Sebahattin Arslantürk: "Kahverengi Kokarca ile ilgili kimyasal ve biyolojik mücadele sürüyor"

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk Haber61 TV mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.

Sebahattin Arslantürk: "Kahverengi Kokarca ile ilgili kimyasal ve biyolojik mücadele sürüyor"

HABER61 - HABER SERVİSİ

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk Haber61 TV mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.

Arslantürk, "Bu yıl Trabzon Günleri'nin 14.'sü düzenleniyor. Her geçen yıl ilgi alaka ve etkinliğin boyutu daha da büyüyor. Ziyaret edenlere baktığımda Trabzon dışından gelen yüzler görüyorum. Tabii bu çok önemli." dedi.

Fındıkta 'Kahrevengi Kokarca' hakkında önemli bilgiler veren Arslantürk, "Kahverengi Kokarca ülkemize iki yıl önce giriş yaptı. İlgili uzmanların ifadesine göre dünyaya gelmiş en zararlı böcek türü. Onunla ilgili üç ay önceden bizde bir Bakanlık nezdinde girişimde bulunduk. Biz gerekli önlemi alma adına ne gerekiyorsa yapıyoruz. Bir taraftan kimyasal mücadele devam edecek fakat onun yanında biyolojik mücadele konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Umarım kısa zamanda sonuç alırız. Ülkemize fındıkta verdiği hasar çok ciddi boyutta. Eğer gerekli önlemleri almazsak ülkenin her yıl 1 Milyar Dolar civarında zarara uğrayacağını öngörüyoruz. O yüzden konuyla hassas bir şekilde ilgileniyoruz." dedi.

Üreticiye verilen teşviklerin fındık dışında kullanılması konusuna açıklık getiren Arslantürk, "Geçen hafta içerisinde Ordu'da ir çalıştay düzenlendi. Katılımcıların ortak fikri, bu tür gelir destekleri devam etsin fakat, ürünün üretimine, kalitesine odaklı bir yapıya dönüşsün oldu. Aynı fikri biz de savunuyoruz. Mutlaka üretim ve kalite odaklı, sürdürülebilir bir geleceği olan bir fındık politikasını hayata geçirmek durumundayız. Bakanlıkta aynı görüşte. Önümüzdeki günlede bu tür destekler daha da renklendirilecek. Sektörün istediği ve ihtiyaç duyduğu da bu." dedi.

Fındıkta bu yıl beklenen rekolte hedefi sorusuna,"Türkiye'de 720 Bin hektarlık alanda üretim yapıyoruz. Malesef 70 kilolara üretim düştü. Bizim hedefimiz 1,5 Milyon Ton üretim yapmak ve tamamını dünyaya satmak." ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler