Perakendeciler Trabzon'da buluştu

"Karadeniz Perakende Zirvesi" Trabzon'da yapıldı.

Perakendeciler Trabzon'da buluştu

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek, federasyon çatısı altında güçlerini birleştiren yerel zincirlerin, imza attıkları 30 milyar lirayı aşkın ciro ile Türkiye ekonomisi içinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.


Altunbilek, Yomra ilçesindeki bir otelde organize edilen "Karadeniz Perakende Zirvesi"nin açılış bölümünde yaptığı konuşmada, perakende sektörünün bugününü tartışmak ve yarınını şimdiden şekillendirmek için 20 yılı aşkın süredir Türkiye'nin farklı illerinde perakende konferansları gerçekleştirdiklerini belirtti.

Türk gıda perakendeciliğinin son 20 yılda büyük mesafeler kaydettiğini vurgulayan Altunbilek, yerli ve yabancı sermayeli perakende zincirlerinin bu süreçte önemli başarılara imza attığını ifade etti.

Perakende Trabzon'da buluştu

Altunbilek, federasyonun, üyeleri olan yerel perakendecilerle birlikte sektördeki bu değişimin, dönüşümün, gelişmenin önemli bir parçası olduğuna işaret ederek, "Federasyon olarak Türkiye genelindeki 334 üyemiz, 3 bin 478 satış noktamız, 67 bin çalışanımız ve 2 milyonu aşkın metrekare alanımız ile sektörümüzde çok önemli bir gücü temsil ediyoruz." dedi.

Türkiye genelinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde toplam 16 derneğin çatı örgütü olduklarını anımsatan Altunbilek, "Federasyonumuz çatısı altında güçlerini birleştiren yerel zincirlerimiz, imza attıkları 30 milyar lirayı aşkın ciro ile Türkiye ekonomisi içinde önemli bir yere sahip durumda. Biz, üreticimiz, tedarikçimiz, iş ortaklarımız ile 2 milyonu aşkın büyük bir aileyiz. Kurduğumuz bu bağ ile yerele, ülke ekonomimize olan katkımızı her geçen gün artırmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Perakende Trabzon'da buluştu

Altunbilek, yarışı yan yana market açarak, 'market sayımız bu kadar oldu' diyerek yapmadıkları ve agresif tutumları olmadığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Var olan konumumuzu sürdürmek için sektörümüzün önünde engel olan sorunlara çözüm üretmek için çalışıyoruz. Çalışanlarımızın eğitimi için Türkiye'yi tabiri yerindeyse karış karış dolaşıyoruz. Yeni teknolojilere yatırım yapıyoruz. Üyelerimize, çalışanlarımıza, üreticimize, tedarikçimize, iş ortaklarımıza, marketlerimizden alışveriş yapan müşterilerimize değer yaratmak için zaman mefhumu gözetmeksizin çalışıyoruz. Bu yaklaşımımız neticesinde toplam market grupları içerisindeki istihdam payı yüzde 40'a ulaşan yerel zincirler olarak satış payımız yüzde 35,3'e, toplam gıdadaki yerellerin satış payı ise yüzde 9,8'e ulaştı."

Türkiye'de son 2 yılda yaşanan olumsuzluklara rağmen 2023 hedeflerinin değişmediğini belirten Altunbilek, "70 milyar lira ciro hedefi ile yerel zincirler mücadeleyi sadece kendi adına değil, ülkemiz adına yürütüyor. Bu noktada perakende konferanslarını sektörün tüm taraflarının bir araya gelmesi ve sorunlarımıza çözüm üretebilmesi adına oldukça önemsiyoruz." dedi.

Perakende Trabzon'da buluştu

"HÜKÜMETİMİZCE VERİLECEK GÖREVLER HER NE İSE YAPMAYA HAZIRIZ"

Altunbilek, gıda fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Gıda fiyatlarındaki artış yakın geçmişte hükümetimizin de gündeminde yer aldı ve sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile fiyat artışları yakın markaja alındı. Federasyon olarak gıda fiyatlarının düşürülmesi için önlem alınması yönünde hayata geçirilen bu girişimden büyük bir memnuniyet duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Tüm yatırımımızı bu ülkeye yapıyor, önemli oranda istihdam sağlıyor, müşterilerimizin aile bütçesini düşünerek raflarımızda satışa sunduğumuz yerel markalarla yerel ekonominin canlanmasına destek veriyoruz. Yerel perakendeciler olarak gıda fiyatları artışlarında tabiri yerindeyse günah keçisi olarak bizlerin olmadığı, tüketicilerimizin alışveriş sepetlerini daha ucuza doldurabilmeleri için hükümetimizce bizlere verilecek görevler her ne ise yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim."

Bu anlamda kısa süre önce Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'yi ziyaret ettiklerini anlatan Altunbilek, "Ziyaretimizin ana gündem maddesi, kısa süre önce yayımlanan sebze ve meyvelerin toptan ve perakende ticaretinde uyulması gereken standart uygulamalara ilişkin usul ve esaslar hakkındaki tebliğ oldu. Heyet olarak, hayata geçirilmesi planlanan tebliğle ilgili görüşlerimizi Bakanımızla paylaştık. Tebliğ ile gündeme gelen soğuk reyon uygulamasının marketlerde ciddi bir maliyet yükü oluşturacağını, bu konuda desteklerimizi dile getirdik." diye konuştu.

Perakende Trabzon'da buluştu

Altunbilek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanımız, tebliğin sebze ve meyvede fire oranlarının azaltılması için ambalajlamadan taşınmaya, depolamadan perakende satışa kadar belirli standartlar getirdiğini belirtti. Ayrıca perakende satış yapan marketleri özellikle soğuk hava deposu konusunda desteklemeye hazır olduklarını da dile getirdi. Bu değerli girişim sayesinde 'tarlada şu kadar, markette bu kadar' tarzında bizlerin aleyhine olan ve kamuoyunu yanıltan, tüketicilerimizi mutsuz eden, bizlere olan güven duygusunu zedeleyen söylemler son bulacak. İlgili tebliğ, tüketicinin alım gücüne olumlu yansıyacak."

"SADECE BİR MARKETTE YILDA 10 TON POŞET KULLANILIYOR"

Altunbilek, mart ayında, alışverişte çevreci bir dönem başlatacak ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği kapsamında plastik poşet kullanımını kamuoyu gündemine taşıdıklarını söyledi.

Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'yi ziyaret ettiklerini dile getiren Altunbilek, çalışmalar konusunda bilgi aldıklarını ve uygulama kapsamında hayata geçirmeyi planladıkları projeleri paylaştıklarını belirtti.

Altunbilek, uygulamaya destek verme nedenlerini ise şöyle sıraladı:

"Sadece bir markette yılda 10 ton poşet kullanılıyor. Türkiye genelinde yerel, ulusal ve indirim mağazalarına bağlı 26 binin üzerinde şube mevcut. Her mağaza için yaklaşık 8 bin lira poşet gideri olduğunu düşündüğümüzde bu uygulamanın hem doğamıza hem de ekonomimize katkı sağlayacağı ortadadır. Bu konu bizlerin en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Müşterilerimize gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak, sağlıklı bir yaşam sunmak için poşet kullanımının zararlarını anlatacağız. Bu süreçte biz de üzerimize düşeni yaparak müşterilerimizi alışverişlerde file, bez torba kullanımına yönlendireceğiz."

"BİZİM BÜYÜMEMİZ, ÜLKEMİZİN BÜYÜMESİ DEMEK"

Et ve Süt Kurumu aracılığıyla büyük marketlerde ucuz et satmak için 10 bin satış reyonu kurulması için hazırlıklar yapıldığını belirten Altunbilek, şunları kaydetti:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız sayın Ahmet Eşref Fakıbaba'dan, projenin sadece 2 zincir mağazada değil, vatandaşlarımızın 3 bin 500'e yakın Türkiye Perakendeciler Federasyonu üyesi ve 4 bine yakın da üyesi olmayan yerel zincirde de ucuz ete ulaşabilmesini talep ettik. Sayın Bakanımız, kıymanın kilogramını 29 lira ve kuşbaşı etin kilogramını da 31 liradan satmayı taahhüt eden ve bütün illerde satış noktası bulunan zincir marketlere, Et ve Süt Kurumunun dana karkas et satacağını açıkladı. Vatandaşımızın marketlerimizde et ihtiyacını uygun fiyatla karşılayabilmesi için faydalı bulduğumuz bu gelişmeyi de sizlerle paylaşmak istedim."

Altunbilek, yerel perakendeciler olarak yıl sonunda yine çift haneli büyüme oranına imza atmaya hazırlandıklarını ifade ederek, "Biliyoruz ki sektörümüzün gelişimine yönelik yapılacak her yeni düzenleme, her girişim bizlere büyüme olarak yansıyacak. Bizim büyümemiz, ülkemizin büyümesi demek. Tüketici harcamalarının devam ettiği, ekonomiye olan güvenin sürdüğü bir ortam demek. Tüm bunların yanı sıra bizlerin istihdama ve ülke ekonomisine katkımızın artması demek." ifadelerini kullandı.

El birliği ile tüm sorunların üstesinden gelebileceklerini vurgulayan Altunbilek, "Son günlerde, uzun yıllar binlerce kişiye istihdam sağlayan bazı meslektaşlarımızın ticari faaliyetlerinde sıkıntıya girdiği gündeme geliyor. Üst üste zor geçen 2 yılı geride bırakıyoruz. Meslektaşlarımızın ticari faaliyetlerini etkileyen bu durumu en kısa sürede atlatıp, yeni başarı hikayelerine imza atacaklarına yürekten inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Altunbilek, sektörü yakından ilgilendiren tüm konuların takipçisi olduklarını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye genelindeki 17 perakendeci derneği üyelerimiz, üreticilerimiz, tedarikçilerimiz, iş ortaklarımız ile birlikte el ele bu yıl yine önemli bir başarıya imza atmaya hazırlanıyoruz. 2017'yi yine çift haneli büyüyerek, sizlerin özverili ve başarılı çalışmalarıyla 35 milyar lira ciro ile kapatmayı hedefliyoruz."

Programa Vali Yardımcısı Nusret Şahin, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Karadeni̇z Perder Başkanı Osman Kalafat da katıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler