak."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler