Rize'de Kurtarma Operasyonu!

Rize'de Merkeze bağlı Lahana Mahallesi'nde yaşayan ve kalp rahatsızlığı bulunan Demir Ali Kandemir (52) ve ailesi kışlık erzaklarının bitmesi üzerine şehir merkezine inerek alışveriş yaptıktan sonra evlerine gitmek için harekete geçti. Kandemir, evinin yo

Rize'de Kurtarma Operasyonu!
Rize'de Merkeze bağlı Lahana Mahallesi'nde yaşayan ve kalp rahatsızlığı bulunan Demir Ali Kandemir (52) ve ailesi kışlık erzaklarının bitmesi üzerine şehir merkezine inerek alışveriş yaptıktan sonra evlerine gitmek için harekete geçti. Kandemir, evinin yolunun buzla kaplı olması ve araç çıkamamasından dolayı ailesi ile birlikte dolmuşa binerek, Rize Dağsu Mahallesi'ne ulaştı. Dik yokuş inmenin kendisine zarar vermeyeceğini düşünerek harekete geçen Kandemir ailesi, evlerine ulaşmak için yürümek zorunda oldukları 2 kilometrelik yolun kardan kapalı olduğunu gördü.
 
20160127aw643639_02.jpg
 
Tekrar geri dönme şanslarının olmadığını düşünen Kandemir ailesi, yaya olarak evlerine gitmeye karar verdi. Ancak yer yer kar kalınlığının 2 metreyi bulduğu bölgede yürümekte dahi zorluk çeken aile, 100 metre hareket ettikten sonra eve ulaşamayacaklarını düşünerek, cep telefonu ile ulaştıkları 112 ekiplerinden yardım istedi.
 
Demir Ali Kandemir ile birlikte olan eşi Havva (45) ve kızları Ayşegül (22) ile Dilara Kandemir (18) yardım gelene kadar bulundukları bölgeye yakın bir evde sığınmaya karar verdiler. Donma tehlikesi geçiren aile, Hasan Sırtlıoğlu'nun evine sığınarak yardım gelmesini bekledi.
 
20160127aw643639_03.jpg
 
Rize Valiliği Kriz Merkezi yetkilileri mahsur kalan aileye ulaşmak için Rize Arama Kurtarma Ekibini (RİKE) görevlendirdi. Yoğun kar dolayısıyla köye araçla ulaşamayan ekipler durumu merkeze bildirdi. Ekipler bir kilometrelik yolu yaya yürüdükten sonra ailenin bulunduğu eve ulaştı. Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personelleri tarafından donma tehlikesi geçiren aileye sığındıkları evde ilk müdahaleleri yapıldı.
 
Kapalı olan köy yolunun açılması için Rize Belediyesi'ne bağlı ekipler iş makinesi ile köyün yolunu ulaşıma açmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 5 saat Sırtlıoğlu'nun evinde sığınan aile, sağlık ekiplerinin ayakta tedavisinin ardından durumlarının normalleşmesi üzerine evlerine gitmek istedi. Bunun üzerine UMKE aracına bindirilen aile, belediye ekiplerinin yol açma çalışmasının ardından yaklaşık 8 saatlik çalışmanın sonucu evlerine bırakıldı.
Baba Demir Ali Kandemir, yaptığı açıklamada, “Kendim kalp hastasıyım. Alttan yukarı çıkmakta zorlandığım için yukarıdan aşağı inmek için dolmuşa bindik. Eve gitmek için yürümek zorunda kaldık. Yola geldiğimizde de yolun kapalı olduğunu gördük. Kapalı yolda ayak izi olduğunu görünce yürümek istedik. Fakat 10 metre ilerledikten sonra geri dönme şansımız dahi kalmadı. Bunun üzerine komşumuzun evine gitmek için harekete geçtik. Ufak çocuğumun ayağından ayakkabıları çıktı. Dursam duramıyorum. Çıkarıp montumu sarsam orada bekleyemiyorum. Orada yardım gelmesini bekleseydik donarak ölmüştük. Eşim canını dişine takarak yürüme yolunu vücudu ile açtı. Şimdi bu eve sığındık. Sağlık ekiplerimiz müdahale etti” dedi.
 
Anne Havva Kandemir ise, “Yolda çok aşırı derece kar vardı. Gücümüz bitti. Çocuklarımın ayağından ayakkabıları çıktı. Ne ileri gidebiliyorduk ne de geri dönebiliyorduk. Çok zor durumdaydık. Can havliyle bu eve sığındık” ifadelerini kullandı.Soğuktan dolayı çok üşüdüklerini kaydeden anne Kandemir, “Donmak üzereydik.Ayaklarımız kara basmasın diye toprak bir alan aradık ama bulamadık. Büyük kızım yardım gelene kadar elektrik direğine çıkmak istedik. Küçük kızım ise çocuğum ayakkabıları ayağından çıkmış o halde yüzü gözleri kızarmış şekilde görünce bende kendimi kaybettim. Kardan çıkmak için vücudumla yol açtım. Soğuktan çok üşüdük” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler