Örs'den Taşönü tepkisi: Uyardık dinlemediler

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Araklı ilçesi Taşönü Mahallesinde bulunan katı atık tesisi için yapılan çevre düzeni planının mahkeme tarafından iptal edilmesi sonrası bir açıklama yaptı. Örs “Biz uyarmıştık, dinlemediler ama işin kokusu çıktı.” dedi.

Örs'den Taşönü tepkisi: Uyardık dinlemediler

İŞİN KOKUSU ÇIKTI…

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılan katı atık tesisi için yapılan çevre düzeni planının mahkeme tarafından iptal edilmesi ile ilgili açıklamada bulunan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs “Bilindiği üzere Trabzon Büyükşehir Belediyesince 2016 yılı Nisan ayında alınan bir kararla Araklı ilçesi Taşönü mevkiinde bulunan 243 bin metrekarelik bir alan Trabzon ve Rize İlleri Yerel Yönetimler Katı Atık Tesisleri  Yapma ve İşletme Birliği’ne, Entegre Katı Atık ve Bertaraf Tesisi yapılması amacıyla 25 yıllığına tahsis edilmişti. Bu karar sonrasında bölgede yaşayan hemşehrilerimiz kararın iptali ve uygulamaya geçmemesi hususunda girişimlerde bulunmuşlar, gitmedik yer çalmadık kapı bırakmamışlardı. Milletvekili olduğum ilk günden beri konu ile ilgili bana da bir çok şikayet geldi ve gelmeye devam ediyor. En başından beri alınan kararın yanlış olduğunu, yer seçiminde hata yapıldığını ve yapılan çöp tesisinin başta Araklı olmak üzere, Araklı ve Arsin ilçelerimize bağlı olan 16 mahalleyi olumsuz etkileyeceğini defalarca dile getirdim.  Konuyu TBMM'nin gündemine taşıdım ve 19 Şubat 2019 tarihinde araştırma önergesi vererek Taşönü Mahallesindeki çöp tesisinin yer seçimindeki yanlışlığa, bölgeye vereceği zararlara dikkat çektim ve alınması gereken tedbirler konusunda yetkilileri uyardım. Biz bunları söylerken iktidar mensupları, bizi popülizm yapmakla suçluyor, ‘vahşi depolama olmayacak, koku olmayacak, hiçbir vatandaşımız zarar görmeyecek’ diyorlardı. Geldiğimiz noktada bu çöp tesisinin çevre düzeni planının mahkeme tarafından iptal edilmesi bizim ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi.  Alınan karar, yapmış olduğumuz eleştirilerin ne kadar doğru olduğunun tescilidir. Biz uyarmıştık, dinlemediler ama şimdi işin kokusu çıktı.” dedi.

TESİSE DEĞİL, YERİNE KARŞIYIZ…

Örs, konu ile ilgili mahkeme kararına vurgu yaparak açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “TMMOB Şehir Plancıları Odası Trabzon Şubesinin açtığı davada mahkeme Katı Atık Bertaraf tesisi için belediye tarafından yapılan 1 / 50.000 ölçekli Çevre Düzeni Planını iptal etti. Biz İktidarı uyarmıştık. TBMM’de yaptığım konuşmada ÇED raporuna dikkat çekmiş ve ‘250 metre mesafe içinde yerleşim yerleri var. Bu alan bu tesise uygun değil.’ demiştim. Çünkü katı atıklarla ilgili en önemli şart 250 metreye kadar bina, yerleşim yeri olmayacak kuralıdır.  Biz tesise değil, konumlandırıldığı yere karşı olduğumuzu, yer seçiminin doğru olmadığını söyledik. Bizi dinlemediler, uyarılarımızı duymazdan geldiler ama sonunda yapılan hukuksuz iş mahkemeden döndü. Ortada yapılan ve çalışan bir tesis var.  Mahkemenin bu kararı sonrası ne olacak? Süreç nasıl devam edecek?

HALK KOKUDAN NEFES ALAMIYOR…

İktidar partisi mensubu arkadaşlarımız her zaman olduğu gibi sorunları duymazdan gelmekte, vatandaşlarımızın feryatlarına kulak tıkamaktadır. Çöp tesisi kurulmadan önce AK Parti mensuplarının ‘hiçbir sorun olmayacak’ söylemlerinin aksine bugün bu tesisten yayılan kokular nedeniyle bölge halkının nefes alamaz hale gelmesi, toprağın ve suyun kirlenmesi ve bugün mahkemenin verdiği iptal kararı bir kez daha göstermiştir ki; Ak Parti çevre konusunda sınıfta kalmıştır.  Çevre hassasiyeti yoktur. Korumaya yönelik değil, ranta dayalı bir çevre politikası gütmektedir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber