Ortahisar Belediye Meclisi toplantısında ilginç çıkmaz…

Trabzon'da Otopark ve müze Gelirleri Büyükşehir’de mi kaldı?

Ortahisar Belediye Meclisi toplantısında ilginç çıkmaz…

Haber61/Haber Servisi

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Ortahisar Belediyesi arasında geçtiğimiz yıl müze ve otopark sorunu yaşandığı güneme geldi. Ortahisar Belediye Meclisi’nin bugünkü oturumunda 2018 Mali Yılı İdare Kesin hesabı ve taşınır kesin hesabının görüşülmesi sırasında İYİ Partili Davut Çakıroğlu’nun özel kalem ve kültür müdürlüğü giderlerinin sorgulamasıyla ortaya çıktı.

Çakıroğlu, “Olmayacak olan rakamlar ön görülüyor. Müze gelirleri, 2017 yılında 50 bin TL ön görülüp 300 lira tahsil edilmiş başlığa bugün yıl 10 bin lira koyup 0 lira neden oluyor?

Çevre Temizlik ile ilgili mesela 2017 yılında 800 bin TL’ydi, bu yıl 2 milyon lira gerçekleşmiş. Bu iyi rakam.

Otopark gelirleri, 2017 yılında 500 bin TL ön görülmüş, 0 lira tahsil edilmiş. Bu yıl 1 milyon ön görülmüş 269 bin TL tahsil edilmiş” dedi.

Bunun üzerine Mali Hizmetler Müdürü Atilla Ayyıldız, “Şehrin tamamına hakim olamadık. Önümüzde ki yıl belki bir bu kadar daha olacak. Geçmişten gelen iş yerlerinde kimsenin çevre temizlik verme alışkanlığı olmaması… Hala her tarafa hakim olamadığımızdan.” diye konuştu.

Otoparklarda Büyükşehir’den sağlıklı dönüşüm alınamadığını belirten Ayyıldız şunları söyledi; “Otopark ile ilgili biz Büyükşehir’den sağlıklı dönüşüm alamıyoruz. Bizim otopark gelirimiz Büyükşehir Belediyesinin beldemiz sınırları içinde topladığı otopark gelirlerinden bize ayırdığı pay var. O paydan gelirlerimiz. 2018 yılında Büyükşehir Belediyesi kendi otoparklarını kendi şirketine kiraladı. Burada ki gelirimiz düşük. Hala sağlıklı sirkülasyon yok aramızda. Reel olarak alabilsek 1 milyonun üzerine çıkabilir. Büyükşehirin bize aktarmasında problem var. Aktarmıyor. Büyükşehir Belediyesi aynı şekilde müze ücretlerini aktarmadılar. Merkezde büyükşehir tarafından toplanan müze ücretlerinin bir kısmı bize aktarılması lazım. Ama aktarılmıyor. Büyükşehir belediyesi tahsil ettiğinden belli bir oran bizimdir”
 

İYİ PARTİLİ ÇAKIROĞLU KÜLTÜR VE AĞIRLAMA GİDERLERİNİ FAZLA BULDU

Görüşmenin devamında İYİ Partili Davut Çakıroğlu’nun Özel Kalem ve Kültür Sosyal İşler Müdürlüğünün harcama kalemlerinde yer alan Temsil Ağırlama Giderlerini sordu.

“Özel kalem: 2018 yılında ki rakam 2 milyon 737 bin.. Temsil ağırlama, tanıtım giderlerinin 1 milyon 645 bin TL olmasını yüksek buldum. Bütçenin yüzde 50’sinde fazlası…

Kültür Sosyal İşler 2 milyon 800 bin. Buraya  aktarım yapıldı ve toplamda 4 milyon 936 bin TL.oldu.  Yarısı 2. 2 milyonu yine temsil tanıtım başlığı ile harcandığını görüyoruz. Bu harcamalar neden yapıldı?”   dedi. 

Bunun üzerine Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ilgili müdürleri salona çağırdı.

Meclis huzurunda konuşamlarını ve açıklama yapmalarını istedi.

Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Hacı Nail Altunay soruya, “Temsil ağırlama giderlerinin yüksek olmasının nedeni geçen yıl Forum AVM’de Altın Çağ’da Bilim Sergisi düzenledik. 5 ay memleketimizde kaldı. Bin yıllık İslam buluşlarını anlatan sergiydi. Bu serginin bir kısmını sponsorlarla karşıladık bir kısmını da kendi bütçemizden. 1 milyon 600 bin lira tuttu bu sergi.. 700 binini sponsorlarla karşıladık.

Ayrıca Mardinli kardeşlerimizle Hamsi Şölenine karşılık Bulgur Festivali düzenledik. Gelen giden misafirlerimiz yoğun oldu. Ürgüplü kardeşlerimizle Bağ Bozumu, Siirt’te yine İçişleri Bakanlığımızın Kardeşlik Projesi kapsamında Hamsi Şöleni düzenledik. Türk Yıldızları ile program düzenlendi. Bir de Geleneksel hale gelen Opera ve Bale Günleri düzenlendi.

2018 yılında sosyal ve kültürel faaliyetler anlamında yoğun seneyi geride bıraktık. Ondan dolayı rakam yükselmiştir. Altın Çağda Bilim bir defaya mahsustur. Burada ki fark bundan kaynaklanmaktaydı” dedi.

Özel Kalem Müdürü Hasan Selim ise bu faaliyetlerin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile birlikte yapıldığına dikkat çekerek,

“Özel kalem ve Kültür Müdürlüğü temsil ağırlama giderlerini birlikte yapmaktadır. Anlatılan programlara ilaveten biz KTÜ ile yaptığımız bir çok konferans panel var. Bunların bir çok harcamaları belediyemiz tarafından yapılıyor. Belli kısmı kültürden belli bir kısmı da özel kalem bütçesinden karşıladık.” dedi .

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, giderlerin tek tek listesinin Davut Çakıroğlu’na verilmesini istedi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler