Salih Cora: “Milletvekilliği yapmaktan feragat edebilirim”

AK Parti Trabzon Milletvekili Avukat Salih Cora, Haber61 TV’de Aleni Sorular programına konuk oldu.

AK Parti Trabzon Milletvekili Avukat Salih Cora, Haber61 TV’de ekranlara gelen Atakan Kadıoğlu’nun hazırlayıp sunduğu ‘Alen sorular’ programına konuk oldu.

Özel hayatı, siyaset yaşantısı ve birçok konuda çok özel açıklamalarda bulunan Salih Cora, içinde uhde olan ve “bir dönem daha milletvekilliği yapmaktan feragat edebilirim” diyecek kadar önem verdiği Trabzon için düşündüğü projeyi anlattı.

Cora, Trabzonspor Başkanının Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etmemesi konusundaki soru üzerine ise “Trabzonspor’da yöneticilik yapmış, Trabzonspor üyesi, Türkiye’nin en güzel şehrinin belediye başkanı olmuş birisini mevcut Trabzonspor Başkanının elbet ziyaret etmesi nezaketen gereğidir” dedi.

Salih Cora: “Milletvekilliği yapmaktan feragat edebilirim”

“BİR DÖNEM DAHA MİLLETVEKİLLİĞİ YAPMAKTAN FERAGAT EDEBİLİRİM”

Trabzon için yapılmasını istediği ve içinde uhde kalan bir proje olarak yaylalara işaret eden Salih Cora, “Onu yapabilirsem “bir dönem daha milletvekilliği yapmaktan feragat edebilirim” diyebileceğim husus şudur; Bunu Cumhurbaşkanımızla da görüştük. Ben yaylalarda büyümüş birisiyim. Yaylacılık kültürünün Trabzon’da deniz kültüründen daha önde gittiğini görüyorum. Yaylacılık kültür var, bizde bizim bölgemizde küçükbaş hayvancılık yok büyükbaş hayvancılık var. 4342 sayılı Mera kanununun 20. Maddesinde inşaat yasağından bahsediyor. Ağıllar, sundurmalar, geçici barınaklar, turizm alanları falan yapabilirsin, başka inşaat yapamazsın. Bu Karadeniz Bölgesinde büyükbaş hayvancılık yapamazsın. Sabah hayvanlarını köyden yaylaya çıkaracaksın akşamda geri göndereceksin ki yasaya uygun hareket etmiş olacaksın. Bunu yapamadığımız için ciddi bir kaçak yapılaşma söz konusu. İmar Barışı yasasında emeği olmuş birisiyim. Katkı sağladık ve oralara yaylaları dahil ettik ama sorunu çözmedik. Geleceği değil geçmişi çözdük. Yüzyıllık devlet-millet kavgasını sonlandırdık ama geleceğe yönelik bir perspektif ortay koyamadık. Ben istiyorum ki yaylalarımızda da kullanılmayan kötü yerlerin imara belirli standartlar dahilinde, geleneksel mimariye uygun, köy kanununda belirtilen 60 metrekare alan üzerine ahırla beraber bir bina yapılabilmesini, tek tip belirli alanda olması geriye kalan yerlerinde hayvanların istifade edeceği şekilde açılması. Benim en önemli şeyim Karadeniz bölgesindeki bu sorun. Bugün elektrik bağlatılmasından tutun da insanların oralardan göç sorununa kadar, yaşam kültürüne kadar her şeyi etkilediğini düşünüyorum. Bölgemdeki en önemli meselenin bu olduğunu düşünüyorum. Yasak kaçağı teşvik ediyor. Büyük binaları YAYDES projesiyle ileri de yıkacağız. Kanun çıkarsa belirtilen yerde geleneksel mimariye uygun, belirli ölçülerde fiziki ortamlar oluşturacağız. Benim hayalimde çıkarmak istediğim kanunlardan biri budur” şeklinde konuştu.

“ÇEVRE YOLUNUN BAŞLADIĞINI GÖRMEK İSTİYORUM”

Cora, Trabzon için içinde uhde kalan, yapılmasını istediği proje sorusuna ek olarak “Birde çevre yolunun başladığını görmek istiyorum” dedi.

“TRABZONSPOR BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU’NU ZİYARET ETMELİDİR”

Trabzonspor Başkanının Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret etmesi gerektiğini vurgulayan Salih Cora, “Trabzonspor’da yöneticilik yapmış, Trabzonspor üyesi, Türkiye’nin en güzel şehrinin belediye başkanı olmuş birisini mevcut Trabzonspor Başkanının elbet ziyaret etmesi nezaketen gereğidir. Trabzonspor başkanı Sadece bir siyasi partiyi değil bütün siyesi parti liderlerini ziyaret etmelidir. En çok hangisinden istifade etmesi gerekiyorsa en fazla onu ziyaret etmelidir. Herkesi en güzel şekilde ağırlaması gerekiyor. Siyaset yapmamalıdır, siyasetin üstünde olması lazım. Trabzonsporlu siyasetçilerde Trabzonspor’u siyasetin bir malzemesine konu etmeden Trabzonspor’u siyaset üstü görüp ona hep katkı ve fayda sağlaması gerekiyor. Yaklaşım bu doğrultuda olması lazım. Bu minvalde ziyaret etmesinin daha doğru olabileceğini düşünmüştüm. Çatışma kültürü diyebiliriz de buna. “Eğer onu ziyaret edersem farklı yerlerin bir tavrını hissedersem, oradan bir zarar görebilir miyim” endişesiyle bir ikilem yaşandı. Çatışma ikilemi diyebiliriz. Ben AK Parti’nin içerisindeyim. Biz böyle yaklaşmıyoruz ama kendi içlerinde bir ikilem yaşamış olabilirler. “Acaba ziyaret etmenin farklı yerlerde farklı bir yansıması olur mu?” Onun endişesini taşımış olabilirler. Benim yorum yapmam şık olmayabilir ama benim görüşüm ziyaret edebilir. Ziyaret ettiği zaman Trabzonspor Başkanı kim olursa olsun “biz orada seçim kaybettik, ziyaret ettiniz” gibi bir yaklaşım olabilir mi? Bu algıyı oluşturanlar “AK Parti böyle yaklaşımlı bir siyasi partidir, ya taraf olacaksın ya bertaraf olacaksın” gibi bir anlayışımız yok ki. Herkesin farklı düşünme kültürü demokrasimizin temel unsurlarından biridir. Seçimler olacak, sandıklar olacak, biz sandığa en fazla sevgi, saygı ve hürmet gösteren bir siyasi partiyiz. Sonuçta adam sandıktan çıkmış. YSK iptal etti, tekrar sandığa gitti, ezici çoğunlukla tekrar çıktı. Buna saygı duyacağız. Sonuçta yaptığı ve yağmadığıyla millet değerlendirecek kendisini. İyi şeyler yaparsa millet tekrar seçer, belki başka noktaya taşır. Bizden kaynaklı bir şey yok. Sportif başka bir şey olur onu ben bilemem. Benim kişisel görüşüm ziyaret edebilir. Ben AK Partili Trabzonspor Başkanı olsam böyle bir gelişmeden sonra nezaketin gereğini yerine getirirdim” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZ FENERBAHÇELİ İSE BENDE TRABZONSPORLUYUM”

Trabzonspor’un her zaman yanında olduğunu belirten Salih Cora, “ben Trabzonspor’un her zaman yanında olan bir siyasetçiyim. Trabzonsporluyum her şeyden önce. Şunu derim; “Cumhurbaşkanımız Fenerbahçeli ise bende Trabzonsporluyum. Bitmiştir.” CHP’li bir milletvekili de Kılıçdaroğlu Fenerbahçeli ise ben de Trabzonsporluyum diyebilir. Liderlerin tercihleri farklı, yaşadıkları yer, geçmiş, yaşları vs. Onlar Trabzonspor’dan önce doğdular, ne yapabilirsin? Ama ben Trabzonsporluyum, Trabzonspor’a kalpten aşık denilebilecek bir durumdayım. Trabzonspor’la ilgili Türkiye’de en etkili eylemlerden birisini biz yaptık. Galatasaray maçından sonra TBMM’nin salonunu kullanarak, Trabzonspor forması giyip hakeme kırmızı kart gösterip ve o hakemin hakemliğini, düdüğünü asmasına neden olan, hakemlik hayatının sona ermesine neden olan bir yaklaşım ortaya koyduk. Zamanı geldiğinde Federasyonu istifaya davet edip istifasını sağlayan, MHK’yı istifaya davet edip istifasını sağlayan bir yaklaşımda olduk. Biz bunu Trabzonspor’dan bağımsız yaptık, Trabzonspor’un bir yönlendirmesi yoktu. Bu yılı istisna tutuyorum ama görev süremiz içinde masaya yumruğumuzu vurmamız gereken anlarda vurduk, konuşmamız gereken yerlerde konuştuk. En üst mercilerle de bunları müzakere ettik. Her zaman Trabzonspor’un hakkını hukukunu koruma noktasında orayı bir kırmızı çizgi olarak belirledik. Bir durum olduğunda direk telefonu açıp “bu nedir, görmedi mi, hata mı var, kasıt mı var, ne yapıyorsunuz? Bunu bir daha baksanıza? Derim yani, Dedim de. Çekinmem kimseden. Bir nezaket bir üslup içerisinden. Şunu yapın demem, benim takımıma yapılmasın istemediğimi başkası için istemem. Ama bir hukuksuzluğu, bir yanlışı, bir kasıt ihtimalini gördüğüm her yerde yetkili merci neresi varsa onlarla görüşmüşümdür. Bunu kendi bağımsız duruşumla beraber, Trabzonsporluluk duruşuyla yapmışımdır” şeklinde konuştu.

TBMM’DE TRABZONSPORLU 70 MİLLETVEKİLİ VAR

TBMM’de Trabzonsporlu çok sayıda milletvekili olduğuna değinen Salih Cora, “Trabzonsporlu çok sayıda vekil var. Çok etkili yerlerde kişiler var. Plan bütçe komisyon üyesiyiz, AK Partili 15 Milletvekiliyiz orada, 10 kişisi Trabzonsporlu. Uşak, İzmir, Erzurum, Antalya, Bursa milletvekilleri Trabzonsporlu. Büyük bir güç. Trabzonspor başkanı ve yönetimi milletvekillerini de ziyaret etmesi lazım. Bunlar Trabzonsporludur. Onlarla bir yemek ortamında konuşmak, maçlarda davet etmek. Trabzonspor’u Trabzonspor yapan hasretlerdir aslında. Trabzonsporlu olan en az 70 milletvekili var. 600 içinde de iyi bir rakam. Trabzonlu milletvekili sayısı toplamda 26 şuanda bütün siyasi partilerden. Birlikte maç isliyoruz. CHP’li Ahmet Kaya ile çok sık yaparız futbol sohbeti. Hüseyin hocamla zaman zaman yaparız. Kendi milletvekili arkadaşlarımızla. Trabzonspor yendiğinde de yenildiğinde de hemen milletvekilleri bizi görür “ya nasıl olur böyle bir şey”, “ne güzel gidiyorsunuz, iyi gidiyorsunuz”, Şurada eksik var” gibi söylerler. Bu konuda en duyarlı Fenerbahçeli olmasına rağmen Volkan Bozkır’dır. Futbolu çok iyi analiz ediyor, yorumluyor. Trabzonspor-Fenerbahçe muhabbetlerini en sık yaptığımız kişidir. Futbol muhabbeti meclisin vazgeçilmez sohbetlerinden biridir. Öyle dönemlerde muhalefet-iktidar hiç farketmiyor, takımların iktidarı takımların muhalefeti söz konusu oluyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler