Salih Cora'dan erken seçim açıklaması: Ne erken ne de hemen...

AK Parti Trabzon Milletvekili CORA, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen seçim kanunu ile ilgili detayları paylaştı.

Salih Cora'dan erken seçim açıklaması: Ne erken ne de hemen...

Milletvekili Seçim Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanuna göre, seçimlerde %10 olarak uygulanan ülke seçim barajı %7'ye indirildi. İttifakın aldığı oy toplamı ülke barajını geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak yapılacak. Salt TBMM'de grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olamayacak.Milletvekilleri tuzluk gibi bir oradan bir buraya taşınmayacak.

Kanunla ilgili detayları paylaşan AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, kanun teklifinin kabul edilmesiyle birlikte erken seçim tartışmalarının da son bulduğuna dikkat çekti.

Kanundaki maddelere genel olarak değinen CORA, “Seçimlerde %10 olarak uygulanan ülke seçim barajı %7'ye indirildi. Milletvekili dağılımı direkt partiler üzerinden yapılacak (İttifaklar üzerinden değil). Partilerin seçime katılabilmeleri için sadece teşkilat kurma ve kongrelerini yapmaları yetecek. İl Seçim Kurulu Başkan ve üyeleri ile İlçe Seçim Kurulu Başkanları birinci sınıfa ayrılmış hakimler arasından kura ile belirlenecek. YSK, görme engelli seçmenlerin kullanabilmesi için oy pusulalarına uygun şablon sağlayacak. Bir parti, başka partinin üyesini ancak kendi rızası varsa sandık kurulu üyesi gösterebilecek. Mahalli idareler seçimlerinde, güncellemeler bir yıl önceki seçmen kütüğü üzerinden yapılacak. Daha önce seçmen olan birinin, bir şekilde adresi kapansa dahi son seçmen olduğu yerde seçmen olma hakkı devam edecek. Kılıçdaroğlu’nun yaşadığı dramatik durum bir daha yaşanmayacak. Bu maddeye belki de en çok o sevinmiştir.” dedi.

CORA, “Değişikliklerle ülkemizin demokratik ülkeler arasında yerinin daha da sağlamlaşması, Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi ile ulaşılan yönetimde istikrarın temsilde adalet ile güçlendirilmesi amaçlanmıştır. Ülke seçim barajında indirim yapılarak daha fazla partinin, daha fazla görüşün Meclis'te bulunması sağlanmıştır. Yeni dönemde de ittifakların devam etmesinin, daha demokratik daha katılımcı bir Meclis olmasını önemsiyoruz. Barajın düşmesi ittifakı bozan bir tarz değil.” ifadelerine yer verdi.

“Milletvekili Seçimi Kanunuyla birlikte siyasi partiler, seçim bölgesinde gerekli oy oranına ulaşmadan içinde bulunduğu ittifakın artık oyundan faydalanarak milletvekili çıkaramayacak.” diyen CORA, sözlerini şöyle tamamladı: “Milletvekili dağılımı direkt partiler üzerinden yapılacak. Genel baraj ittifakla geçilebilecek ancak milletvekili çıkarmak partinin kendi oyuna bağlı. Ayrıca Anayasa'nın 67. maddesi gereğince kanun, yürürlüğe girdikten itibaren 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz. Bundan dolayı hemen seçim, erken seçim gibi gereksiz tartışmalar da son bulmuştur. Her şey zamanında, seçim de zamanında yapılacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2023 Haziran’da yapılacaktır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler